Glasvezel is een onmisbare schakel

KPN rond op dit moment de glasvezelaanleg in het stedelijk gebied van Heerenveen af. En hoewel het project echt wel wat voeten in de aarde had, zijn ze in de Friese gemeente verheugd dat het netwerk voor supersnel en stabiel internet er ligt. “Ik heb vragen gekregen - en zelfs wat kritiek - waarom het nu pas geregeld was. Er is zo veel animo voor,” lacht wethouder Hedwich Rinkes tijdens het interview.
Waarom wilde Heerenveen glasvezel?
“Het begon met onze ambitie dat wij digitale bereikbaarheid en beschikbaarheid willen bieden aan al onze inwoners. We zijn een plattelandsgemeente, waar de verbinding niet altijd optimaal is. Snel internet is ook niet vanzelfsprekend, terwijl we toch echt niet meer zonder kunnen. Als je digitaal niet up-to-date bent, ga je economisch en op andere vlakken achterlopen. In de coronaperiode werd dat nog duidelijker. We hadden internet nodig om onderwijs te volgen, om onze sociale contacten te onderhouden. Het is natuurlijk niet zo dat we corona zagen aankomen, maar we zagen wel aankomen hoe belangrijk het is dat je digitaal ontsloten bent.”
“Het is van groot maatschappelijk belang. We zijn een vergrijzende gemeente, dat vraagt relatief veel zorg. En daarmee ook noodzaak voor digitale verbinding voor zorg op afstand. En een goede verbinding is ook van belang voor goede scholing. Kinderen hebben thuis stabiel internet nodig om online lessen te volgen of om hun huiswerk te maken. Het glasvezelnetwerk is dus geen doel op zich, maar een onmisbare schakel om stappen richting de toekomst te kunnen zetten.”
“ Ik ben heel blij dat we onze belangen bij elkaar hebben gebracht.”
Wat zijn nog meer onderwerpen die in uw gemeente spelen?
“Wij hebben nu redelijk veel verstopping op het energienetwerk. We hebben een plattelandsinfrastructuur en daardoor kunnen onze bedrijven niet goed ontwikkelen: nieuwe bedrijven kunnen er niet bij en bedrijven kunnen niet uitbreiden. Wat wij als oplossing zien, is dat bedrijven onderling stroom uitwisselen. Dat zijn datagedreven werkprocessen. We hebben ook bedrijven die veel meer naar automatisering van processen toe moeten, omdat er te weinig arbeidskrachten beschikbaar zijn.”
“We zijn ook cicular valley van het Noorden. We willen andere bedrijven en gemeentes in Nederland en Europa inspireren met onze circulaire oplossingen. Daar hebben we grote ambities in en ook daarin is die digitalisering ontzettend belangrijk. Dat zit al in kleine dingen, dat je in de toekomst misschien sensoren hebt in prullenbakken, zodat we op het juiste moment legen en de afvalstromen op een goede manier scheiden, waardoor er weer grondstoffen van gemaakt kunnen worden. Om die stappen richting te toekomst te maken, is digitalisering noodzakelijk.”
Hoe zijn de gesprekken verlopen?
“Met onze ambities als basis zijn we met elkaar aan afspraken begonnen die een stuk pragmatischer waren: Wie gaat het aanleggen? In welk tijdsbestek? Hoe zorgen we dat we goede afspraken hebben? Ik denk dat wij daar met de partijen waarmee we zaken hebben gedaan – waaronder KPN in het meer stedelijk gebied – echt aan de voorkant al goed over na hebben gedacht. En dan hoef je dus niet gaandeweg nog uit te vechten hoe je het gaat doen. Dat heeft in ons voordeel gewerkt.”
Op welke manier bedoel je dat?
“Het proces van afspraken maken is al een interventie op zich. Je bent dan meteen op een dieper niveau je samenwerking aan het vormgeven. In die contacten en de vorming van die contracten ga je eigenlijk een soort partnership aan. Je moet wat geven en nemen, je gaat in scenario’s denken. Ik vind echt dat we de samenwerking hebben vormgegeven in die precontractuele fase. Daarna lagen er contracten waar we beiden volledig achterstonden. En dat helpt, want je krijgt toch altijd wel wat gedoe, er komen dingen onverwacht of er gebeuren dingen waar je discussie over krijgt.”
Heb je een voorbeeld van zo'n situatie?
“KPN had het werk aan een onderaannemer uitbesteed. Dat hadden ze in het begin niet helemaal goed op de rit. Het was bijvoorbeeld onduidelijk waar mensen met hun vragen terecht konden. Daar hebben we met elkaar goed over gesproken. Uiteindelijk is dat goed opgepakt, maar daar was wel een interventie vanuit ons voor nodig.”
