Uitleg Telefonie Factuur

Eens in de 2 maanden ontvangt u de factuur van uw vaste telefoonaansluiting. Deze factuur is volgens een standaard volgorde opgebouwd. Afhankelijk van uw dienst kan de opbouw van een factuur verschillen.

De eerste en laatste factuur wijken af van andere facturen omdat er eenmalige kosten in rekening worden gebracht.

Persoonlijke gegevens wijzigen

U kunt via ons formulier uw persoonlijke gegevens, zoals postadres, rekeningnummer en e-mailadres, wijzigen.

Andere gegevens wijzigen

Wilt u andere gegevens wijzigen, zoals een betalingskenmerk, klantreferentie of PO-nummer? Dit gaat het snelst via onze Zakelijke Klantenservice.

Hoe is mijn factuur opgebouwd?

Hier vindt u het factuuradres en de naam van de ontvanger.
De factuurdatum is de datum waarop de factuur is verzonden. Abonnementskosten worden vooruit in rekening gebracht. Verbruikskosten worden achteraf gefactureerd.
Het factuurkenmerk is de unieke code van deze factuur.

Het totaalbedrag van uw factuur is inclusief BTW. In het totaalbedrag zitten de volgende kosten

 • Kosten exclusief BTW
 • Kosten BTW-heffing

Bij ‘samenvatting’ leest u hoe het bedrag exclusief BTW is opgebouwd.

Hier ziet u de bedragen van de reguliere kosten van uw product, verbruikskosten en eventuele eenmalige kosten. Verdere onderbouwing kan worden toegevoegd via een bijlage.  

 • Aansluiting: hier staat welk(e) abonnement(en) u van KPN afneemt. Daarachter staan de komende periode en de tweemaandelijkse abonnementskosten. Deze periodieke kosten betaalt u vooruit.
 • Telefoonnummers: hier vindt u per periode met welke nummers u aangesloten bent of bent geweest. Hebt u in een maand geen verbruikerskosten, dan staat er geen telefoonnummer op uw factuur.
 • Kortingsregeling: als u gebruik maakt van een voordeelregeling op uw aansluiting ziet u hier welke korting u ontvangt.

KPN verstuurt geen aparte factuur naar alle locaties. Wanneer uw bedrijf meerdere vestigingen heeft ontvangt u van ons de verbruikskosten van alle vestigingen overzichtelijk op 1 factuur.

Grootzakelijke klanten met meerdere telefonie aansluitingen zien in dit overzicht de bedragen per aansluiting van het Vaste Telefonie abonnement. Wanneer u eenmalig extra kosten maakt, wordt dit op uw tweemaandelijkse factuur apart vermeld.

In de bijlage vindt u de verdere specificatie van de verbruikskosten van uw aansluitingen. Kosten kunnen variëren afhankelijk van of u binnen of buiten uw regio belt en of u internationaal belt.

Informatie die u hier onder andere vindt:

 • Kosten binnen en buiten uw eigen regio
 • Kosten die u in het buitenland maakt
 • Kosten voor bellen met mobiele en bedrijfsnummer

Afwijkende kosten eerste factuur

 • Eenmalige kosten
 • Abonnementskosten

Het totaalbedrag van de eerste factuur valt hierdoor vaak hoger uit dan normaal.

Afwijkende kosten laatste factuur

 • Geen abonnementskosten vanaf de opzegdatum
 • Evt teveel betaalde abonnementskosten worden verrekend met de laatste verbruikskosten
 • Als u voortijdig uw contract hebt opgezegd ziet u een afkoopsom op uw laatste factuur staan

Hier zoeken andere klanten ook naar

Wanneer wij de wijziging net voor de factuurdatum ontvangen, zal de wijziging pas op de volgende factuur worden verwerkt. Vraag daarom altijd ruim voor de factuurdatum een wijziging aan zodat deze op tijd verwerkt is voor de eerstvolgende factuur.
Verbruikskosten zijn kosten die extra zijn gemaakt. Deze kosten komen bovenop de kosten die u maandelijks voor uw abonnement betaalt en worden achteraf verrekend. Dit gebeurt dus met terugwerkende kracht.

Wanneer u een aansluiting op hebt gezegd vóór het einde van uw contracttermijn worden de resterende maanden van uw contract in 1 keer in rekening gebracht. Dit wordt ook wel een afkoopsom genoemd. Belverkeer- en faciliteitskosten, zoals bijvoorbeeld doorschakelen worden niet in de afkoopberekening meegenomen. Ook wanneer u overstapt naar een ander product van KPN of naar een andere aanbieder moet u rekening houden met de einddatum  van uw contract. Doet u dit niet? Dan kan er op uw eindfactuur een afkoopsom in rekening gebracht worden.

De hoogte van uw afkoopsom is afhankelijk van het moment van de opzegging van uw aansluiting(en). Bij voortijdige opzegging wordt het aantal maanden tot het einde van uw contracttermijn vermenigvuldigd met uw maandelijkse abonnementskosten om de afkoopsom te bepalen. Heeft u bijvoorbeeld een abonnement van € 50,- per maand en zegt u 7 maanden voor het einde van uw contractdatum uw abonnement op, dan wordt een afkoopsom van € 50,- x 7 = € 350,- op uw eindfactuur in rekening gebracht.

Om bezwaar te maken tegen de afkoopsom gebruikt u het KPN klachtenformulier. We nemen elke klacht zorgvuldig in behandeling. Binnen 5 werkdagen nemen wij contact met u op.

De abonnementskosten worden 2 maanden vooruit gefactureerd. Het kan gebeuren dat uw factuur al is verzonden voordat uw opzegging is verwerkt. Na opzegging van 1 of meerdere vaste telefonie aansluitingen ontvangt u altijd nog een eindfactuur waarop eventueel te veel betaalde kosten worden verrekend. Dit bedrag kunt u vinden op de bijlage van uw Factuur Vaste Telefonie onder het kopje ‘Navordering / Restitutie Kosten per maand’.

TIP!

In MijnKPN kunt u zelf uw verbruikskosten inzien door een specificatie van uw factuur op te vragen.

Antwoord niet gevonden? Wij helpen u graag.