iOS 17: Dit is er allemaal nieuw in de nieuwste versie van iOS

Vanaf 18 september 2023 is iOS 17 te downloaden. Met iOS 17 introduceert Apple een grote software-update voor alle iPhones vanaf de iPhone XS. We zetten de nieuwe functies op een rij.

Snel je nummer delen met Namedrop

Je telefoonnummer uitwisselen na een meeting of tijdens een netwerkevent wordt makkelijker dan ooit: je hoeft alleen nog maar twee iPhones tegen elkaar te tikken en je krijgt meteen elkaars contactinformatie in beeld te zien. Die kun je vervolgens met een tik in je adresboek opslaan.

Slimmere autocorrectie

Apple maakt korte metten met hoe autocorrectie op je iPhone steeds een woord verkeerd blijft corrigeren. Zie je een woord staan dat je anders wilt schrijven? Dan kun je er met iOS 17 op tikken om het terug te veranderen in wat jij had neergepend.

Live Voicemail

Spreekt iemand de voicemail van je iPhone in, dan zie je op het ontgrendelscherm van de telefoon live de uitgeschreven tekst hiervan verschijnen. Zo kun je even meelezen - en je telefoon opnemen als blijkt dat het toch een belangrijk gesprek is.

Voicemail voor FaceTime

Over voicemail gesproken: als je iemand via FaceTime niet te pakken krijgt, kun je voortaan een audio- of videoboodschap achterlaten.

Een nieuw ontwerp voor iMessage

De iMessage-app heeft een nieuw ontwerp dat meer in lijn is met apps als WhatsApp en Telegram. Met een knopje linksboven het toetsenbord kun je een menu openen waarmee je bijvoorbeeld je locatie of stickers deelt.

De iPhone 15-serie
voor ondernemers

Ondernemen met de krachtigste zakelijke iPhone op de markt? Bestel nu de iPhone 15!

Handreacties bij videobellen

Tijdens videobellen kun je met iOS 17 handbewegingen maken voor speciale effecten. Twee duimen omhoog? Dan vliegt er achter je vuurwerk de lucht in. Deze nieuwe functie werkt niet alleen in FaceTime, maar is ook beschikbaar voor andere apps, zoals Zoom en Microsoft Teams.

Interactieve widgets

Widgets zitten al langer in iOS, maar met de nieuwe update worden ze interactief. Zo kun je bijvoorbeeld rechtstreeks op een widget je muziek bedienen, zonder dat je meteen de muziek-app hoeft te openen.

Mooiere contacten

Bij contacten kun je met iOS 17 een mooie foto instellen, met de naam gestileerd verstopt in de achtergrond. Deze foto wordt schermvullend getoond als iemand belt.

AirDrop via internet

Goed nieuws voor iedereen die wel eens een foto via AirDrop verzendt: als je buiten bereik van de ander bent, gaat het versturen gewoon door via internet. Zo hoef je niet bij elkaar te blijven staan terwijl een grote video wordt verzonden.

Snel stickers maken

Stickers kun je rechtstreeks op je iPhone maken door een foto te openen. Tik op een object om deze uit te knippen en in een sticker te transformeren. Dat kan zelfs met video's.

Je iPhone als kalender op je bureau met StandBy

Zet je iPhone 15 op een MagSafe-oplader en het scherm verandert ineens in een klokje. Door te swipen zet je er andere widgets op, zoals een kalender. 's Nachts wordt alles rood zodat je niet verblind raakt – wat de iPhone transformeert tot een handige wekker die altijd de tijd toont.

Een dagboek-app

In een nieuwe dagboek-app kun je bijhouden wat je zoal bezighoudt. Dat kun je doen door je tekst gewoon te tikken, maar Apple helpt ook bij gebrek aan inspiratie. Zo laat de app bijvoorbeeld zien wat je die dag hebt gedaan en welke sportactiviteiten je hebt gelogd, waar je vervolgens over kunt schrijven. Valt je niks in, dan geeft Apple wat inspirerende schrijftips.

Slimmer geluid uit je AirPods

Heb je een iPhone verbonden met de tweede generatie AirPods Pro, dan wordt je omgevingsgeluid slimmer gefilterd. Herrie wordt weggefilterd, terwijl je belangrijke geluiden, zoals fietsbellen, nog wel hoort. Praat iemand tegen je, dan gaat je muziek automatisch zachter. En heb je een beller? Dan wordt omgevingsgeluid slimmer weggefilterd.

Offline kaarten

Goed nieuws voor vakantiegangers: je kunt in de Kaarten-app van Apple voortaan de kaart van een gebied downloaden. Hierdoor kun je alle locaties en routes raadplegen zonder dat je daarvoor internet nodig hebt. Zo bespaar je op data.

Gewoon 'Siri'

Al jaren spreken we Apple’s stemassistent aan met 'Hé Siri', maar met iOS 17 verandert dat. Ze luistert voortaan ook naar alleen het woord 'Siri'.

Makkelijker muziek delen

Als je twee iPhones dicht bij elkaar houdt, wordt met iOS 17 automatisch een SharePlay-sessie gestart. Je kunt dan samen muziek luisteren of een video bekijken, waarbij jullie voortgang wordt gesynchroniseerd. Zo kun je dus naar precies dezelfde nummers luisteren terwijl de één thuis blijft werken en de ander op de fiets springt voor een afspraak.

Apple iOS 17 nu te downloaden

Apple heeft bekend gemaakt dat iOS 17 vanaf 18 september 2023 te downloaden is. Je hebt wel minimaal een iPhone XS, iPhone XR of iPhone SE (tweede generatie) nodig.

Bestel iPhone 15

Gerelateerde artikelen