De beste game telefoons

Gamen doe je allang niet meer alleen op pc’s en gameconsoles. Ook op je smartphone download je tegenwoordig de mobiele versie van Call of Duty, PUBG en Fortnite in de Play Store of de App Store. Neem je een abonnement op Xbox Game Pass Ultimate (XGPU)? Dan heb je toegang tot meer dan 100 games in de cloud, zoals Halo, Forza 5 en Skyrim.

De tijd van Snake ligt dus mijlenver achter ons nu je volledige games met 3D-graphics kan spelen op je mobiel. Om dit soort spellen zonder vloeken te spelen, heb je een goede smartphone nodig. Maar wat is nou de beste gaming smartphone? En waar moet je op letten als je een smartphone kiest om op te gamen?

Gaming smartphone: hier moet je op letten

Er zijn een paar dingen die een goede gamesessie mogelijk ernstig verstoren: haperende beelden, een slechte verbinding of een toestel dat helemaal vastloopt. Daarom heb je een smartphone nodig met goede specificaties (specs) en een stabiele internetverbinding. Bekijk onze 5G-abonnementen en wees zeker van een snel netwerk. Een goede videochip, processor en voldoende werkgeheugen (RAM) zijn ook belangrijk. Ga uit van minstens 8 GB RAM, maar meer is beter. De GPU, Graphics Processing Unit, is de videochip. Die zorgt ervoor dat je telefoon de graphics op je scherm toont. De CPU, Central Processing Unit, is de centrale chip van een smartphone. Die bepaalt de rekenkracht en hoe snel je smartphone is. De combinatie van CPU, GPU en RAM wordt ook wel SoC (System on a Chip) of chipset genoemd.

Wanneer je eenmaal de juiste chipset hebt gevonden, moet je nog op het display letten. Want wat heb je aan een snelle smartphone als het display niet snel genoeg is? Het aantal beelden dat per seconde wordt weergegeven op een scherm heet de refresh rate. Een refresh rate van 90Hz of meer is dus wel aan te raden. En natuurlijk wil je een beeldscherm dat de mooiste kleuren heeft! Ga daarom voor AMOLED- of OLED-schermen. En vergeet niet dat je accu lekker lang mee moet gaan.

Dat is nogal wat om op te letten, maar geen paniek. We hebben een paar gaming smartphones voor je uitgezocht: 

Optimaal speelplezier: Samsung Galaxy S24 Ultra 5G

De Samsung Galaxy S24 Ultra heeft een groot 6,8-inch beeldscherm met prachtige kleuren, helderheid en levendigheid. Dankzij de AMOLED-techniek, een refresh rate van 120Hz en HDR10+ is het een plezier voor je ogen. Deze smartphone is uitermate geschikt om op te gamen door een superkrachtige chipset; namelijk de Snapdragon 8 Gen 3 met de Adreno 750 en 12 GB RAM. Dat in combinatie met de accu van 5000mAh én de speciale Game Booster-functie maakt de Samsung Galaxy S24 Ultra één van de beste gaming smartphones.

Krachtpatser van Apple: iPhone 15 Pro 5G

Hoewel 8 GB RAM en een accu van 3274mAh op papier maar net aan genoeg is, is een iPhone altijd erg zuinig met het gebruiken van RAM en de batterij. De smartphones van Apple zijn zo goed afgesteld dat het ruim voldoende is. Met de sterke A17 Pro chip, 120Hz refresh rate en het OLED-beeldscherm van 6,1-inch is de Apple iPhone 15 Pro helemaal geschikt om lekker op te gamen. In de App Store kan je meer dan genoeg games downloaden. Cloud gamen met XPGU kan via de browser op de website van Xbox.

Gamen op een groot scherm: Samsung Galaxy Z Fold5 5G

Vouw het scherm van je Samsung Galaxy Z Fold5 uit wanneer je wil gamen en je beeldscherm is ineens twee keer zo groot! Met een display van 7,6-inch kan je helemaal in je game opgaan. Deze smartphone heeft een refresh rate van 120Hz, 12 GB RAM, 4400mAh batterij en een uitstekende chipset: de Snapdragon 8 Gen 2 in combinatie met de Adreno 740. Zeker wanneer je de speciale Game Booster-functie aanzet, die de instellingen van je telefoon aanpast voor een optimale prestatie van het toestel. Samsung heeft ook iets slims bedacht: de selfie-camera is verstopt onder het beeldscherm. Jij mist dus geen pixels en de wereld hoeft jouw selfies niet te missen.

Betaalbaar en krachtig: OnePlus 12 5G

Ben je op zoek naar een iets betaalbaarder model? Dan is de OnePlus 12 misschien iets voor jou. Met de superkrachtige Snapdragon 8 Gen 3 processor, Adreno 750, 12GB RAM en 5400mAh batterij kan je onderweg een aaneengesloten game-sessie van wel 3 uur houden. Mobiel gamen ziet er soepel uit op het 6,8-inch OLED-scherm dankzij de 120Hz verversingssnelheid, HDR10+ en Dolby Vision. De OnePlus 12 is dus een uitstekende keuze als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding.

Klein budget en mobiel gamen: Xiaomi 13T 5G

Het leven van een gamer is al duur genoeg. Als je kiest voor de Xiaomi 13T houd je geld over voor een paar goede games of accessoires. Deze smartphone wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 8200 octa-core processor en een ARM Mali-G610 MC6 grafische chip. Het grootste pluspunt van de Xiaomi 13T is het grote 6,7-inch AMOLED-scherm met een refresh rate tot 144 Hz. Daarnaast ondersteunt het scherm HDR10+ en Dolby Vision beelden. Dit betekent dat het display helder, scherp en kleurrijk is en dat de graphics er vloeiend uitzien. Wanneer je de grafische instellingen van jouw lokale 3D-game iets terugzet, zijn ze vloeiend te spelen en cloud gamen gaat sowieso soepel met de Game Pass app.

Lees ook: Gaming op het beste netwerk van Nederland

Gerelateerde artikelen