Zo sluiten we je hoogbouwwoning aan op het glasvezelnetwerk van Nederland

Stap voor stap naar glasvezel

In deze stappen sluiten we je hoogbouwwoning aan

Woon je in een appartement of flat? En ben je benieuwd hoe we jouw woning aansluiten op ons glasvezelnetwerk? We leggen het je stap voor stap uit. Van de voorbereiding tot het onderhoud. Goed om te weten: de aanleg en planning kan per buurt verschillen. Precies weten hoe het in jouw buurt gaat? Ontdek je met de postcodecheck.

Bekijk je glasvezelstatus Doe de glasvezelcheck

Stap 1: we maken een plan voor jouw buurt

Glasvezel aanleggen? Dat kan niet zonder plan. Daarom maken we een plan speciaal voor jouw buurt. We plannen het werk met onze aannemer en maken afspraken met de gemeente.

Stap 2: we komen je gebouw bekijken

We vragen toestemming aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor je gebouw om glasvezel aan te sluiten. Als je in een huurhuis woont, is dat meestal de woningcorporatie. Zij verhuren de woningen en zorgen ervoor dat alles goed onderhouden wordt. Als je in een koopwoning woont die onderdeel is van een groter gebouw, zoals een flat, is dat de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE is een groep mensen die samen beslissingen neemt over het gebouw, zoals onderhoud en verbeteringen. We komen langs om te kijken hoe we je gebouw het beste kunnen aansluiten. Dit doen we in overleg met je verhuurder of voorzitter van de VvE.

Stap 3: we starten met de aanleg

Onze aannemer legt de glasvezelkabel aan in je straat. Daar moeten we voor graven. Als de kabel klaarligt, brengen we ‘m naar boven in het gebouw. Dit kan op twee manieren:

  1. Binnendoor. We trekken de kabel via de meterkasten naar boven.
  2. Buitenom. We monteren de kabel aan de buitenkant van het gebouw.

Tijdens de aanleg kiezen we de beste manier voor jouw gebouw.

Stap 4: onze monteur komt langs

Als we klaar zijn met graven, komt onze vakman langs om jouw glasvezelaansluiting te installeren. We maken daarvoor een afspraak. We sturen je een brief waarin staat hoe je dat doet.

Zo monteert onze monteur je glasvezelaansluiting

Stap 5: je kan het netwerk gebruiken

Je aansluiting is geïnstalleerd. Je woning is aangesloten op het glasvezelnetwerk. Wil je het nieuwe netwerk gebruiken? Dan heb je een glasvezelabonnement nodig. Dat sluit je af bij een aanbieder. Zij regelen dat je kan internetten, tv-kijken of bellen.

Bekijk alle aanbieders

Veelgestelde vragen over ons glasvezelnetwerk

Over glasvezel

Of je glasvezel hebt? Ontdek je met de postcodecheck. Daar zie je direct de situatie van de glasvezelaanleg op jouw adres.

Bekijk jouw glasvezelstatus

Glasvezel is supersnel en super betrouwbaar. Storingen? Die zijn er bijna nooit. En dat is handig. Want we kijken films via het internet, spelen online spelletjes én downloaden erop los. En dat allemaal op hetzelfde moment. Ook blijft het gebruik van online gegevens thuis groeien. Glasvezel is het enige netwerk dat deze groei aankan. Daarom sluiten we je woning aan op glasvezel, zonder dat jij ervoor hoeft te betalen.

Als we in jouw buurt glasvezel aanleggen, kost de aansluiting op glasvezel meestal niets. Vergeet niet op tijd je gegevens aan ons door te geven.

Gegevens doorgeven

Gaat ons standaard netwerk van koperen kabels uit en heb je nog geen glasvezelaansluiting? Dan geldt het aanbod van internet aanbieders op ons netwerk niet meer. Wil je later toch nog een glasvezelaansluiting? Dat kan dan geld kosten. We moeten dan speciaal voor jou aan het werk om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk.

Nee, je bent niet verplicht om een glasvezelabonnement af te sluiten. We sluiten jouw woning op onze kosten aan op ons glasvezelnetwerk. Je betaalt hier dus niets voor.

