Wat is DTMF?

DTMF is een techniek die wordt gebruikt om opdrachten binnen de frequentie van telefonie te versturen.
Het staat ook bekend als ‘toonkiezen' en maakt voor ieder cijfer gebruik van unieke frequenties.
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen ‘in-band’ en ‘out-of-band’ DTMF.


In-band DTMF
Machine naar machine

In-band DTMF geeft opdrachten nadat er een spraakverbinding tot stand is gekomen. In-band DTMF wordt gebruikt voor de besturing of bediening van een apparaat op afstand. Specifiek voor ‘machine-naar-machine’ besturing.

Zo kan bijvoorbeeld een beveiligingsmedewerker op basis van een oproep met DTMF een installatie aansturen om een poort of slagboom te openen. Ook voor de aansturing en updates van ventilatiesystemen, verlichting of liften kan in-band DTMF worden gebruikt.

Let op: in-band DTMF wijzigt. Dit zal vanaf 1 oktober 2021 niet meer werken.

Out-of-band DTMF
Mens naar machine

Out-of-band DTMF kan opdrachten via een signaal doorgeven die tijdens of zonder een spraakverbinding tot stand zijn gekomen. Dit gebeurt wanneer een persoon dit aanstuurt.

Denk aan het keuzemenu van een helpdesk. Nadat de verbinding is gemaakt geeft een computerstem een aantal opties en biedt de mogelijkheid om te kiezen. Wanneer u een keuze maakt wordt via out-of-band DTMF een signaal doorgestuurd naar de helpdesk die vervolgens verbinding maakt met de juiste afdeling of persoon.

Voor out-of-band DTMF wijzigt er niets. Ook na 1 oktober 2021 blijft dit gewoon werken.

Wat verandert er?

Vanaf 1 oktober 2021 wijzigt de werking van in-band DTMF via 2G.
Vanaf die datum kan een apparaat dat via het KPN 2G-netwerk verbonden is, nog wel een DTMF signaal verzenden maar niet meer ontvangen. Hieronder ziet u in grote lijnen wat er verandert:

Veelgestelde vragen

KPN werkt constant aan de verbetering en modernisering van het mobiele netwerk. Op termijn zal daarom de verouderde DTMF techniek stoppen. Vanaf 1 oktober 2021 zal de werking van in-band DTMF voor 2G als eerste wijzigen.

In-band DTMF is geen dienst die KPN aanbiedt. Het is een techniek in het mobiele 2G-netwerk waarvan andere partijen (bijvoorbeeld leveranciers van alarmerings- en liftstystemen) gebruik maken. Voor in-band DTMF kunt u contact opnemen met uw leveranciers.

Out-of-band DTMF maakt gebruik van het IETF protocol specificatie RFC2833. Dit blijft dus gewoon werken.

Gebruikt u een ander protocol, dan maakt u waarschijnlijk gebruik van in-band DTMF.

KPN werkt aan het moderniseren van het mobiele netwerk. In-band Mobile Terminating DTMF is een verouderde techniek. Daarom gaan we hiermee stoppen. Dat betekent dat in-band Mobile Terminating DTMF straks niet meer werkt.

  • Mobile Originating DTMF of MO-DTMF
    Dit is het versturen van tonen vanaf het mobiele apparaat dat verbonden is met het KPN 2G netwerk naar een ontvangende kant.

  • Mobile Terminating DTMF of MT-DTMF
    Dit is het versturen van tonen vanaf de bellende kant naar het mobiele apparaat dat verbonden is met het KPN 2G netwerk.

Out-of-band DTMF kan opdrachten via een signaal doorgeven tijdens of zonder een spraakverbinding tot stand is gekomen.
Hierbij worden de tonen via een apart kanaal (signalering) verzonden.


In-band DTMF geeft opdrachten ‘nadat’ een spraakverbinding tot stand is gekomen. De tonen worden dus gemixt met spraak (audio kanaal).

Nee. Bij het intoetsen van cijfers op het dial-pad van je mobiele telefoon voor het genereren van tonen, maak je gebruik van out of band DTMF. Dit blijft vanaf 1 oktober 2021 gewoon werkzaam.

Nog vragen? Wij helpen u graag

Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 en op zaterdag van 08:00 tot 17:00 bereikbaar op 0800-0403.
Hebt u bij KPN een accountmanager? Bel dan 0800-1576, gevolgd door uw persoonlijke pincode.