Hoe promoot ik mijn bedrijf online? Tips voor startende ondernemers

Je bent net voor jezelf begonnen en druk op zoek naar (nieuwe) klanten. Het internet biedt dan een zee aan mogelijkheden om jouw bedrijf te promoten onder een relevante doelgroep. Maar waar te beginnen?

Als startende ondernemer is het heel belangrijk om de kracht van online marketing te begrijpen en te benutten. De digitale wereld biedt onbegrensde mogelijkheden om jouw merk te bouwen, jouw doelgroep te bereiken en jouw bedrijf te laten groeien. Of je nu een lokaal café runt, een online winkel beheert, of zakelijke diensten aanbiedt; een effectieve online aanwezigheid kan het verschil maken tussen succes en stagnatie. In dit artikel geven we je praktische tips waarmee je direct aan de slag kan.

Begin met een sterke basis: jouw website

Jouw website is vaak het eerste contactpunt met potentiële klanten. Zorg ervoor dat je site een goede indruk achterlaat. Een gebruiksvriendelijke, mobielvriendelijke en visueel aantrekkelijke website is cruciaal.

Een goed voorbeeld is "De Groene Boekhouder", een klein boekhoudkantoor uit Tilburg dat zich richt op duurzame bedrijven. Ze hebben een website met een overzichtelijke, groene esthetiek, duidelijke informatie over hun diensten, en testimonials van klanten die vertrouwen wekken. Deze site laat goed zien hoe je jouw waarden kan weerspiegelen en meteen een professionele indruk achterlaat.

Wil je zelf aan de slag met het bouwen van een eigen website? In ons eBook 100 Webtools voor ondernemers geven we je tips welke tools en websites je hiervoor (soms gratis) kunt gebruiken.

Zet social media strategisch in

Social media is een krachtig hulpmiddel om een merk te bouwen, met je doelgroep te communiceren en je producten of diensten te promoten. Kies bij voorkeur voor een platform waarop jouw doelgroep het meest actief is. Instagram is bijvoorbeeld een populaire tool om kleding, sieraden of andere koopwaar te promoten onder enthousiaste shoppers. Op Facebook en Linkedin kun je bijvoorbeeld ook (zakelijke) whitepapers of workshops aanbieden.

Wil je echt een verschil maken via social media, kies dan voor betaalde advertenties. Dit kan al voor een paar tientjes per week. In de AdManager van bijvoorbeeld Meta (Facebook, Instagram en Threads), Linkedin of Pinterest kun je ervoor kiezen om een organische post te promoten onder een groter publiek, zodat hij door veel meer mensen gezien wordt. Je kunt zelf doelgroepen aanmaken, bijvoorbeeld mensen van een bepaalde leeftijd bij jou in de regio. Zo weet je zeker dat je de juiste (potentiële) klanten bereikt.


eBook: 100 Websites voor ondernemers

Beter (samen)werken met 100 handige websites en clouddiensten voor ondernemers.

Download


SEO en SEA: Zorg dat je gevonden wordt

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) helpt jouw website om hoger te ranken in de zoekresultaten, waardoor de kans groter wordt dat potentiële klanten jou vinden. Dit doe je door de belangrijkste zoekwoorden van klanten in jouw vakgebied op een rij te zetten, en deze actief te verwerken op je website.

Daarnaast is SEA (Search Engine Advertising) nog steeds mateloos populair. Zoek bijvoorbeeld eens op “Loodgieter + jouw woonplaats”. Grote kans dat je diverse loodgieters bij jou in de buurt vindt die allemaal betaalde advertenties via Google hebben ingekocht.

Onderzoek ook hoe jouw concurrenten reeds gebruik maken van zoekmachinemarketing. En maak een lijst van zoekopdrachten die voor jouw doelgroep mogelijk ook relevant zijn. Hiermee kun je via de Google Ad Manager zo aan de slag met je eerste eigen SEA-campagne.

Maak gebruik van content marketing

Content marketing is een effectieve manier om waarde te bieden aan jouw doelgroep, jouw expertise te tonen en vertrouwen op te bouwen. Een blog starten, een YouTube-kanaal beheren of een podcast lanceren zijn allemaal geweldige manieren om dit te doen.

Neem bijvoorbeeld "GroenLeven", een adviesbureau uit Leeuwarden voor duurzaam wonen, dat een blog en YouTube-kanaal heeft met tips voor energiebesparing, duurzaam wonen, en groene investeringen. Door consistente, waardevolle content te delen, hebben ze een loyale groep volgers opgebouwd en hun merk als autoriteit in de niche gevestigd.

Gebruik e-mailmarketing om relaties te bouwen

E-mailmarketing is de laatste jaren mateloos succesvol gebleken als (direct) marketingstrategie. Het is goedkoop, duurzaam en een hele directe en persoonlijke manier om met je doelgroep te communiceren en hen op de hoogte te houden van nieuwe producten, een uitverkoop of speciale acties.

Er bestaan heel veel tools om zelf nieuwsbrieven te maken en te versturen aan jouw fanbase zoals Mailchimp of Hubspot. Wil je weten welke tools er nog meer zijn? Download dan ons gratis eBook 100 Webtools voor Ondernemers.


KPN EEN MKB Ondernemerspakket
Direct in business

Een slimme bundel met een Apple iPhone, iPad én Unlimited Data. Nu voor een vaste lage prijs.


Bouw een netwerk op met influencer marketing

Influencer marketing kan jouw bedrijf een aanzienlijke boost geven. En schrik niet: bij influencers hoef je echt niet gelijk aan hippe randstedelijke jongeren te denken. Een influencer kan ook die ene vaste leuke klant zijn, die je af en toe alvast een nieuw product laat proeven.

Door samen te werken met mensen die enthousiast zijn over je business, bereik je uiteindelijk word-of-mouth-marketing: je laat anderen het verhaal van jouw producten of diensten vertellen aan mensen die mogelijk dezelfde interesses hebben. Dat kan digitaal zijn op platformen als TikTok en Instagram, maar natuurlijk ook gewoon offline. Deze samenwerkingen leidden tot een verhoogde merkbekendheid en een piek in de verkoop.

Monitor en optimaliseer jouw prestaties

Het is essentieel om de prestaties van jouw online marketinginspanningen te monitoren en te analyseren wat werkt en wat niet. Gebruik tools zoals Google Analytics en social media analytics om inzicht te krijgen in het gedrag van jouw doelgroep en pas jouw strategieën waar nodig aan.

Online promotie biedt ongekende mogelijkheden voor startende ondernemers om hun bedrijf te laten groeien. Door een combinatie van een sterke website, strategisch gebruik van social media, SEO, content marketing, e-mailmarketing, influencer samenwerkingen en voortdurende optimalisatie, kun je een krachtige online aanwezigheid opbouwen die de basis legt voor langdurig succes. Wees geduldig, blijf leren en experimenteren, en onthoud dat consistentie de sleutel is tot het bouwen van een succesvol online merk.

Meer tips voor handige online tools? Download dan ons eBook met maar liefst 100 handige websites en diensten voor het runnen van jouw eigen bedrijf.

Gerelateerde artikelen