Wifi 6: wat is de status en wat zijn de mogelijkheden van deze nieuwe generatie?

Wifi 6 is even revolutionair als 5G – of zelfs een tikje revolutionairder. Omdat we slechts 20 procent van onze tijd buiten zijn en 80 procent thuis of op kantoor, gaat wifi 6 namelijk minstens zoveel impact op ons leven hebben als 5G. Wifi 6 zorgt voor hogere snelheden, maar de grote kracht is vooral dat we deze hoge snelheden voortaan met veel apparaten tegelijk kunnen halen. En dat lost menig wifi-probleem op in onder andere kantooromgevingen, huishoudens met veel apparaten, koffietentjes en vliegveldterminals.

‘Wifi is eind vorige eeuw bedacht als communicatieprotocol om bijvoorbeeld printers draadloos met kassa’s te verbinden. Er werd toen beslist géén rekening gehouden met hedendaagse, internetintensieve toepassingen zoals collaboration, gaming, video kijken en grote bestanden downloaden’, aldus Perry Jackson, directeur KPN Technology Labs.

Rappe toename aantal wifi-apparaten

Jackson: ‘Een paar jaar geleden zaten we nog slechts met onze laptops en smartphones op de wifi. Daar zijn nu tal van apparaten bijgekomen, zoals slimme tv’s, thermostaten en camera’s. Ik heb thuis zelfs zo’n zestig apparaten met wifi. Het grote probleem: het huidige wifi 5 presteert minder goed als je met veel apparaten tegelijk verbindt. Je hebt dan geen throughput.’

Jackson en zijn collega’s van KPN Technology Labs deden onderzoek naar het onderscheidende vermogen van wifi 6. Nadat zij concludeerden dat wifi 6 – dat officieel overigens 802.11ax heet – een aantal grote voordelen heeft, besloot KPN deze technologie te omarmen. Sinds kort levert KPN het wifi 6-modem KPN Box 12 aan consumenten. De zakelijke markt wordt later voorzien van wifi 6-modems.

Wifi 6 vs wifi 5: superefficiënte snelweg

Voorheen was snelheidsverbetering altijd het belangrijkste bij nieuwe wifi-versies. Ook wifi 6 is sneller dan zijn voorganger wifi 5: theoretisch gaat het van 6,8 naar bijna 10 Gbps. De nickname ‘High Efficiency’ verraadt al wat het grootste voordeel is van wifi 6: door efficiënt om te gaan met de capaciteit, kunnen ook in high-density-omgevingen hoge snelheden worden gehaald.

KPN-consultant Arthur Meerwijk, die wifi 6 heeft getest voor KPN Technology Labs: ‘Door technieken als OFDMA en BSS coloring gaat wifi 6 veel efficiënter om met de bandbreedte. Wifi kun je vergelijken met een snelweg. Bij wifi 6 zijn we van één naar meerdere rijbanen gegaan en er is een soort verkeersregelaar bijgekomen die al het verkeer superefficiënt over de snelweg stuurt.’

Ideaal voor kantoor- en horecaomgevingen

Bij de introductie van Wifi 5 in 2014 hadden Nederlanders gemiddeld nog vijf wifi-apparaten in huis, inmiddels is dat gestegen naar gemiddeld negen. Het zijn aantallen waar wifi 6 geen probleem mee heeft: tot tientallen apparaten tegelijk kunnen zelfs hoge snelheden halen. Jackson: ‘Die hoge capaciteit is ideaal voor bijvoorbeeld kantoor- en horeca-omgevingen, waar vaak veel problemen zijn met wifi. Hoewel de dekking doorgaans goed is, is de throughput door de veelheid aan verbonden apparaten problematisch. Ook in grotere huishoudens ziet de tech-directeur veel meerwaarde voor wifi 6.

Meerwijk: ‘Je zag het heel mooi in onze onderzoeken. We hebben getest onder zware omstandigheden met honderden megabits aan throughput. Wifi 5 haperde flink, wifi 6 bleef gewoon doorlopen.’

Beter bereik en lager stroomverbruik

De nieuwste wifi-standaard kent nog een paar unieke voordelen. Zo is het bereik groter en er zijn minder dode hoeken, waardoor de noodzaak afneemt om extra access points of wifi repeaters te installeren.

Daarnaast is het stroomverbruik voor draadloze apparaten lager. Dankzij Target Wake Time kunnen apparaten bepalen wanneer en hoe vaak ze ontwaken om data te versturen en ontvangen. Access points kunnen er zo voor zorgen dat apparaten vaker in de sluimerstand staan, waardoor de batterijduur wordt verlengd. Vooral binnen het Internet of Things (IoT) is dit een enorme pre. Jackson: “Maar ook in kantooromgevingen is het interessant, aangezien je langer in meetings kunt zitten zonder op te hoeven laden.”

De toekomst is draadloos

‘Omdat er steeds meer apparaten met wifi bijkomen en we vier keer zoveel binnen zitten als buiten, denk ik dat wifi 6 belangrijker wordt dan 5G”, voorspelt Jackson. De verwachting is zelfs dat er in 2022 al meer dan één miljard wifi 6-chips zijn verscheept. Meerwijk: ‘Volgend jaar wordt regelgeving rond wifi 6E verwacht, waardoor de beschikbaarheid van de 6GHz-band dichterbij komt. Dat gaat hogere snelheden en capaciteiten en lagere latency mogelijk maken.’

Jackson wijst er overigens op dat het aantal apparaten die wifi 6 ondersteunen momenteel nog beperkt is: ‘Het gaat vooral om high-end smartphones, de nieuwste iPads en een handvol laptops. Maar wifi 6 zal in rap tempo de markt veroveren, met name omdat smartphones redelijk snel weer worden vervangen. Aangezien telefoons een veel kortere levensduur hebben dan onze modems, hebben wij besloten om nu alvast wifi 6-modems te gaan verstrekken.’

Lees ook: de beste tips voor een goede wifi

Wifi 6 bij KPN

KPN is de eerste provider in Nederland die wifi 6 standaard aanbiedt. Nieuwe consumentenklanten krijgen standaard de KPN Box 12. Naast door wifi 6 onderscheidt dit modem zich door WPA3 voor betere beveiliging alsmede een duurzaam ontwerp van gerecycled plastic en onderdelen die zo veel mogelijk opnieuw gebruikt kunnen worden.

Gerelateerde artikelen