9 goede en haalbare voornemens waar jij en je omgeving écht beter van worden

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Het nieuwe jaar is hier en dat is een mooi moment om even stil te staan bij oude gewoontes. En om goede voornemens te bepalen. Maar niemand wordt gelukkig van onhaalbare doelen. Daarom: 9 goede voornemens die haalbaar zijn en waar jij en je omgeving écht beter of gelukkiger van worden.

1. Minder schermtijd

Je smartphone is een uitstekend hulpmiddel om in contact te blijven met mensen die niet om de hoek wonen. Maar het kan ook juist in de weg staan van contact met de mensen die wél dichtbij zijn. Hoe vaak zit je niet scrollend op de bank, naast je partner? Plan af en toe een schermvrije avond in, of neem elke dag 10 minuten de tijd om een ‘offline’ gesprek te voeren. Bijvoorbeeld tijdens het avondeten om even de dag door te nemen. En ga eens langs bij je opa en oma, of bij de oudere buurvrouw. 

Lees ook: 1 op de 6 ouderen is eenzamer tijdens de vakantieperiode

2. Wees gezonder met apps

Met je smartphone heb je een heel handig instrument op zak om je leven te beteren. Installeer apps die je een melding sturen om elk uur even te rekken en op te staan (bv. Goodtime productiviteitstimer), om elke dag even een momentje stil te zijn (bv Headspace), om je voeding te monitoren (bv Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum) of om trainingen te doen (bv Workouts voor thuis). Maar net waar jij behoefte aan hebt.

Heb je een smartwatch? Maak er gebruik van door je stappenteller aan te zetten en elke dag je doel te behalen. Zet dat doel niet onnodig hoog, dat werkt alleen maar demotiverend. Stel hem in op een haalbaar doel en maak elke dag een ommetje!

3. Recycle je oude telefoons

Je smartphone is een trouwe compagnon die je een jaar of langer elke dag bij je draagt. Als hij stuk is en het tijd is voor een nieuwe, verdwijnt hij ergens in een la, of op zolder. Maar wist je dat er kostbare metalen in telefoons zitten? Het is erg duurzaam om die te laten recyclen. Breng daarom je oude telefoon (en al je andere oude apparaten) naar een e-waste inleverpunt

4. Ga voor een duurzame telefoon

Als je komend jaar een nieuwe smartphone nodig hebt (écht nodig hebt), overweeg dan eens voor een duurzame smartphone te gaan. De Fairphone 4 is bijvoorbeeld een duurzaam geproduceerde smartphone die je zelf kunt repareren als er iets stuk is. En je krijgt wel 5 jaar garantie. Jij een mooie nieuwe telefoon, het milieu een beetje beschermd. Topdeal toch?

Lees ook: wist je dat we 1 van 's werelds groenste telecombedrijven zijn?

5. De grote digitale schoonmaak

Hoeveel foto’s, bestanden en apps die je nooit gebruikt heb jij op je telefoon staan? Ga er eens met de bezem doorheen. Het maakt je telefoon overzichtelijker en met een beetje geluk ook sneller. En neem ook meteen de bestanden in je online archief mee. Want al die bestanden staan onnodig serverruimte in te nemen, en dat kost gewoon energie. Dus met een beetje opruimen ben je ook nog eens duurzaam bezig!

6. De grote digitale schoonmaak: privacy-editie

Als je dan toch bezig bent door al je apps te gaan, kijk eens naar de toestemmingen die je hebt gegeven voor apps. En kijk eens bij de instellingen van bijvoorbeeld Facebook, of alles nog naar wens ingesteld staat. Misschien ben je het nu niet meer eens met wat je een paar jaar geleden nog prima vond, of zijn er nieuwe instellingen bijgekomen.  

En als je dan helemaal op dreef bent, kijk eens wie je allemaal volgt. Zitten er mensen bij die je niet kent? Verwijder als volger of blokker ze! Of accounts met een gekke naam, die veel mensen volgen maar weinig volgers hebben? Die zijn waarschijnlijk nep. Ook verwijderen en blokkeren dus. Ga daarna naar de lijst met accounts die je volgt. Ontvolg alle accounts die je niet (meer) leuk vindt, die je geen goed gevoel (meer) geven of die je niet herkent. Zo heb je weer een schone tijdlijn met alleen voor jou relevante content. 

Lees ook: Maak jij al gebruik van KPN Veilig?

7. Voer de beveiliging op

Heb je nog overal hetzelfde wachtwoord? Of wachtwoorden die je makkelijk kunt onthouden? Dan ben je een makkelijke prooi voor hackers. Tijd om je wachtwoorden te veranderen en een wachtwoordmanager te nemen. Die zorgt dat je overal een ander, ingewikkeld wachtwoord gebruikt, zonder dat je ze allemaal hoeft te onthouden. En stel meteen 2-staps verificatie in bij de apps waar dat kan. Zo ben je helemaal veilig.

Lees ook: Nog veiliger inloggen: verificatie in 2 stappen 

8. Haal het optimale uit je wifi

Is jouw wifi wel zo goed als mogelijk? Misschien zijn er kleine aanpassingen die je kunt doen om het beste uit je wifi te halen. Overschakelen naar een andere frequentie, of de modem op een andere plek zetten. Lees het blog over wifi: Uitleg over wifi en tips voor jouw draadloze internet thuis 

9. Bespaar energie

Met al die apparaten in huis kan je energierekening aardig oplopen. Dat is niet leuk voor je portemonnee en niet goed voor het milieu. Goed om dus te kijken waar je energie kan besparen. Zet je apparaten écht uit bijvoorbeeld, in plaats van op de spaarstand. Laat je lampen niet onnodig aan staan. En kende jij de Smart Home producten om energie te besparen al?

Gerelateerde artikelen