Ik Weet Je Wachtwoord: de digitale schandpaal die 'doxing' heet

Veel politici kregen de afgelopen jaren te maken met ‘doxing’: het openbaar maken van privégegevens. Maar ook gewone mensen krijgen hier steeds vaker mee te maken.

Aflevering 4 - Ik Weet Je Wachtwoord

In de podcast Ik Weet je Wachtwoord duikt journalist Daniël Verlaan onder in de wondere wereld van cybercrime. In aflevering 4 van dit seizoen spreekt hij met slachtoffers van doxing, het openlijk delen van privé-gegevens op sociale media, fora of chatgroepen.


eBook: 15 Security Basics voor het MKB

Voorkom dat je bedrijf slachtoffer wordt van deze 15 meest gebruikte trucs door cybercriminelen.

Download


Wat is doxing?

Iedereen herkent het beeld: een telefoonnummer of e-mailadres, in een plank gekerfd of met zwarte stift op een deur gekalkt, vaak vergezeld met een oproep of nare tekst. Die vorm van chantage of intimidatie vindt nu steeds vaker online plaats en wordt ‘doxing’ genoemd.

Er zijn zelfs speciale Telegram-groepen met duizenden leden, waarin telefoonnummers, adressen en andere persoonsgegevens worden gedeeld. Hoe werkt die digitale schandpaal? Hoe kom je eraan te hangen? En wat kan de politiek doen aan dit soort online intimidatie?

Daniël Verlaan spreekt met slachtoffers waaronder Akwasi, maar ook met politie, experts en de minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Luister nu de nieuwste aflevering van Ik Weet Je Wachtwoord:

Ik weet je wachtwoord - Seizoen 2 - Afl. 4

Waar gaat de podcast over?

In de podcast ‘Ik Weet Je Wachtwoord’ gaat techjournalist Daniël Verlaan dieper in op de meest bijzondere security-verhalen die online spelen. Elke twee weken duikt hij in een nieuwe cybercrime-zaak. Daarbij schuwt hij het niet om ook het gesprek aan te gaan met hackers zelf.

‘Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Wil je meer weten over de reeks? Bekijk dan de website eens of luister hier alle afleveringen!

Gerelateerde artikelen