Wat is smishing?

Wil je voorkomen dat andere mensen er zomaar met jouw gegevens vandoor gaan? Dan is het goed om op de hoogte te blijven van de nieuwste vormen van oplichting. Bijvoorbeeld smishing. Een term die afgeleid is van de woorden "SMS" en "phishing". Door het sturen van misleidende sms-berichten met daarin nep links, proberen criminelen je persoonlijke gegevens of beveiligingsgegevens, zoals wachtwoorden en toegangscodes, te pakken te krijgen en te misbruiken.

KPN neemt de veiligheid van haar klanten serieus. Daarom informeren we je graag over hoe je smishing kan herkennen en jezelf kan beschermen tegen deze vorm van oplichting.

Een sms vanaf een 06-nummer of “leesbaar” nummer

Het is belangrijk om te weten dat KPN geen sms-berichten stuurt vanaf 06-nummers of andere leesbare nummers, maar altijd met “KPN” als afzender. Als je een verdachte sms ontvangt van een dergelijk nummer waarbij wordt beweerd dat deze afkomstig is van KPN, wees dan alert en klik niet op de link. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice.

Voorbeeld van een nep en echte sms

Voorbeeld van smishing

Een sms vanaf een buitenlands nummer

Ook stuurt KPN geen sms-berichten vanaf buitenlandse telefoonnummers. Als je een sms ontvangt van een onbekend buitenlands nummer dat beweert van KPN te zijn, wees dan op je hoede en neem geen risico's.

Een sms van KPN heeft alleen KPN als afzender

Een belangrijk kenmerk van sms-berichten van KPN, is dat ze alleen "KPN" als afzender hebben, zonder enige toevoeging aan de naam. Als je een sms ontvangt met een afzender die er verdacht uitziet of anders is geformuleerd dan gebruikelijk, is het verstandig om extra voorzichtig te zijn.

KPN verstuurt geen sms met een link om in te loggen

KPN stuurt nooit sms-berichten met links naar inlogpagina's. Als je een sms ontvangt waarin wordt gevraagd om op een link te klikken om in te loggen op je KPN-account, klik dan niet op de link. Neem bij twijfel contact op met onze klantenservice. Toch op de link geklikt? Vul dan geen gegevens in, ook al lijkt de site echt van KPN te zijn.

Links in sms-berichten lijken soms alsof ze van KPN zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Bijvoorbeeld de link www.mijnkpn-inloggen.com is niet van KPN. De meeste websites van KPN eindigen op .kpn.com, zoals https:// inloggen.kpn.com.

Gebruik verificatiecodes

Als KPN-klant ontvang je mogelijk verificatiecodes per sms, zoals het inloggen op je account of het bevestigen van transacties. Zorg ervoor dat je deze verificatiecodes alleen gebruikt als je zelf een dergelijke actie hebt aangevraagd. De sms meldt meestal ook waar de code voor is, lees daarom de tekst in de sms goed door. Geef nooit verificatiecodes door aan anderen, aangezien dit je kwetsbaar kan maken voor oplichting.

Verander het wachtwoord op je KPN ID en zet verificatie in 2 stappen aan

Om je KPN-account extra te beveiligen, raden we aan regelmatig je wachtwoord te wijzigen en verificatie in 2 stappen in te schakelen, dit kan in MijnKPN. Door deze extra beveiligingsmaatregelen te nemen, maak je het moeilijker voor criminelen om toegang te krijgen tot je account. Zelfs als ze erin slagen om persoonlijke informatie te verkrijgen via smishing of andere vormen van oplichting.

Jezelf beschermen

In een tijdperk waarin digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, is het heel belangrijk om alert te blijven en jezelf te beschermen tegen verschillende vormen van cybercriminaliteit. Door de bovenstaande tips te volgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste oplichtingstechnieken, kan je jezelf en je gegevens beter beschermen tegen smishing en andere bedreigingen op het internet. Bij twijfel, neem altijd contact op met KPN.

Gerelateerde artikelen