GGI-Veilig: alles wat u erover moet weten

Veel gemeenten zijn druk bezig met het op orde brengen van de IT-security. Dit in het kader van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) die vanaf 1 januari 2020 van kracht is. GGI-Veilig is daarbij een onmisbaar portfolio van producten en diensten. Wij hebben hier enkele veelgestelde vragen over GGI-Veilig beantwoord en verwijzen u door naar documenten met zeer uitgebreide informatie.

Wat is GGI-Veilig?

GGI-Veilig is een portfolio van producten en diensten waarmee gemeenten hun digitale weerbaarheid kunnen vergroten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft hiervoor raamwerkovereenkomsten gesloten met een aantal leveranciers, op basis van openbare aanbestedingen. Daardoor profiteren gemeenten van gunstige tarieven en zijn ze verzekerd van kwaliteit.

Waaruit bestaan de securityoplossingen?

Het portfolio is verdeeld in drie ‘percelen’. Perceel 1 biedt oplossingen voor de monitoring van het netwerk, het in kaart brengen van risico’s en de bewaking van de gemeentelijke IT-infrastructuur. Perceel 2 bevat de technische beveiligingsoplossingen. Denk aan firewalls, anti-DDoS en Enterprise Mobility Management (EMM). Perceel 3 bestaat uit consultancy en aanvullende securitydienstverlening.

Waarom is GGI-Veilig zo belangrijk?

Gemeenten zijn erg gevoelig voor cyberincidenten. Steeds meer dienstverlening verloopt immers digitaal. Een cyberaanval kan de dienstverlening dan ook ernstig verstoren. Daarnaast beschikken gemeenten over grote hoeveelheden privacygevoelige gegevens van inwoners en ondernemers. Wanneer die in verkeerde handen vallen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Een goede verdediging tegen cyberrisico’s is dan ook cruciaal.

Kunt u kosten besparen?

De budgetten van gemeenten staan onder grote druk – zeker als het gaat om informatiebeveiliging. GGI-Veilig biedt gemeenten door de gezamenlijke prijsafspraken een relatief voordelig portfolio van securityoplossingen en -diensten. Tegelijkertijd biedt het ook de garantie dat de afgenomen goederen en diensten van goede kwaliteit zijn en passen bij de doelen die in de BIO zijn gesteld. Dat bespaart tijd en geld, en voorkomt miskopen.

Wat is de relatie met BIO?

Per 1 januari 2020 is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) van kracht. Dit basisnormenkader vervangt vanaf dat moment de Baseline Informatiebeveiliging Gemeenten (BIG). De BIO biedt een set aan maatregelen die samen voor een solide basisbeveiliging zorgen en is gebaseerd op bestaande NEN- en ISO-normen, zoals ISO 27002:2013. Met de producten en diensten uit GGI-Veilig kunnen gemeenten eenvoudiger en voordeliger voldoen aan dit normenkader. Meer weten over de Baseline Informatiebeveiliging Overheid? Download dan de BIO-whitepaper.



Whitepaper: 'BIO - naar een doordacht securitybeleid'

Alles weten over Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) die overheden vanaf 1 januari 2020 in gebruik moeten nemen?

Download




Waar vind ik meer informatie over GGI-Veilig?

KPN Security heeft een aantal informatiebronnen opgesteld rondom de BIO en GGI-Veilig, waaronder een uitgebreide whitepaper over de BIO en een brochure waarin de drie percelen binnen GGI-Veilig worden toegelicht.

Tijdens het Overheid 360-evenement organiseerden we bovendien een rondetafelgesprek over dit onderwerp. De waardevolle inzichten die naar boven kwamen, hebben we vastgelegd in een verslag. Onze securityexpert Rob Bouman tot slot geeft in zijn blog drie waardevolle tips voor iedereen die concreet aan de slag gaat met GGI-Veilig.

Contact over GGI-Veilig

Benieuwd naar wat KPN kan betekenen voor de weerbaarheid en compliance van uw gemeente? Kom dan naar onze kennissessie GGI-Veilig of neem contact op met KPN Security.

Neem contact op met KPN Security

Klik op de infographic om deze in groter formaat te downloaden

Infographic GGI-Veilig

 

Gerelateerde artikelen