Dit zijn de Formule 1 coureurs en teams in 2022

We zijn nog amper bekomen van het geweldige Formule 1 seizoen 2021, met als klap op de vuurpijl het wereldkampioenschap van Max Verstappen. Toch kijken we alvast vooruit naar het F1 seizoen 2022. Wordt het weer een spannende strijd tussen Mercedes en Red Bull? Of kunnen de teams van Ferrari en McLaren meedoen om de titelstrijd? Hieronder lees je welke 20 coureurs er in 2022 op de startopstelling staan en gaan strijden om het wereldkampioenschap Formule 1.

We nemen afscheid van deze coureurs

We nemen in 2022 afscheid van 2 coureurs, de eerste gaat na 353 Formule 1 raceweekenden met pensioen, de ander krijgt geen nieuw contract bij zijn team.

Kimi Raikonen

Voor veel Formule 1 kijkers is Kimi Raikonen een legende, niet alleen door zijn prestaties op het circuit, maar ook om zijn droge en korte antwoorden aan de pers of geweldige boordradio’s. De Fin, die ook wel bekend staat als ‘the iceman’, hangt na 353 raceweekenden in de Formule 1 nu echt zijn helm aan de wilgen. In 2001 debuteerde Raikonen bij het team van Sauber, hij wist in de openingsrace in Australië meteen een mooie 6e plek te bemachtigen. In de jaren erna reed hij voor de teams van McLaren en Ferrari. Bij dit laatste team won hij in 2007 met 1 punt verschil het Formule 1 wereldkampioenschap. In 2010 besloot de Fin voor enige tijd te stoppen met Formule 1, hij ging rally races rijden. Toch kroop het bloed waar het niet gaan kan, want in 2012 kondigde het team van Lotus aan dat Kimi Raikonen terugkeerde in de F1. Zijn laatste jaren reed Raikonen voor het team van Alfa Romeo. Nu, na 353 races, 21 overwinningen en 18 pole positions, stopt ‘the iceman’ ermee.  

Antonio Giovinazzi

We nemen afscheid van nog een coureur van het Alfa Romeo team. De Italiaan Giovinazzi reed in Abu Dhabi voorlopig zijn laatste Formule 1 race. In 2017 maakten we voor het eerst kennis met Giovinazzi, hij mocht een paar races invallen voor de geblesseerde coureur Wehrlein bij het team van Sauber. In 2019 reed hij voor hetzelfde team zijn eerste volledige seizoen, al was de naam van het team inmiddels verandert in Alfa Romeo. Giovinazzi reed 62 Formule 1 races en verzamelde 21 WK-punten. Hij wordt in 2022 vervangen door de Chinese coureur Zhou.   

Deze F1 wereldkampioenen staan in 2022 op de grid

Met onze landgenoot als kersverse Formule 1 wereldkampioen, rijden er in 2022 nog 3 wereldkampioenen in de F1.

Natuurlijk de grote titelrivaal van Verstappen, de Brit Lewis Hamilton. De coureur van Mercedes is al 7 keer Formule 1 wereldkampioen en deelt dit record met Michael Schumacher. Hamilton wil hier graag een 8e wereldtitel aan toevoegen.

De Duitser Sebastian Vettel heeft inmiddels 4 wereldkampioenschappen op zijn naam, allemaal behaald in de periode dat hij bij Red Bull reed. Zijn team Aston Martin heeft grote plannen in de Formule 1, dit jaar deed het team al mee voor een plek op het podium.

Ook bij de laatste wereldkampioen zit racen in zijn bloed, de spanjaard Fernando Alonso wist tot nu toe 2 keer wereldkampioen F1 te worden. Zijn team Alpine (de nieuwe naam van het Renault team) heeft grote ambities. Alonso is de juiste man om met zijn ervaring het team verder te helpen. Met een mooie 3e plaats in de grand prix van Qatar hoopt Alpine op nog meer podiumplekken in 2022.      

