Uw internetsnelheid verhogen

Huidige internetsnelheid

Test uw internetsnelheid met de speedtest

Verbeter uw internetsnelheid

Tips voor sneller internet

Controleer uw aanpassingen

Bekijk uw nieuwe internetsnelheid met de speedtest

Oorzaken traag internet


Traag internet kan diverse oorzaken hebben. De factoren die van invloed zijn op uw internetsnelheid verschillen per situatie en/of locatie. Hieronder hebben we een aantal belangrijke factoren voor u op een rij gezet.

Oorzaken op locatie


De manier waarop u uw internet aansluit bepaalt mede de maximale internetsnelheid. Als u bijvoorbeeld uw modem niet direct op de hoofdaansluiting aansluit, zult u nooit een optimale internetsnelheid halen. Lees hieronder meer over invloeden op de internetsnelheid.

Om een maximale internetsnelheid te halen, sluit u de modem direct aan op het punt waar de telefoonlijn de locatie binnenkomt. Hoe meer kabels u gebruikt en hoe langer de kabels zijn, hoe lager uw internetsnelheid zal zijn.
Wanneer u uw modem verbindt met deze hoofdaansluiting (het zogenaamde ISRA punt), kunt u dat het beste doen met een korte kabel van ongeveer 30 cm. De hoofdaansluiting zit meestal in de meterkast maar soms in de kelder.

Controleer of de modem/ router (de Experia box) met een korte CAT5e of CAT6 kabel is aangesloten op de hoofdaansluiting. Dit is de plaats waar de KPN lijn uw locatie binnen komt. Zorg er ook voor dat er geen oude of losse telefoonkabels vanuit de hoofdaansluiting naar andere ruimtes zijn aangesloten.

Sluit bij voorkeur uw computer met een kabel aan op de modem. Een verbinding met een ethernetkabel is altijd sneller en stabieler dan een draadloze WiFi verbinding.
Bij slechte of verkeerde kabels is uw internetsnelheid niet optimaal. Gebruik alleen cat5e of cat6 ethernetkabels en géén platte kabels. Alleen cat5e of cat6 ethernetkabels kunnen hoge snelheden aan. De ethernetkabels worden meegeleverd in het installatiepakket van KPN.
Vooral in bestaande bekabeling zitten nog wel eens koppelingen. Die kunt u beter weghalen, want elke extra koppeling beïnvloedt de snelheid. 
De juiste instellingen van uw computer en netwerkkaart verhogen uw internetsnelheid enorm. Daarnaast is het belangrijk om virussen en andere kwaadaardige programma’s buiten de deur te houden.

Bij gewoon surfgedrag kunt u gemakkelijk met meerdere mensen tegelijk internetten. Maar als u grote bestanden downloadt of online video's bekijkt, is het mogelijk dat uw internetsnelheid langzamer worden. Dit komt omdat 1 van deze activiteiten dan alle snelheid (dit noemen we bandbreedte) gebruikt waardoor er minder overblijft voor de andere activiteiten. Dit kan vooral gebeuren bij abonnementen van 8 Mb/s tot 20 Mb/s.

Als uw computer updates binnenhaalt, legt dit ook tijdelijk beslag op uw beschikbare bandbreedte. Windows-programmatuur zoekt regelmatig automatisch naar nieuwe updates en haalt deze binnen via het internet.

Ook draadloos willen wij u een optimale internetsnelheid bieden. Werkt uw internet niet naar behoren dan zijn er bepaalde handelingen die u zelf kunt uitvoeren. Bekijk de tips voor uw optimale draadloze internetsnelheid.

Oorzaken buiten de locatie


Buiten uw locatie zijn er 2 factoren van invloed op de maximale internetsnelheid die u haalt: de afstand tot de wijkcentrale en de internettechniek die beschikbaar is op uw adres. Lees hieronder meer over deze factoren.

Bij VDSL en ADSL heeft de afstand tot de wijkcentrale invloed op de internetsnelheid. Om de afstand tot uw wijkcentrale zo kort mogelijk te maken (400-800 meter) plaatsen wij meerdere kleine wijkcentrales in bepaalde wijken.
Met VDSL haalt u een internetsnelheid tot 50Mbit/s en een uploadsnelheid van 10 Mbit/s als uw locatie zich binnen 1200 meter van de wijkcentrale bevindt. De maximale snelheid van ADSL is 20 Mbit/s.
Bij glasvezel maakt het niet uit hoe ver uw locatie zich van de wijkcentrale bevindt omdat lichtsignalen met een snelle laserstraal door de dunne glasvezel worden gestuurd.
Glasvezel is de snelste internetverbinding (maximaal 500 Mbit/s) maar is niet op ieder adres beschikbaar. KPN is voortdurend bezig om meer locaties te verbinden met sneller internet. Op dit moment rolt KPN zowel glasvezel als VDSL (de opvolgers van ADSL) uit in veel delen van Nederland.
De internetsnelheid die u ervaart zal altijd verschillen gedurende de dag. Dit komt omdat de drukte op het wereldwijde internet voortdurend verandert. Daarnaast kunnen de websites die u bezoekt soms overbelast zijn of maar een bepaalde snelheid toelaten, waardoor u mogelijk minder snel surft. Overige externe factoren die bepalend kunnen zijn voor de snelheid van uw internetverbinding zijn de capaciteit van het binnenlandse netwerk en de internationale bandbreedte.

Gedragscode

Tussen internetproviders en de overheid zijn afspraken gemaakt over de transparantie omtrent de aangeboden snelheden. KPN houdt zich aan deze gedragscode. U kunt de gedragscode hieronder downloaden.

Gedragscode Transparantie Internetsnelheden

Uw antwoord niet gevonden of liever direct contact?

Onze klantenservice is 24/7 beschikbaar.

Naar Zakelijk Contact