Gaat ons standaard netwerk van koperen kabels uit en heb je nog geen aansluiting voor glasvezel? Dan geldt het aanbod van internet aanbieders op ons netwerk niet meer. Wil je later toch nog een glasvezelaansluiting? Dat kan dan geld kosten. We moeten dan speciaal voor jou aan het werk om je huis aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Is je woning aangesloten op glasvezel? Dan kies je zelf of je een abonnement neemt en bij welke aanbieder. Belangrijk: geef op tijd je gegevens door.

Gegevens doorgevenBekijk alle aanbieders

Wij vervangen ons netwerk van koperen kabels voor glasvezelkabels. Ons netwerk is ‘open’. Dit betekent dat andere providers het netwerk mogen gebruiken voor hun abonnementen. Een provider is een aanbieder van internet, tv en bellen. Op ons netwerk vind je meer dan 50 aanbieders. Hierdoor heb je volop keuze en vind je altijd een abonnement dat bij jou past.

Een glasvezelabonnement heeft vaak dezelfde prijs als een abonnement via een ander (standaard) netwerk. Deze prijs hangt af van het soort abonnement en provider die de abonnementen aanbiedt. Een provider is een aanbieder van internet, tv en bellen. Bekijk de aanbieders en zie welke abonnementen mogelijk zijn op ons netwerk.

Bekijk alle aanbieders

Dat snelheid van glasvezel hangt af van welk abonnement je neemt. Met ons glasvezelnetwerk kan je tot wel 4Gbit/s uploaden en downloaden. 4 Gbit/s betekent 4 Gigabit per seconde. Gigabit zegt iets over de snelheid van je internet. Met 4 Gigabit download en upload je 4000 Megabit per seconde. Zo download je in een paar seconden een hele film! En verstuur je veel foto's in hoge kwaliteit in 1 seconde.

Toon meer
Planning en aanleg

’s Ochtends maken we de straat open. En aan het einde van de dag maken we de straat weer dicht. Zo heb jij er zo min mogelijk last van. Geen zorgen, je kan nog steeds je woning in. Als het nodig is, gebruik je daarvoor een plank waar je overheen kan lopen.

We sluiten je woning in een paar stappen aan op ons glasvezelnetwerk. Daarvoor komen we twee keer langs. Eerst komt de glasvezelvoorbereider langs. Jullie kiezen de beste plaats om glasvezel aan te sluiten in jouw woning.

Ligt het glasvezelnetwerk in de straat? Dan trekken we de kabel door tot aan je woning. Daar hoef je niks voor te doen. Daarna komt de glasvezelmonteur langs. Wanneer? Dat laat hij of zij je weten. De monteur trekt de kabel door in je woning en maakt het aansluitpunt voor glasvezel.

Komt de afspraak niet uit? Geen probleem. We laten je weten hoe je deze afspraak kan wijzigen. Zo staat onze monteur niet voor een dichte deur.

Meer over de planning en aanleg van ons glasvezelnetwerkMeer over de mensen achter glasvezel

Ja, maar het moet wel technisch mogelijk zijn. Geef aan waar je het aansluitpunt wilt hebben. Dan kijkt de glasvezelvoorbereider samen met jou of dat kan. Meestal maken we het aansluitpunt voor glasvezel in de meterkast. Of we maken het op een plek waar ook andere kabels je woning of gebouw binnenkomen.

Meestal hoeven we niet in je tuin te graven. Vanaf de grens van je woning boren we de glasvezelkabel onder de grond naar je woning toe. Aan de voorkant van je woning maken we dan een gat net zo groot als een stoeptegel. Daar komt de glasvezelkabel er weer uit. Het oranje kabeltje steekt een stukje uit de grond. Dat is tijdelijk.

Is je tuin of oprit langer dan 30 meter? Dan kunnen we de afstand vaak niet in één keer halen. We maken dan op de helft van de tuin of oprit een gat in de grond. Dit gat is ongeveer zo groot als een stoeptegel. Samen met jou bepalen we de beste plek.

Zo gaan we te werk: eerst komt er een glasvezelvoorbereider langs. Hij kan al je vragen beantwoorden over ons glasvezelnetwerk en de aanleg hiervan. We bepalen daarna samen met jou waar het aansluitpunt voor glasvezel komt. Meestal is dat in de meterkast.

