Een leven lang leren voor iedereen

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert colleges voor senioren, gegeven door studenten. “Een 78-jarige vrouw vertelde dat ze nooit de kans had om verder te leren. Dankzij ons initiatief kan ze nu haar geest voeden. Het is speciaal dat we dat kunnen doen. Met zoiets kleins als een online college maken we echt een groot verschil.”

De colleges brengen jong en oud samen

De colleges behandelen verschillende onderwerpen, waaronder kunst, cultuur, geschiedenis en wetenschap. De oudere deelnemers aan de colleges krijgen les van enthousiaste en getalenteerde studenten. “Zo brengen we jong en oud op een positieve manier met elkaar in contact. Ze leren van elkaar en gaan op een andere manier naar elkaar kijken”, vertelt directeur-bestuurder Ilse Nieuwland. Samen met Enny van Arkel richtte ze Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan op.  “We willen een leven lang leren voor iedereen mogelijk maken. Dat is onze missie.”

College vanuit huis

In het begin vonden de colleges plaats in bibliotheken en buurthuizen. De coronaperiode bleek de uitgelezen kans online colleges uit te proberen. Met succes. “Voor mensen die niet snel een van onze locaties binnenstappen en mensen die minder mobiel zijn, nemen we zo de fysieke drempels weg. Ze kunnen colleges volgen vanuit huis. Bovendien is aanmelden en meedoen eenvoudig.”

Mooie resultaten onder deelnemers

Door mee te doen aan het Ondernemen tegen Eenzaamheid programma van het KPN Mooiste Contact Fonds en het Oranje Fonds, kan de stichting beter worden. "Eerder voelden we wel dat we een verschil maakten, maar door dit programma zien we dat nu echt. De cijfers laten zien dat er goede veranderingen gebeuren."

Zo zegt 81 procent van de ouderen die meedoen aan de online colleges, meer gespreksstof te hebben. Zo blijven ze makkelijk in contact met anderen. Daarnaast kijkt 86 procent positiever naar jongeren. Ze zijn blij verrast door de kennis die ze delen. Bovendien krijgen ze meer behoefte om met hen in contact te blijven. “Zo was een oudere man zo enthousiast geraakt dat hij meer aan coaching is gaan doen.” Sommigen zijn door de colleges zelf kennis gaan delen. “Een van onze oudste vrijwilligers is 72 jaar oud. Ze is op latere leeftijd gaan studeren en vervolgens deelde ze haar kennis.”

Met beide benen in de maatschappij

Jongeren leren nu dat ouderen meer willen dan alleen bingo en handwerken. Ouderen van nu willen blijven leren en actief meedoen in de samenleving. “Met onze lessen ontdekken ze hoeveel ze van elkaar kunnen leren. Ze behandelen elkaar als gelijken, want beide generaties hebben iets te delen en te leren.”

Ilse vindt het belangrijk dat zowel de lessen op locatie als online blijven bestaan. “Sommige ouderen ontmoeten elkaar graag in persoon, terwijl anderen liever online meedoen om hun hersenen uit te dagen. Partners volgen soms samen een les. Via de chat kunnen deelnemers met elkaar praten, en in onze Facebookgroep zien we dat mensen afspreken om samen naar een museum te gaan.”

Haar droom? “Ons aanbod zo laagdrempelig maken dat alle leergierige ouderen hun weg naar ons weten te vinden. Want een leven lang leren helpt om geestelijk gezond en gelukkig te blijven.”

Volg een gratis college(reeks)  

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan biedt KPN-klanten de kans een college(reeks) gratis te volgen. Doe je mee?

Zo werkt het

  • Ga naar de colleges en kies bij welk vak jij aanschuift.

  • Gebruik deze actiecode: OGJG-VERBINDING!

  • Geniet van je college

De actiecode biedt per persoon 100% korting op één online college(reeks) uit de webshop naar keuze. Deze is te gebruiken tot 1 februari 2024. Je kunt de actiecode niet samen met een andere cadeauboncode gebruiken.

Fotografie: Mila van Egmond

Gerelateerde artikelen