Ik Weet Je Wachtwoord: Wat doen overheden met spyware zoals Pegasus?

Niet alleen cybercriminelen, maar ook overheden zetten met enige regelmaat digitale wapens in. Het belangrijkste en meest bekende wapen is spyware, waarvan Pegasus misschien wel de meest beruchte is.

Aflevering 5 - Ik Weet Je Wachtwoord

In de podcast Ik Weet je Wachtwoord duikt journalist Daniël Verlaan onder in de wondere wereld van cybercrime. In de vijfde aflevering van dit seizoen gaat hij dieper in op de inzet van spyware.


eBook: 15 Security Basics voor het MKB

Voorkom dat je bedrijf slachtoffer wordt van deze 15 meest gebruikte trucs door cybercriminelen.

Download


Wat is spyware?

Wanneer er gesproken wordt over het inzetten van wapens door overheden, denk je al snel aan geweren, vliegtuigen of tanks. Maar ook overheden beschikken over uiterst schadelijke digitale wapens, die regelmatig worden ingezet. Óók door de Nederlandse geheime dienst.

Eén van de meest bekende en misschien wel meest beruchte spyware-programma’s op de markt is Pegasus. In 2014 ontwikkelt door het Israëlische bedrijf NSO Group en intussen een vast element in het digitale wapenarsenaal van meerdere overheden over de hele wereld.

Daniël Verlaan legt in deze aflevering uit wat spyware is, wat Pegasus doet en hoe het wordt ingezet.

Luister nu de nieuwste aflevering van Ik Weet Je Wachtwoord:

Ik weet je wachtwoord - Seizoen 2 - Afl. 5

Waar gaat de podcast over?

In de podcast ‘Ik Weet Je Wachtwoord’ gaat techjournalist Daniël Verlaan dieper in op de meest bijzondere security-verhalen die online spelen. Elke twee weken duikt hij in een nieuwe cybercrime-zaak. Daarbij schuwt hij het niet om ook het gesprek aan te gaan met hackers zelf.

‘Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Wil je meer weten over de reeks? Bekijk dan de website eens of luister hier alle afleveringen!

Gerelateerde artikelen