Is de glasvezelkabel doorgetrokken van de straat naar de voorkant van je woning? Dan komt er een glasvezelmonteur langs. Hij maakt de aansluiting voor glasvezel op de afgesproken plek.

Het is belangrijk dat je thuis bent als we langskomen. Anders kunnen we je woning niet aansluiten. Lukt het echt niet om thuis te zijn? Maak dan een afspraak op een moment dat het beter uitkomt. Goed om te weten: onze medewerkers kunnen altijd bewijzen wie ze zijn. Zo weet je zeker dat deze mensen ook echt voor KPN werken.

Meer over de planning en aanleg van ons glasvezelnetwerkMeer over de mensen achter glasvezel

Ja, jouw internet blijft gewoon werken. We hoeven de aansluiting die je al hebt niet uit te zetten. Dat is namelijk niet nodig om het aansluitpunt voor glasvezel te maken.

Ja, jouw VvE of woningcorporatie is op de hoogte. We starten alleen wanneer we van hen toestemming hebben gekregen.

Toon meer
Service

Neem bij een storing altijd contact op met je aanbieder. Die zoekt uit wat er aan de hand is. Ligt de storing aan je apparaten of je aanbieder? Dan helpt je aanbieder om dit op te lossen. Heeft de storing te maken met het netwerk van KPN? Dan geeft jouw aanbieder dit aan ons door. Wij proberen binnen zes uur contact met je op te nemen. Duurt het langer? Neem dan zelf contact op met onze klantenservice.

Wat vervelend dat je niet tevreden bent. We gaan graag, samen met jou, op zoek naar een oplossing.

Klacht melden

Wat vervelend dat er schade is. Komt dit door ons werk? Geef dit aan ons door. Dan gaan we meteen aan de slag om dit zo goed mogelijk op te lossen.

Schade melden

Staat onze glasvezelvoorbereider of –monteur voor een dichte deur? Dan laat hij een kaartje achter. Hierop staat waarom onze medewerker er was. En hoe je via een terugbelverzoek een nieuwe afspraak maakt.

Vraag een terugbelverzoek aan

Je merkt hier alleen iets van als je niet op tijd overstapt op glasvezel. Is de aanleg van glasvezel helemaal afgerond? Dan kan je aanbieder je internet, tv en/of bellen overzetten naar glasvezel. Daarna stopt je aanbieder met deze diensten via het kopernetwerk. Je hebt dan geen verbinding meer via het netwerk van koperen kabels. Vragen hierover? Neem dan contact op met je aanbieder.

Heb je al glasvezel? Dan merk je hier niets van.

Wordt jouw woning door een bedrijf of aannemer gebouwd? Dan is de aansluiting voor glasvezel al aangevraagd. Je hoeft dan niets te doen. Laat je de woning zelf bouwen? Vraag dan zelf de aansluiting aan. Doe dit minimaal 13 weken voordat je de aansluiting wil hebben. We krijgen je gegevens dan automatisch binnen. We laten zo snel mogelijk weten of we glasvezel kunnen aanleggen op je nieuwe adres.

Loopt er al een aanvraag voor een glasvezelaansluiting in je nieuwbouwwoning en heb je hierover een vraag? Vul dan dit formulier in.

Met een haalbaarheidsonderzoek kijken we of we je woning kunnen aansluiten op ons glasvezelnetwerk en wat dit kost. Het onderzoek zelf kost niets en je hoeft er niet voor thuis te zijn. Na de aanvraag van het haalbaarheidsonderzoek krijg je binnen 15 werkdagen (3 weken) een e-mail met de uitslag. Kunnen we je woning aansluiten op glasvezel? Dan krijg je ook meteen een offerte met de mogelijke kosten hiervoor.

Je kan dit onderzoek zelf aanvragen voor een bestaande woning of voor een nieuwbouwwoning die je zelf bouwt. Is je nieuwbouwwoning onderdeel van een nieuwbouwproject? Neem dan contact op met je aannemer.

Meer over haalbaarheidsonderzoek aanvragen
Toon meer