“We zijn verder heel tevreden hoe de aanleg verder verloopt, na de wat rommelige start. Toen er eenmaal een projectmanager op zat voor de aansturing en het contact, verliep het eigenlijk soepel. Ik denk dat we bestuurlijk ook goed contact hebben. Als er iets is, vanuit KPN of vanuit mij, dan weten we elkaar te vinden en dan lossen we het op. Dingen waar we tegenaan lopen worden ook nooit gebagatelliseerd, van tafel geveegd of ontkend. Dat heb je weleens anders, dus daar ben ik heel positief over.”
Hoe vond je de communicatie met de inwoners van jouw gemeente?
“Ik vond dat KPN daar in eerste instantie een achterstand in had. De communicatie wordt soms gemist of niet opgepikt. Mensen zien dat er glasvezel komt en het dringt verder niet door wat de consequenties zijn, wanneer dat dan gaat gebeuren en wat het met zich meebrengt. En wat het verschil is tussen de aanleg van het netwerk en de aansluiting van hun woning op dat netwerk. De inwoners hebben daar natuurlijk een eigen verantwoordelijkheid in, maar je maakt het ze makkelijker met iets meer maatwerk. Het mag nog specifieker benoemd worden en daar mag nog wat meer geruststelling bij, in duidelijke taal. En het bleek het fijnst als het werd overgebracht door iemand die in de ogen gekeken kon worden.”
De aanleg in het stedelijke gebied is bijna klaar. Wat is het ideale scenario voor de komende tijd?
“Wij willen alle woningen voor de zomer aangesloten hebben. Dan hebben we het vlot gedaan met elkaar, ook als je het vergelijkt met andere, ons omliggende gemeentes. De partijen hebben snel gewerkt en wij hebben daar zo goed mogelijk bij ondersteund waar mogelijk en nodig. Vaak was er bij dit soort projecten een soort traditionele verhouding van opdrachtgever en opdrachtnemer: KPN legt aan en dan zouden wij als gemeente wel eens zien hoe dat gebeurde. Ik hou daar zelf helemaal niet van. Ik ga voor het partnership. We hebben samen een gemeenschappelijk belang. Natuurlijk heeft KPN het belang dat zij hier kunnen verglazen, maar hoe belangrijk is het voor ons wel niet dat onze inwoners snel internet krijgen? Ik ben heel blij dat we uit die oude rollen zijn gestapt, onze belangen bij elkaar hebben gebracht en van daaruit samen zijn opgetrokken.”
Hoe zie je de toekomst van de samenwerking?
“Ik denk dat KPN in de toekomst – meer dan ze misschien al doen – onderdeel kan zijn van de oplossing bij maatschappelijke vraagstukken. Zeker als het gaat over digitalisering en slimme technologieën. Nu redeneren wij als overheden en grote bedrijven toch wel vaak dat we de investering pas doen als de business case rond is. Daarmee zitten we niet per se aan de voorkant van de toekomst. En als je ziet dat digitalisering nu zo een vlucht neemt, dan is het interessant als de KPN’s van Nederland samen met lokale overheden veel meer in samenwerkingen nadenken en samen investeren in toekomstgerichte oplossingen. Dat hebben we nu in het glasvezelproject bewerkstelligd. Volgens mij smaakt dat naar meer en kunnen we met elkaar meer voor elkaar krijgen.”
Veelgestelde vragen over ons glasvezelnetwerk
Hoe weet ik of ik glasvezel heb?
>
Of je glasvezel hebt? Ontdek je met de postcodecheck. Daar zie je direct de situatie van de glasvezelaanleg op jouw adres.
Waarom zou ik overstappen op glasvezel?
>
Glasvezel is supersnel en super betrouwbaar. Storingen? Die zijn er bijna nooit. En dat is handig. Want we kijken films via het internet, spelen online spelletjes én downloaden erop los. En dat allemaal op hetzelfde moment. Ook blijft het gebruik van online gegevens thuis groeien. Glasvezel is het enige netwerk dat deze groei aankan. Daarom sluiten we je woning aan op glasvezel, zonder dat jij ervoor hoeft te betalen.
Wat kost een glasvezelaansluiting?
>
Als we in jouw buurt glasvezel aanleggen, kost de aansluiting op glasvezel meestal niets. Vergeet niet op tijd je gegevens aan ons door te geven.
