097-datanummers

Aanpassing van uw data-SIM-kaart naar nieuwe 097-nummerreeks

Omdat er een tekort dreigt aan het aantal 06-nummers heeft de overheid besloten dat een 06-nummer alleen gebruikt mag worden voor mobiel bellen. Voor data-abonnementen is het verplicht een 12-cijferig 097-nummer te gebruiken.

Achtergrond

Een tekort aan 06-nummers zou een grote maatschappelijke impact hebben. Als operator zijn we verplicht mee te werken aan het voorkomen van een tekort aan 06-nummers. De nieuwe 097-nummerrange is bedacht voor mobiele datatoepassingen met geautomatiseerde toepassing. Dat is een elektronische communicatiedienst waarbij het nummer normaal gesproken niet of automatisch wordt opgeroepen. Naast laptops en tablets geldt dit bijvoorbeeld ook voor toepassingen als slimme energiemeters, pinautomaten, alarmsystemen, thermostaten en beveiligingscamera's.

Consequenties

Het wijzigen van het nummer heeft voor het gebruik van de dienst geen consequenties. In een aantal gevallen zal het device waarin de SIM-kaart wordt gebruikt opnieuw opgestart of ingesteld moeten worden.

Implementatie

KPN is druk bezig het 097-beleid binnen de systemen en processen te implementeren. Dit is een complex IT-traject dat we gefaseerd uitvoeren om de impact op klanten tot een minimum te beperken. We hebben hierover contact met de ACM. Zodra de processen en systemen er klaar voor zijn, zorgt KPN ervoor dat de 06-nummers voor mobiele data omgezet worden naar 097-nummers.

Wat betekent dit voor mij?

We laten u weten wanneer uw SIM kaart met 06-nummer automatisch zal worden overgezet. Hier hoeft u niets voor te doen. U kunt uw huidige SIM kaart blijven gebruiken en deze zal daarna nog steeds hetzelfde werken.

Wanneer de 097-nummerreeks nog niet automatisch wordt ondersteund door uw apparaat, is het noodzakelijk eenmalig de APN-instellingen handmatig in uw apparaat in te voeren.

Het kan zijn dat bepaalde apps, die eigenlijk bedoeld zijn voor gebruik in mobiele telefoons (zoals bijvoorbeeld Whatsapp) anders werken met het nieuwe 097-nummer.

Mocht u bijvoorbeeld toch WhatsApp willen blijven gebruiken op uw tablet, dan adviseren we u om op uw account in te loggen met het betreffende 06-nummer (bijvoorbeeld dat van uw mobiele telefoon). U kunt dan wel gewoon de data van uw data abonnement gebruiken, maar logt in met uw mobiele nummer.