Online brainstormtools: welke mogelijkheden zijn er?

Hoe verzorg je een interactieve brainstormsessie? Daarvoor is allereerst inbreng van alle deelnemers nodig. Daarnaast wil je waarschijnlijk gebruikmaken van een whiteboard waarop iedereen zijn ideeën kwijt kan. Gelukkig zijn er diverse online brainstormtools met functionaliteiten als moodboards, mindmaps en sticky notes die je hierbij kunnen helpen. In dit artikel tippen we de beste tools om jouw online brainstormsessie tot een succes te maken.

Aan online vergaderen zijn we inmiddels aardig gewend. Een bespreking of presentatie is eenvoudig te organiseren via Zoom, Microsoft Teams en andere online vergadering tools. Bij applicaties voor het online bedenken en verzamelen van ideeën ligt dat anders.

Online brainstorm tool: Waar moet je rekening mee houden?

Als je een online brainstormtool voor het eerst gebruikt, is het daarom belangrijk om er van tevoren zelf mee te oefenen. Hoe werkt het online whiteboard? Hoe voeg je deelnemers toe? En hoe laat je ze aan het woord? Stuur de deelnemers vooraf instructies over hoe de tool werkt en zorg dat iedereen op tijd inlogt.

Begin de bijeenkomst met een duidelijke uitleg en hanteer een goede etherdiscipline om chaos te voorkomen. Net als bij een gewone brainstormsessie is het belangrijk om deelnemers te motiveren en hun creativiteit te activeren. Breek het ijs met een grap of begin de sessie met een spelletje.

Tool 1 - Stormboard: post-its op een whiteboard

Stormboard is een praktische tool wanneer je met verschillende mensen tegelijk op een online whiteboard wilt werken. Deelnemers kunnen post-its met ideeën en opmerkingen op het whiteboard plakken. Ook is het mogelijk om er documenten, foto’s en video’s op te delen. Bovendien kunnen deelnemers tussen de meetings door aan het whiteboard werken.

Het eindresultaat is eenvoudig te exporteren in bijvoorbeeld een PDF. Stormboard is makkelijk in het gebruik en omdat de tool in de browser werkt, hoef je niets te installeren. Integreren met Microsoft Teams is mogelijk. Stormboard is gratis voor individuen en teams van vijf of minder personen die er voor het eerst gebruik van maken.

Tool 2 - Popplet: ideaal voor het creatieve denkproces

Met Popplet maak je eenvoudig moodboards waarop je ideeën kunt vastleggen en ordenen. Deze tool wordt ook veel ingezet op scholen om het creatieve denkproces van leerlingen te stimuleren. Op het moodboard kun je onder meer mindmaps maken, tekenen en foto’s en video’s plaatsen.

Het eindresultaat exporteer je als PDF of JPEG. Popplet biedt meertalige support, waardoor het erg geschikt is voor internationale teams verspreid over verschillende locaties. De duidelijke icoontjes maken Popplet makkelijk in het gebruik. Ben je benieuwd hoe het werkt? Individuele gebruikers kunnen gratis een popplet maken. Popplet is helaas niet te integreren met Microsoft Teams.

Tool 3 - Miro: een populaire brainstormtool

Deze brainstormtool biedt veel mogelijkheden. Miro (voorheen RealtimeBoard) is populair onder bijvoorbeeld productontwikkelaars en UX-designers. Ook grote bedrijven als Netflix, Spotify en Upwork maken er gebruik van. Net als bij Stormboard en Popplet kun je alle soorten bestanden en formats kwijt op het whiteboard, waaronder sticky notes, spreadsheets, screenshots, bestanden, tabellen en iFrame-codes. De tool is ook zeer geschikt om mindmaps mee te maken.

Het eindresultaat kun je eenvoudig exporteren als PDF, JPEG of CSV. Je hebt de keuze uit verschillende templates en kunt onderdelen op het whiteboard vastzetten om te voorkomen dat andere deelnemers ermee gaan schuiven. Ook kun je commentaar plaatsen, videochatten en binnen de tool een presentatie geven. Desgewenst maak je aparte mappen aan voor verschillende afdelingen. De betaalde versies van Miro bieden de meeste opties. Integratie met Microsoft Teams en Slack is mogelijk.

Tool 4 - Mindmeister

Bij Mindmeister ligt de focus op de mindmap: hét onmisbare hulpmiddel bij elke brainstormsessie. De grafische weergave van de mindmap brengt orde in de brij van ideeën. Aan de hand van afbeeldingen en trefwoorden kun je sneller associaties maken en tot nieuwe inzichten komen. De mindmap is een ideaal hulpmiddel voor brainstormen en plannen van projecten in groepsverband. Met Mindmeister kan dat ongeacht de locatie van de deelnemers. Iedereen werkt in hetzelfde document en het is eenvoudig om op verschillende tijdstippen een bijdrage te leveren. Alle wijzigingen worden voorzien van een tijd- en kleurcode, zodat je snel kunt checken wie wat heeft ingebracht. Daarnaast is het mogelijk om te stemmen over ideeën en er is een ingebouwde chatfunctie.

Na afloop kun je de mindmap van de brainstorm exporteren als onder andere PNG, PDF en Word-bestand. Mindmeister kun je volledig in je browser gebruiken, zodat deelnemers niets hoeven te downloaden. Er is een gratis versie. Maar voor de meeste mogelijkheden én als je team uit meer dan tien personen bestaat, kies je voor de zakelijke variant. Integratie met Microsoft Teams is mogelijk.

Online brainstorm kan ook via Microsoft Teams

Ook binnen Microsoft Teams kun je verschillende brainstormtools inzetten. Met Microsoft Whiteboards en FreeHand van InVision zet je een whiteboard op tijdens een online meeting in Microsoft Teams. Op deze whiteboards kunnen deelnemers tekenen, plannen, presenteren en feedback geven.

Ook met Mural importeer en bewerk je whiteboards in Microsoft Teams. Maak je een nieuwe mural? Dan kun je deze naar de Teams Workplace brengen, waar ‘ie als een tabblad verschijnt. De deelnemers kunnen eenvoudig sticky notes, tekeningen en diagrammen op het whiteboard plaatsen.

Gerelateerde artikelen