F1 startopstelling 2022: dit zijn de teams en coureurs

Alle Formule 1 teams en coureurs voor 2022 zijn inmiddels bevestigd. Deze 20 snelheidsduivels zien we in 2022 op de startopstelling verschijnen.  

Het team van AlphaTauri gaat door met dezelfde coureurs als in 2021, namelijk de Fransman Pierre Gasly en de Japanner Yuki Tsunoda.  

Alfa Romeo neemt afscheid van beide coureurs en krijgt in 2022 een ‘rookie’ en een ervaren coureur in het team. De Fin Valteri Bottas vervangt zijn landgenoot Raikonen. Het team neemt ook afscheid van Antonio Giovinazzi. In zijn plaats rijdt het Chinese racetalent Guanyu Zhou in 2022 de eerste meters in de Formule 1.

Het team van Alpine kijkt terug op een goed seizoen in 2021, met een overwinning en een podiumplaats. Geen reden om de coureurs te wijzigen. Het team gaat door met de ervaren Fernando Alonso en racewinnaar Esteban Ocon.  

Ook Aston Martin heeft grote ambities. De rijke Canadese zakenman Stroll investeert flink in het team. Met oud-wereldkampioen Sebastian Vettel en zijn zoon Lance Stroll, hopen ze op podiumplekken in 2022.  

Het team van Ferrari kon dit jaar niet meestrijden om de titel, maar behaalde toch een paar mooie resultaten. Met de ervaring en het talent van coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz, wil het team in 2022 alles doen om aansluiting te vinden bij Mercedes en Red Bull.

Het team van Haas kende een lastig seizoen in 2021. De coureurs Mick Schumacher (de zoon van…) en de Rus Nikita Mazepin reden meestal achteraan het veld en stonden geregeld naast de baan. Toch wil de flamboyante teambaas Gunther Steiner door met zijn 2 coureurs en hopen ze op betere tijden in 2022.   

Met de opvallende oranje kleur is het team van McLaren duidelijk aanwezig op de startopstelling. Ook de prestaties op het circuit waren vaak goed in 2021, echter nog wat wisselvallig. Met een prachtige zege in de grand prix van Italië, was de altijd goedlachse Daniel Ricciardo erg blij. Ook zijn teamgenoot, het jonge talent Lando Norris was in vorm dit seizoen. Het team wil graag een stap voorwaarts maken in 2022.    

Voor de 8e keer op rij werd het team van Mercedes wereldkampioen bij de constructeurs. Een geweldige prestatie. Met 7-voudig wereldkampioen Lewis Hamilton in de auto, heeft het team de gedroomde combinatie te pakken. De tweede coureur van het team, Valteri Bottas vertrekt, in zijn plaats komt de jonge en getalenteerde Brit George Russel in het team. Beide coureurs willen zich in 2022 bewijzen, dat wordt een spannende strijd.

Het team van Red Bull kreeg dit jaar letterlijk vleugels. Met een geweldige auto, de motor van Honda en de kersverse wereldkampioen Max Verstappen, was het plaatje compleet. Ook Sergio Perez deed er alles aan om het wereldkampioenschap binnen te halen. Alle Nederlandse fans kunnen niet wachten tot het Formule 1 seizoen 2022 begint, kan Max zijn wereldkampioenschap verdedigen?

Het team van Williams kende pieken en dalen dit seizoen. Helaas overleed naamgever en Formule 1 legende Frank Williams dit jaar. De prestaties tijdens de race waren wisselend, maar in de kwalificatie wist George Russel af en toe iedereen te verbazen. Hij vertrekt naar Mercedes. Zijn vervanger heet Alexander Albon (we kennen hem nog als teamgenoot van Max bij Red Bull). Samen met Nicolas Latifi, die bij het team blijft, moeten zij het team in 2022 weer een stapje verder brengen.

Kijk in 2022 Formule 1 bij KPN met Viaplay

In 2022 volg je het hele Formule 1 seizoen live met de nieuwe streamingdienst Viaplay bij KPN. Wil je meer weten over Viaplay of meteen bestellen?

Meer over Viaplay

Gerelateerde artikelen