Dit zijn de Samsung Galaxy S23 camera specs!

In februari komen de nieuwe modellen van de Samsung Galaxy S23 uit. Eén van de meest interessante functies bij smartphone releases zijn de nieuwe camerafuncties. Welke verbeteringen de Samsung Galaxy S23 camera met zich mee zal nemen bespreken we verder in dit artikel. We vergelijken ook de verschillen tussen het basismodel, de Plus en de Ultra. Zo maken we jouw keuze voor je nieuwe smartphone hopelijk wat makkelijker!

De Samsung Galaxy S23 (plus) camera specs

Als eerste bekijken we de Samsung S23 en -Plus camera specs. De camera’s komen met een hoog aantal pixels die een scherpe foto’s van hoge kwaliteit leveren. Daarnaast zorgen meerdere samenwerkende functies ervoor dat je jouw herinneringen ook mooi kan vastleggen bij weinig natuurlijk licht of zelfs in de nacht. Met de Samsung S23 Nightography-functies kan je bijvoorbeeld professionele video’s maken met automatisch aangepaste belichting en frame-focus. Ook (zelf)portretten kunnen bij laag licht gemaakt worden dankzij de Samsung S23 camera specs die meer licht toelaten om alle details scherp weer te geven.

Megapixels

De S23 en S23 Plus krijgen beiden een upgrade van hun frontcamera. De megapixels van deze S23 camera gaan van 10MP naar 12MP. Dit klinkt misschien niet als heel veel, maar de kwaliteit van je foto’s hangt dan ook niet alleen af van het aantal megapixels. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe groter de fotobestanden zijn. Op de manier blijven de foto’s met een hoger aantal MP scherper als je deze vergroot of inzoomt op details.

Op gebied van de camera’s aan de achterkant van het basismodel en de Plus, zijn er hoogstwaarschijnlijk geen veranderingen in vergelijking met hun voorgangers: de S22. De megapixels van de Ultra Wide Camera zullen voor beide modellen 50MP zijn. Dit is exact hetzelfde als de vorige generatie. Ook zullen de hoofdcamera’s een sensor van 1/1.56” hebben, Optical Image Stabilization (OIS) en Phase Detection Auto Focus (PDAF). Deze hoofdcamera zorgt voor extra lichtinval op de foto’s wanneer de omgeving wat donker is. Daarnaast zal er ook een Ultra-wide camera op de achterkant zitten met 12MP met een sensor van 1/2.55”. Deze camera maakt een bredere blik mogelijk. Als laatste zit er op de Samsung S23 een Telephoto Camera met 10 megapixels met een 1/3.94”-sensor. Deze camera maakt 3x optical zoom mogelijk.

AI image enhancer

Voor heldere, professionele foto’s en video’s zijn er ook weer fijne functies aanwezig in de Samsung AI camera. Deze extra functies zijn aan de camerasoftware toegevoegd omdat de megapixels van Samsung S23 camera specs op zichzelf niet in elke soort situatie scherpe of duidelijke weergave bieden van details. Daarom komt de Samsung Galaxy S23 camera ook weer met vele handige automatische, maar ook aanpasbare functies voor foto’s en video’s voor professionele kwaliteit. Zo past de auto framerate-technologie bijvoorbeeld de FPS-snelheid automatisch aan de omgeving aan en zorgt de Super Night Solution voor levendige beelden in elk frame door ruis te dempen in omgevingen met minder (natuurlijk) licht. De Detail Enhancer-functie kan ook worden ingeschakeld om alles nog eens extra in focus te brengen. En dit zijn nog maar een aantal voorbeelden van alle beschikbare high-end-functies van de Samsung AI camera.

Nightography

Wat ook geen upgrade krijgt maar zeker een mooie en handige functie is, is de Nightography van de Samsung S23. Met de camera’s van het basismodel en de Plus kan je namelijk al professionele foto’s maken bij weinig- of kunstlicht van hoge kwaliteit. Verschillende high-end functies helpen mee aan dit resultaat. De belangrijkste zijn de Big Pixel Sensor en Super Clear Glass. De Big Pixel Sensor zorgt ervoor dat je camera kan detecteren wanneer het donker is en hierop de pixelgrootte kan aanpassen. Op die manier zorgen grotere pixels voor lichtere, meer heldere foto’s. Voor heldere nachtfoto’s en video’s zorgt het Super Clear Glass van de cameralens ervoor dat licht minder reflecteert, zodat dit geen schittering kan veroorzaken op de foto zelf. De Samsung S23 Nightography-modus laat je jouw creativiteit beoefenen, in elke omgeving en elk soort licht.

