Achter de schermen: ‘Verbinding maken zit in ons dna’ 

Het leven van Mark draait om sport, cultuur en om de vraag hoe KPN kwetsbare mensen met elkaar verbindt. Deze drie vormen de kern van zijn werk. En daarom heeft hij de mooiste baan bij KPN, vindt hij zelf.

Wat doe je bij KPN?  

Ik ben directeur sponsoring en directeur van het KPN Mooiste Contact Fonds. In de eerste rol praat ik onder andere met de Eredivisie en het Rijksmuseum. Van beiden is KPN hoofdsponsor. Als directeur van het KPN Mooiste Contact Fonds ben ik veel onderweg om projecten in heel Nederland te bezoeken. Kortom, ik heb een heel afwisselende baan met leuke partners en hele leuke collega’s. Het groene hart klopt bij iedereen. Dat maakt KPN tot een heel fijn bedrijf om voor te werken.” 

Vertel eens meer over het KPN Mooiste Contact Fonds?  

“Het doel van het fonds, dat al meer dan 15 jaar bestaat, is om kwetsbare groepen in de samenleving te verbinden met de wereld om hen heen. Zieke kinderen, ouderen en nieuwe Nederlanders: voor hen ligt eenzaamheid op de loer. Het zijn groepen voor wie het hebben van sociaal contact niet altijd vanzelfsprekend is.” 

Welk project heeft veel indruk op jou gemaakt? 

“Dat zijn er veel, maar als ik iets moet noemen dan is het KlasseContact. Het fonds levert een oplossing waarmee langdurig ernstig zieke kinderen digitaal aanwezig zijn in de klas. Je denkt misschien aan Teams of Zoom, maar dit is veel persoonlijker. Het KlasseContact-apparaat staat op een tafeltje, dat onder meer bestaat uit een digitaal scherm, zodat de zieke klasgenoot ‘gewoon’ in de klas aanwezig is en er helemaal bij hoort. De leerling kan via een bestuurbare camera meekijken in de klas. En zelfs afkijken, haha! Op deze manier brengen we elk jaar, sinds 2008, duizend zieke kinderen zo veel mogelijk in contact met medeleerlingen.” 

Noem nog eens een ander project? 

“Heel mooi vind ik ook de Zilverlijn. Dat is een belservice voor eenzame ouderen. Vrijwilligers van KPN bellen wekelijks op om een praatje te maken. Dat maakt echt een verschil voor die ouderen. We werken hierbij samen met het Ouderenfonds. Samenwerken doen we trouwens vaker, bijvoorbeeld met de Hartstichting. We hebben een platform ontwikkeld voor jonge hartpatiënten. Ze kunnen zo samen ervaringen delen. En als sponsor van de KNVB zijn we begonnen met FC Mooiste Contact. KPN collega’s gaan dan met kwetsbare groepen naar wedstrijden van Nederlands Elftal. Nieuw is Walking Football. Dat is voetbal waarbij je niet mag rennen, speciaal ontwikkeld voor ouderen.” 

Hoeveel collega’s doen hieraan mee? 

“We zijn trots op een stabiele groep van zo’n 2000 collega’s die zich inzetten. Sommigen doen het een paar uur per jaar, anderen een paar uur per maand. Heel blij zijn we ook met de vele kerstpakketten die medewerkers jaarlijks doneren aan het fonds.” 

Waarom past het Mooiste Contact Fonds bij KPN? 

"In de eerste plaats omdat KPN mensen wil verbinden. Dat doen we al sinds 1898. Letterlijk. Maar we staan ook middenin de samenleving. Een mooi voorbeeld vind ik het initiatief van KPN samen met zangeres Meau. Ze heeft een nummer (‘Stukje van mij’) geschreven over online shaming. De boodschap: denk na voordat je een foto of een filmpje doorstuurt. De videoclip maakt het onderwerp bespreekbaar aan de keukentafel en wordt gebruikt in het onderwijs. Dat maakt me trots. Ik vind het super dat je als bedrijf samen met anderen impact kunt hebben.”  

Normaal geven de collega’s die we interviewen een technische tip. Wat is jouw tip?

“Zet je in voor de samenleving! Dat doe je niet alleen voor een ander, je zult merken dat je er zelf ook ontzettend veel energie van krijgt. En mijn tweede tip is: zoek het dichtbij. Maak vaker een praatje met je buren, bel vaker op naar mensen die je al een tijdje niet gesproken hebt.” 

Wat staat er op de agenda voor de komende tijd?  

“We komen met een mooie vervolgstap van de Zilverlijn. Daarnaast komt er een groot project rondom Kinderpostzegels. En uiteraard gaat KlasseContact vol energie door.”

Gerelateerde artikelen