Gaat ons standaard netwerk van koperen kabels uit en heb je nog geen glasvezelaansluiting? Dan geldt het aanbod van internet aanbieders op ons netwerk niet meer. Wil je later toch nog een glasvezelaansluiting? Dat kan dan geld kosten. We moeten dan speciaal voor jou aan het werk om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk.
Als ik ja zeg tegen glasvezel, zit ik dan vast aan een abonnement?
>
Nee, je bent niet verplicht om een glasvezelabonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning op onze kosten aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.
Gaat ons standaard netwerk van koperen kabels uit en heb je nog geen aansluiting voor glasvezel? Dan geldt het aanbod van internet aanbieders op ons netwerk niet meer. Wil je later toch nog een glasvezelaansluiting? Dat kan dan geld kosten. We moeten dan speciaal voor jou aan het werk om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Is je woning aangesloten op glasvezel? Dan kies je zelf of je een abonnement neemt en bij welke aanbieder. Belangrijk: geef op tijd je gegevens door.
Ik heb al een aansluiting voor glasvezel van een ander bedrijf. Waarom komt er een tweede glasvezelnetwerk?
>
Wij vervangen ons netwerk van koperen kabels voor glasvezelkabels. Ons netwerk is ‘open’. Dit betekent dat andere providers het netwerk mogen gebruiken voor hun abonnementen. Een provider is een aanbieder van internet, tv en bellen. Op ons netwerk vind je meer dan 50 aanbieders. Hierdoor heb je volop keuze en vind je altijd een abonnement dat bij jou past.
Is glasvezel duurder?
>
Een glasvezelabonnement heeft vaak dezelfde prijs als een abonnement via een ander (standaard) netwerk. Deze prijs hangt af van het soort abonnement en provider die de abonnementen aanbiedt. Een provider is een aanbieder van internet, tv en bellen. Bekijk de aanbieders en zie welke abonnementen mogelijk zijn op ons netwerk.
Hoe snel is glasvezel?
>
Dat snelheid van glasvezel hangt af van welk abonnement je neemt. Met ons glasvezelnetwerk kan je tot wel 4Gbit/s uploaden en downloaden. 4 Gbit/s betekent 4 Gigabit per seconde. Gigabit zegt iets over de snelheid van je internet. Met 4 Gigabit download en upload je 4000 Megabit per seconde. Zo download je in een paar seconden een hele film! En verstuur je veel foto's in hoge kwaliteit in 1 seconde.
Hoe lang duurt het graven in mijn buurt?
>
’s Ochtends maken we de straat open. En aan het einde van de dag maken we de straat weer dicht. Zo heb jij er zo min mogelijk last van. Geen zorgen, je kan nog steeds je woning in. Als het nodig is, gebruik je daarvoor een plank waar je overheen kan lopen.
Hoe wordt mijn woning aangesloten op glasvezel?
>
We sluiten je woning in een paar stappen aan op ons glasvezelnetwerk. Daarvoor komen we twee keer langs. Eerst komt de glasvezelvoorbereider langs. Jullie kiezen de beste plaats om glasvezel aan te sluiten in jouw woning.
Ligt het glasvezelnetwerk in de straat? Dan trekken we de kabel door tot aan je woning. Daar hoef je niks voor te doen. Daarna komt de glasvezelmonteur langs. Wanneer? Dat laat hij of zij je weten. De monteur trekt de kabel door in je woning en maakt het aansluitpunt voor glasvezel.
Komt de afspraak niet uit? Geen probleem. We laten je weten hoe je deze afspraak kan wijzigen. Zo staat onze monteur niet voor een dichte deur.
Mag ik zelf bepalen waar het aansluitpunt voor glasvezel komt?
>
Ja, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Geef aan waar je het aansluitpunt wilt hebben. Dan kijkt de glasvezelvoorbereider samen met jou of dat kan. Meestal maken we het aansluitpunt voor glasvezel in de meterkast. Of we maken het op een plek waar ook andere kabels je woning of gebouw binnenkomen.
Hoe werkt de aanleg in mijn tuin?
>
Meestal hoeven we niet in je tuin te graven. Vanaf de grens van je woning boren we de glasvezelkabel onder de grond naar je woning toe. Aan de voorkant van je woning maken we dan een gat net zo groot als een stoeptegel. Daar komt de glasvezelkabel er weer uit. Het oranje kabeltje steekt een stukje uit de grond. Dat is tijdelijk.
Is je tuin of oprit langer dan 30 meter? Dan kunnen we de afstand vaak niet in één keer halen. We maken dan op de helft van de tuin of oprit een gat in de grond. Dit gat is ongeveer zo groot als een stoeptegel. Samen met jou bepalen we de beste plek.
