Kun je gehackt worden door op een foute link te klikken?

Pas op voor phishing luidt het devies. Maar wat gebeurt er eigenlijk als je onverhoopt toch op een foute link klikt? Een korte uitleg.

Bij phishing berichten proberen oplichters achter gevoelige informatie te komen. Ze “vissen” bijvoorbeeld naar je e-mailadres, wachtwoord, creditcard- of bankgegevens zodat ze die op andere sites kunnen gebruiken om bijvoorbeeld betalingen te doen.

Phishing heeft dus vooral als doel om jou gevoelige gegevens afhandig te maken. Dit doen oplichters door je een bericht te sturen dat bijna niet van echt te onderscheiden is en je daarin doorverwijzen naar een website. Ze hopen dat je op die website dan bijvoorbeeld de inloggegevens van je bank invult.

De kans is best groot dat je per ongeluk een keer op de link in een phishing bericht klikt. Phishing berichten worden namelijk kwalitatief steeds beter. Soms maken hackers zelfs gebruik van social engineering om het bericht zo persoonlijk en echt mogelijk te maken. Wil je weten hoe je kunt controleren of het om een phishing bericht gaat? Lees dan dit artikel over hoe je phishing kunt herkennen.

Kan het kwaad om op een phishing link te klikken?

Wanneer je op een phishing link hebt geklikt is dat niet direct een reden tot paniek. Vul in elk geval nooit gegevens in op een pagina die je niet vertrouwt. Als je een pop-up krijgt waarin gevraagd wordt of je een bestand wilt downloaden, sluit dan dit venster. Sluit ook de pagina zelf direct af en rapporteer de website.

Heb je op een phishing link geklikt, maar verder geen gegevens gedeeld? Dan kan het wel zijn dat er op de achtergrond malware of virussen zijn gedownload. Deze kun je verwijderen door direct een uitgebreide scan met je virusscanner uit te voeren. Zorg er wel voor dat de virusscanner is bijgewerkt naar de laatste versie.


eBook: Gehackt!

Wat moet je doen bij hacks, phishing, ransomware of andere cybercrime? Wees voorbereid met ons eBook.

Download


Phishing websites automatisch blokkeren

Maak je gebruik van KPN EEN MKB Internet? Dan worden phishing links automatisch geblokkeerd als je de functie ‘Extra Veilig Internet’ hebt geactiveerd. Dit is een web en DNS-filter dat websites die als onbetrouwbaar zijn aangemerkt automatisch blokkeert.

Wanneer is er wel reden tot paniek?

Het belangrijkste advies bij phishing luidt: vul nooit zomaar gevoelige informatie zoals logins, wachtwoorden of betaalgegevens in op sites die niet te vertrouwen zijn. Nooit. Heb je wel gegevens ingevuld? Doorloop dan direct dit stappenplan bij phishing.


eBook: 15 Security Basics voor het MKB

Voorkom dat je bedrijf slachtoffer wordt van deze 15 meest gebruikte trucs door cybercriminelen.

Download


Hoe kan ik controleren of de website echt is?

Twijfel je en wil je weten of een website echt is? Check dan het website-adres op Checkjelinkje.nl.

Download nooit zomaar een attachment

Een bezoek aan een website is niet direct een reden tot paniek, maar het downloaden en uitpakken van een attachment wel. Hierin kunnen virussen of malware verstopt zitten die zich nestelen op jouw apparaat of netwerk. Voer direct een virusscan uit om deze te verwijderen en licht je IT-manager in zodat hij of zij verdere maatregelen kan nemen.

Gerelateerde artikelen