Samsung Galaxy S23 Ultra camera specs

Nu je weet dat de Galaxy S23 (Plus) camera specs redelijk gaan lijken op die van zijn voorganger en wat je hier dus van kan verwachten, is het nog interessanter om licht te werpen op de camera specs van de Samsung S23 Ultra. Zoals genoemd in ons artikel over de verschillen tussen de nieuwe S23 modellen, kan je het Ultra-model zien als een upgrade van het basismodel en het Plus-model. De S23 Ultra heeft onder andere een langere batterijduur, meer capaciteit en wat extra functies die professioneel en zakelijk gebruik nog beter ondersteunen. Naast al deze extraatjes komt het Ultra-model ook nog eens met een verbeterde cameramogelijkheden en een extra lens. Wat deze Samsung Galaxy S23 Ultra camera specs precies inhouden bespreken we weer in dezelfde drie categorieën als bij de andere twee modellen. Op deze manier kan je ze goed vergelijken om jouw keuze te maken.

Megapixels

Het grootste verschil en de meest lang verwachte upgrade in vergelijking met de S22 Ultra, zijn de S23 Ultra megapixels. De S23 Ultra heeft een 200MP Ultra Wide Camera. Dit is een upgrade waar al lang op is gehoopt, aangezien de S22 Ultra en hun voorgangers een 108 megapixel-camera hadden. Ook zal de bijbehorende sensor veel beter moeten presteren door nog meer licht door te kunnen laten en de sluitervertraging te verminderen. Deze combinatie van meer megapixels en een verbeterde sensor zorgen samen voor grotere foto’s die ook scherp blijven wanneer er weinig licht is, of wanneer wordt ingezoomd op details, en die nog kleurrijker vastgelegd kunnen worden.

Wat betreft de frontcamera heeft de S23 Ultra 12 megapixels. Dit is dan juist weer een opvallend grote stap terug vergeleken de S22 die een frontcamera met 40 megapixels heeft. Maar wees niet getreurd. Zoals al eerder is genoemd hoeven de megapixels niet allesbepalend zijn, dus we wachten de kwaliteit van deze cameralens nog maar even af.

AI image enhancer

Bij het Ultra-model mogen de vele high-end camera softwarefuncties zoals eerder genoemd bij het basis- en Plus-model natuurlijk ook zeker niet ontbreken. Een ander nieuw snufje dat bij de nieuwe sensor van de Samsung Galaxy S23 camera zal komen is de mogelijkheid voor ‘pixel-binning’. Hiermee worden meerdere pixels samengevoegd. Dit betekent dat de foto uit minder pixels bestaat en dus ook een kleiner bestand is, maar toch dezelfde hoge kwaliteit behoud met scherpe details. Hiermee kan jij zelfs in de donkerste momenten van de nacht de scherpste portretten vastleggen via Night Mode of Night Selfie.

Nightography

Wat nou precies op gebied van Nightography gaat verschillen voor de S23 Ultra vergeleken de andere twee modellen en de S22 Ultra is tot nu toe nog niet bekend. De 200MP Ultra Wide  Camera zal natuurlijk wel al verbetering laten zien op dit gebied doordat deze lens meer licht kan doorlaten. Verder kunnen we minstens dezelfde soort camerafuncties van Samsung Nightography verwachten zoals eerder genoemd voor de standaard S23 en de S23 Plus. Software updates kunnen hiernaast gaandeweg de kwaliteit van foto’s en video’s ook nog eens verder gaan verbeteren.

Space Zoom

De Samsung S23 Ultra camera zoom blijft op het gebied van hardware hetzelfde als zijn voorgangers. Wel ligt er hoop gevestigd bij een verbetering op gebied van de software die verder in het jaar nog updates kan krijgen, waardoor je dus alsnog ingezoomde foto’s van betere kwaliteit zou mogen verwachten vergeleken de S22 Ultra. Het verschil tussen de Samsung S23 (Plus) camera’s met die van de S23 Ultra is de extra telephoto-lens die bij dit model zit. De S23 (Plus) heeft hier maar één van, met 3x optical zoom. Deze heeft de Ultra ook, maar daarnaast komt deze nog een extra lens op de achterzijde die naar verwachting 10x optical zoom en een 100x Space Zoom zal bieden. Zo zou je in theorie dus zelfs nog scherpe foto’s kunnen maken van de maan.

Gerelateerde artikelen