Waarom moet de monteur mijn woning in voor de aansluiting?
>
Zo gaan we te werk: eerst komt er een glasvezelvoorbereider langs. Hij kan al je vragen beantwoorden over ons glasvezelnetwerk en de aanleg hiervan. We bepalen daarna samen met jou waar het aansluitpunt voor glasvezel komt. Meestal is dat in de meterkast.
Is de glasvezelkabel doorgetrokken van de straat naar de voorkant van je woning? Dan komt er een glasvezelmonteur langs. Hij maakt de aansluiting voor glasvezel op de afgesproken plek.
Het is belangrijk dat je thuis bent als we langskomen. Anders kunnen we je woning niet aansluiten. Lukt het echt niet om thuis te zijn? Maak dan een afspraak op een moment dat het beter uitkomt. Goed om te weten: onze medewerkers kunnen altijd bewijzen wie ze zijn. Zo weet je zeker dat deze mensen ook echt voor KPN werken.
Blijft mijn internet werken tijdens de aansluiting van mijn woning op glasvezel?
>
Ja, jouw internet blijft gewoon werken. We hoeven de aansluiting die je al hebt niet uit te zetten. Dat is namelijk niet nodig om het aansluitpunt voor glasvezel te maken.
Nemen jullie contact op met mijn Vereniging van Eigenaren (VvE), woningcorporatie of verhuurder?
>
Ja, jouw VvE of woningcorporatie is op de hoogte. We starten alleen wanneer we van hen toestemming hebben gekregen.
Waar meld ik een storing?
>
Neem bij een storing altijd contact op met je aanbieder. Die zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan je apparaten of je aanbieder? Dan helpt je aanbieder om dit op te lossen. Heeft de storing te maken met het netwerk van KPN? Dan geeft jouw aanbieder dit aan ons door. Wij proberen binnen zes uur contact met je op te nemen. Duurt het langer? Neem dan zelf contact op met
Ik heb een klacht. Waar geef ik deze door?
>
Wat vervelend dat je niet tevreden bent. We gaan graag, samen met jou, op zoek naar een oplossing.
Ik wil schade melden. Waar doe ik dat?
>
Wat vervelend dat er schade is. Komt dit door ons werk? Geef dit aan ons door. Dan gaan we meteen aan de slag om dit zo goed mogelijk op te lossen.
Hoe maak ik een nieuwe afspraak met de glasvezelvoorbereider of -monteur?
>
Staat onze glasvezelvoorbereider of –monteur voor een dichte deur? Dan laat hij een kaartje achter. Hierop staat waarom onze medewerker er was. En hoe je via een terugbelverzoek een nieuwe afspraak maakt.
Wat merk ik van het uitzetten van het kopernetwerk?
>
Je merkt hier alleen iets van als je niet op tijd overstapt op glasvezel. Is de aanleg van glasvezel helemaal afgerond? Dan kan je aanbieder je internet, tv en/of bellen overzetten naar glasvezel. Daarna stopt je aanbieder met deze diensten via het kopernetwerk. Je hebt dan geen verbinding meer via het netwerk van koperen kabels. Vragen hierover? Neem dan contact op met je aanbieder.
Heb je al glasvezel? Dan merk je hier niets van.
Moet ik een glasvezelaansluiting aanvragen voor mijn nieuwbouwwoning?
>
Wordt jouw woning door een bedrijf of aannemer gebouwd? Dan is de aansluiting voor glasvezel al aangevraagd. Je hoeft dan niets te doen. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag dan zelf de aansluiting aan. Doe dit minimaal 13 weken voordat je de aansluiting wil hebben. We krijgen je gegevens dan automatisch binnen. We laten zo snel mogelijk weten of we glasvezel kunnen aanleggen op je nieuwe adres.
Loopt er al een aanvraag voor een glasvezelaansluiting in je nieuwbouwwoning en heb je hierover een vraag?
Wat is een haalbaarheidsonderzoek?
>
Met een haalbaarheidsonderzoek kijken we of we je woning kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk en wat dit kost. Het onderzoek zelf kost niets en je hoeft er niet voor thuis te zijn. Na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek krijg je binnen 15 werkdagen (3 weken) een e-mail met de uitslag. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een offerte met de mogelijke kosten hiervoor.
Je kan dit onderzoek zelf aanvragen voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwwoning die je zelf bouwt. Is je nieuwbouwwoning onderdeel van een nieuwbouwproject? Neem dan contact op met je aannemer.