Succesvol hybride werken staat of valt met modern netwerk

Een haperende verbinding midden in een meeting: met stip op één de allergrootste ergernis van hybride werkers. Hoewel er de afgelopen jaren al veel is verbeterd, kan die ergernis over bevroren collega’s of gemiste cruciale informatie nog altijd roet in het eten gooien. Tijd dus voor het moderniseren van je bedrijfsnetwerk. Want kan je netwerk het hybride werken wel aan?

Ook vóór het hybride werken namen de eisen die we aan het netwerk stelden al toe. Door de grotere inzet van cloudapplicaties bijvoorbeeld, waardoor het dataverkeer snel groeide. Maar toen namen we een hapering – die enkele keer dat we thuiswerkten of onderweg waren – nog voor lief. Nu we structureel overstappen op fiftyfifty thuis en op kantoor werken, kan dat niet langer. We willen altijd en overal volledig kunnen vertrouwen op het netwerk, zodat we makkelijk en veilig bij onze applicaties kunnen. Want hoewel Teams – of een ander samenwerkingsplatform – doorgaans ‘de schuld’ krijgt van haperende meetings, is een ontoereikend netwerk doorgaans de ware schuldige. Wil je succesvol hybride werken, dan is een modern netwerk dus een basisvoorziening.

Prioriteit toekennen

Hoe ziet zo’n modern netwerk er dan uit? Het is allereerst ‘slim’. Dankzij de inzet van software defined networking (aangevuld met andere netwerkdiensten) kunnen we het netwerk slim maken, zodat het zélf het dataverkeer kan controleren. Het netwerk kan zelfs prioriteit toekennen aan bepaald dataverkeer, zodat je zeker weet dat een Teams-meeting voorrang krijgt boven YouTube-verkeer van collega’s.

Waar veel bedrijven nu nog ‘gewoon’ internet gebruiken voor het verkeer van en naar de cloud – met alle securityrisico’s van dien, soms gepaard met hoge latency (vertraging) – biedt een modern netwerk een directe weg van en naar de multicloud. Naar de diverse cloudvormen dus, van private tot SaaS. Met zo’n directe weg ontstaat er meer controle over het netwerkverkeer van en naar de SaaS- en bedrijfsapplicaties in de cloud.


Slimmer hybride werken

Wil je van het hybride werken een succes maken, dan is een goede en brede basis onmisbaar. Weten wat hiervoor nodig is?

Download


Vervang de sociale controle

Een modern netwerk is ten tweede veilig. Dat regel je bijvoorbeeld met zero trust security en Secure Access Service Edge (SASE). Het principe van zero trust security betekent dat je meerdere checks inbouwt, naast alleen een wachtwoordcontrole aan de poort. Ook als medewerkers netjes zijn ingelogd, houd je ze alsnog in de gaten. Zo vervang je feitelijk de sociale controle in de fysieke werkomgeving: op het netwerk volg je de handelingen van een virtuele identiteit en controleer je of die handelingen overeenkomen met wat je van die identiteit mag verwachten. Daarnaast geef je gebruikers alleen toegang tot de informatie die zij voor hun werk nodig hebben, om onnodig dataverlies te voorkomen.

Met SASE gebeurt de beveiligingscontrole aan de rand van het bedrijfsnetwerk: de ‘edge’. Die controle is op basis van identiteit – medewerkers, locaties, apparaten en zelfs diensten krijgen een eigen identiteit. Al het dataverkeer vanuit kantoor, thuiswerkplekken of andere locaties buiten de deur, gaat vervolgens via zo’n SASE-controlepunt. Het verkeer van buiten de kantoormuren kan daardoor direct via de beschikbare access (bijvoorbeeld het internet van de medewerker thuis) en SASE naar de applicaties in de cloud.

Overal op volle kracht

En ten derde is zo’n modern netwerk krachtig. Want de applicaties die in de cloud of in het eigen datacenter draaien, wil je wel overal op volle sterkte kunnen gebruiken. Daarom biedt een modern netwerk een directe koppeling tussen het thuis- en het bedrijfsnetwerk.

En waar een traditioneel bedrijfsnetwerk vooral gekoppeld is aan het fysieke bedrijfspand, volgt een modern netwerk alle bewegingen van een organisatie. Zowel de bewegingen van de medewerkers die overal aan het werk kunnen zijn, als de applicaties die in diverse cloudomgevingen kunnen staan. Dat maakt een modern netwerk naast veilig en snel, ook krachtiger, flexibeler en beter schaalbaar. Aanpasbaar aan de capaciteit die nodig is. Zo ben je met je netwerk goed toegerust op het hybride werken en de eisen van deze tijd.

Meer weten over succesvol hybride werken?

Naast een modern netwerk, zijn er nog andere succesfactoren van het hybride werken. Benieuwd? Download dan onze whitepaper Slimmer hybride werken.

Gerelateerde artikelen