Nieuwe WhatsApp functies

Elk jaar komen er weer een aantal handige, nieuwe functies voor WhatsApp bij. Sinds 2023 mogen we bijvoorbeeld de nieuwe WhatsApp-functie ‘picture-in-picture’ verwelkomen. Ontdek hoe handig deze functie voor jou zal zijn en welke nieuwe WhatsApp-functies van het vorige jaar jij misschien nog hebt gemist.

Nieuwe functie WhatsApp: picture-in-picture

Whatsapp heeft picture-in-picture geïntroduceerd waarmee je het schermpje van het videobellen kan blijven zien terwijl je andere apps op je telefoon ook kunt openen. Dankzij deze nieuwe WhatsApp-functie hoef je het videobeeld niet meer te pauzeren. Je kent deze functie waarschijnlijk al van apps zoals Videoland of Netflix, waarbij het schermpje van je video klein wordt weergegeven of helemaal kan worden geminimaliseerd. Op deze manier kan je de video blijven afspelen en tegelijkertijd bijvoorbeeld een mail, foto of ander bericht checken.

Om gebruik te maken van deze WhatsApp-functie moet je allereerst zorgen dat je WhatsApp is bijgewerkt naar de meest recente update. Vervolgens kan je in een WhatsApp-gesprek bovenin op het video-symbool tikken om het videobellen te starten. Om een andere app te openen tijdens het videobellen, minimaliseer je de video door op de Home-knop te drukken van je Android-apparaat of door vanaf de onderkant van het scherm omhoog te vegen op je iPhone.

Voor Android-gebruikers is picture-in-picture voor WhatsApp nog niet officieel uitgebracht. Je kunt dit gelukkig eenvoudig omzeilen door de functie in de instellingen van jouw apparaat aan te zetten. Als je telefoon deze functie ondersteunt, kan je deze vinden door op ‘picture in picture’ te zoeken in de instellingen-app. Schakel de functie vervolgens in voor de WhatsApp-app om videobellen te kunnen minimaliseren zonder deze te onderbreken.

WhatsApp-functies in het voorgaande jaar

In het afgelopen jaar zijn er ook vele handige WhatsApp-functies bij gekomen die je misschien nog niet kent, zoals het maken van een poll of een WhatsApp-sticker. We geven je een kort overzicht van alle functies van de WhatsApp update van 2022 en leggen uit hoe je deze gebruikt.

WhatsApp-berichten verwijderen

Foutje gemaakt? Verwijder je WhatsApp-bericht dan gemakkelijk voor iedereen in de chat. Je moet alleen wel snel zijn, want je hebt er maar ongeveer 68 minuten voor. Deze limiet wordt mogelijk in de toekomst nog wat opgerekt. Het is nog niet bekend voor welke tijdslimiet WhatsApp op den duur gaat kiezen of dat de limiet helemaal verdwijnt.

WhatsApp-videobellen

Wist je dat je kan videobellen via WhatsApp met tot wel 32 mensen? En straks is het mogelijk om je beeld klein te maken tijdens het bellen. Zo kan je andere dingen doen tijdens het videobellen, zoals een andere app openen of een ander app-gesprek lezen, terwijl de video van WhatsApp in je beeld blijft. Dit is vergelijkbaar met wat FaceTime van Apple nu al doet.

Poll maken in WhatsApp

Eind vorig jaar heeft WhatsApp een poll-functie geïntroduceerd die het mogelijk maakt om polls in alle gesprekken te creëren. Deze zijn vooral handig om in groepsgesprekken te gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van afspraken. Je kan een poll maken in WhatsApp door op het + symbool of paperclipje te tikken, onderaan in een chat. Hier zie je in het menu de optie voor een ‘Peiling’. Vervolgens kan je een vraag of stelling invullen en tot 12 verschillende antwoorden of opties. Iedereen, inclusief degene die de WhatsApp-poll heeft gemaakt, kan reageren op welke antwoorden voor hen gelden. Zo hou je gemakkelijk overzicht over welke opties het meest overeenkomen.

WhatsApp community

In de nieuwe WhatsApp community-functie bundel je meerdere groepen in één overkoepelende groep. Bijvoorbeeld voor een community van een school met daarin alle verschillende groepsgesprekken van klassen. Of creëer een WhatsApp community van een sportvereniging, waar de groepsgesprekken van verschillende teams in zitten. Als lid van een community kan je groepen in de community zien en er lid van worden. Ook blijf je op de hoogte via beheerdersaankondigingen van degene die de community heeft aangemaakt.

WhatsApp community heeft een eigen tab onderin je WhatsApp menu. Hier kan je een nieuwe community aanmaken. Vul de naam voor je community in en kies de groepsgesprekken die lid mogen worden.

WhatsApp-berichten liken

Reageren op een bericht dat je ontvangen hebt, zonder te typen? Dat kan met emoji’s. Houd het bericht waar je op wilt reageren lang ingedrukt om de emoji’s te laten verschijnen. Kies vervolgens uit alle emoji’s die je normaal gesproken ook in je toetsenbord beschikbaar hebt. In je instellingen kan je aanpassen of je er wel of geen melding van wil krijgen als iemand een WhatsApp-bericht heeft geliked.

Welke nieuwe WhatsApp-functies kunnen we nog meer verwachten?

Er zijn al een paar nieuwe WhatsApp-functies bekend die waarschijnlijk dit jaar geïntroduceerd zullen worden. Deze WhatsApp-functies zijn voor nu nog vooral speculatief, dus het zou kunnen dat ze niet exact op de verwachte manier zullen werken of dat ze uiteindelijk helemaal niet worden geïntroduceerd.

Als eerste wordt er verwacht dat je dit jaar per statusupdate kunt kiezen met wie je deze wilt delen. Dit kan je tijdens het maken van elke statusupdate direct selecteren. Daarnaast wordt het ook mogelijk om een spraakbericht in te spreken als statusupdate. Op dit moment kan je hier alleen nog een tekst, foto en video invoeren. Ook worden links beschikbaar om in je statusupdate te delen. Zo kan je bijvoorbeeld een interessant artikel over het beveiligen van WhatsApp met je gekozen publiek delen.

Overigens heeft WhatsApp op het gebied van het verwijderen van berichten wel al iets officieel aangekondigd. Het zal in de toekomst mogelijk worden voor de beheerders van groepen om berichten van iedereen (en voor iedereen) te kunnen verwijderen. Nu is het nog zo dat alleen de verzender van het bericht dit kan doen. De nieuwe WhatsApp-functie zal helpen om het verspreiden van foutieve berichten in groepen tegen te kunnen gaan.

Gerelateerde artikelen