Ik Weet Je Wachtwoord: het witwassen van crimineel digitaal geld

Er bestaan veel verschillende vormen van cybercrime. Zo zijn cybercriminelen niet altijd uit op jouw geld of data. Soms willen ze je enkel gebruiken om geld wit te wassen. Met verstrekkende gevolgen.

In de podcast Ik Weet je Wachtwoord duikt journalist Daniël Verlaan onder in de wondere wereld van cybercrime. In aflevering 3 van dit seizoen gaat hij op zoek naar de verhalen achter witwaspraktijken. Een lucratieve business voor criminelen, maar één met verstrekkende gevolgen voor goedgelovige slachtoffers.


Cyber Security Checklist

Wil jij weten hoe het met de cybersecurity van jouw bedrijf gesteld is? Download de checklist en ontdek wat je (nog meer) kunt doen!

Download


Truc om geld wit te wassen

Het klinkt in eerste instantie als makkelijk geld verdienen: iemand spreekt je aan met de vraag of hij even je pinpas mag lenen. Een dag later krijg je deze weer terug met 200 euro voor de moeite. Geen vuiltje aan de lucht toch?

In de praktijk wordt je bankrekening kortstondig gebruikt om crimineel geld wit te wassen. En dat kan een levenslange impact hebben op de slachtoffers. Het gaat het namelijk vaak om jongeren die de gevolgen van hun naïviteit nog niet goed kunnen overzien. Maar ook daklozen, verslaafden en zwakbegaafden worden vaak op deze manier opgelicht.

Beluister alles over deze vorm van oplichting in de nieuwste aflevering van Ik Weet Je Wachtwoord:

Ik weet je wachtwoord - Seizoen 2 - Afl. 3

Waar gaat de podcast over?

In de podcast ‘Ik Weet Je Wachtwoord’ gaat techjournalist Daniël Verlaan dieper in op de meest bijzondere security-verhalen die online spelen. Elke twee weken duikt hij in een nieuwe cybercrime-zaak. Daarbij schuwt hij het niet om ook het gesprek aan te gaan met hackers zelf.

‘Ik Weet Je Wachtwoord’ is een productie van Daniël Verlaan en De Stroom en wordt mede mogelijk gemaakt door KPN. Wil je meer weten over de reeks? Bekijk dan de website eens of luister hier alle afleveringen!

Gerelateerde artikelen