Smartphonetips voor een betere ervaring

Smartphonetips

Een optimale ontvangst van het mobiele signaal is belangrijk voor de bereikbaarheid en gesprekskwaliteit. Ons mobiele netwerk biedt landelijke dekking. Toch kan het aantal signaalstreepjes in uw scherm variëren, afhankelijk van de locatie en de situatie. Met automatische netwerkkeuze en Wi-Fi kunt u de mobiele ontvangst verbeteren.

  • Automatische netwerkkeuze instellen: 
    Sommige klanten hebben hun 3G/UMTS toestel zo ingesteld, dat het alleen het 3G/UMTS netwerk gebruikt. Maar er zijn locaties en situaties waar het signaal van het 2G/GSM netwerk beter is. Daarom adviseren wij om het toestel automatisch het beste en snelst beschikbare netwerk te laten kiezen, zodat het kan wisselen tussen de diverse netwerken. In het toestelmenu kunt u de instellingen voor de netwerkkeuze veranderen in een automatische netwerkkeuze voor 2G/3G. Zo hebt u altijd het beste mobiele signaal.
  • Wi-Fi en KPN HotSpots gebruiken:
    Hebt u toegang tot een Wi-Fi netwerk thuis of op het werk? Dan kunt u ook mobiel internetten via deze draadloze verbinding. Het dataverkeer van uw laptop, smartphone of tablet verloopt dan via deze Wi-Fi verbinding, terwijl uw mobiele toestel optimaal bereikbaar blijft voor gesprekken via het mobiele netwerk. Daarnaast hebt u met HotSpots van KPN op meer dan 2.500 locaties in Nederland toegang tot mobiel internet via een snelle Wi-Fi verbinding. Via het toestelmenu kunt u de netwerken en Wi-Fi instellingen zelf selecteren en aanpassen.
Reageert uw toestel opeens traag? Mogelijk staan er veel toepassingen of vensters tegelijk open. Vaak blijven toepassingen op de achtergrond actief om steeds automatisch verbinding met het netwerk te maken. Hierdoor reageert het toestel trager en gaat de batterij sneller leeg. Sluit toepassingen en vensters dus direct na gebruik helemaal af. Dat geldt vooral voor het gebruik van internet, sociale netwerken en navigatie.

Bij intensief mobiel gebruik gaat de batterij sneller leeg. Dat geldt zeker voor smartphones met grote kleurenscherm, talloze applicaties en multimedia-diensten. Daarom enkele tips om de batterij te besparen. Het verschilt per toestel hoe u deze tips moet toepassen. Raadpleeg daarvoor de handleiding.  

Beeldscherm minder fel
Het grote, heldere kleurenscherm van uw mobiele toestel verbruikt veel energie. U kunt zelf de helderheid instellen en deze minder fel zetten. Ook kunt u de tijd verkorten dat het beeldscherm aan blijft staan na gebruik van het toestel. Zo verlengt u de batterijduur.

Bluetooth en navigatie niet onnodig aan
Veel mensen die een bluetooth verbinding gebruiken, bijvoorbeeld in de auto, laten deze na gebruik aan staan. Het mobiele toestel blijft al die tijd verbinding zoeken met het bluetooth apparaat, wat veel energie kost. Datzelfde geldt voor navigatietoepassingen die continu signalen ontvangen van satellieten. Sluit openstaande verbindingen direct na gebruik helemaal af.

Videodiensten beperken
Het via mobiel internet bekijken van filmpjes via bijvoorbeeld Uitzending Gemist en YouTube is zeer populair. Houd er wel rekening mee dat dit extra batterijcapaciteit en dataverbruik kost.

Minder vaak synchroniseren
Voor het synchroniseren en updaten van bijvoorbeeld e-mail, apps en sociale netwerken (Hyves, FaceBook, Twitter), maakt het mobiele toestel vaak contact met het mobiele datanetwerk. Dit gebeurt vaak onzichtbaar op de achtergrond, maar beïnvloedt de bereikbaarheid en snelheid van het toestel. U kunt dit beperken door de frequentie van het aantal automatische updates te verlagen, ze helemaal uit te zetten of alleen (handmatig) te synchroniseren op het moment dat u dat wilt.

Download geen grote bestanden en zet synchronisatie uit
Het gebruik van mobiel internet in het buitenland is duurder. Kijk daarom goed naar de verschillende aanvullende opties voor voordelige roaming tarieven. Verder kunt u e-mail zo instellen, dat er geen grote bestanden worden opgehaald. Ook kunt u het automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Instagram, Facebook en Twitter uitzetten.

Dataroaming uitzetten
Het bekijken of versturen van video’s, het streamen en downloaden van muziek en het versturen van foto’s in hoge kwaliteit gaat gepaard met intensief gebruik van mobiele data en kunnen extra kosten met zich meebrengen. Wilt u geen kosten maken, zet dan voor uw vertrek naar het buitenland de toestelfunctie ‘dataroaming’ uit. Raadpleeg voor de juiste instellingen de handleiding of de website van de toestelfabrikant.

Gebruik de KPN MB meter

Wilt u weten hoeveel MB’s u verbruikt met uw smartphone? Dan is de KPN MB Meter handig. Deze app geeft inzicht in het MB-verbruik op uw telefoon via Mobiel Internet of Wi-Fi. De MB’s zijn opgesplitst in upload (bijv. een foto op Facebook zetten) en download (bijv. surfen op het internet) en u kunt de geschiedenis van uw MB-verbruik per dag of per maand bekijken, getoond in een lijst of grafiek. Ook kunt u limieten instellen voor het aantal MB’s per dag of per maand. De app waarschuwt u dan via een bericht als u over de ingestelde limiet heen gaat.

De MB meter is er voor Android en iPhone. Ook kunt u hem gebruiken op uw iPad, alhoewel de app er minder mooi uitziet dan op uw iPhone.

Download de KPN MB meter via de App store of de Android Market en installeer direct.

Het kan gebeuren dat u met de smartphone na het installeren van een app problemen ervaart. Bijvoorbeeld dat het toestel zichzelf spontaan blijft in- en uitschakelen of dat bepaalde toepassingen niet meer (als voorheen) werken.

Twee tips:

  • Ervaart u problemen nadat u een app hebt geïnstalleerd? Verwijder de app en check of er een geüpdate versie van de app beschikbaar is. Is deze er niet, wacht dan liever tot de update beschikbaar is.
  • Zorg dat uw apps altijd met de laatste update werken. App ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om eventuele fouten en onvolkomenheden te herstellen en nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Na het installeren van de updates werken zowel de apps als het toestel zelf beter en sneller.

Krijgt u weleens de melding ‘SIM: Oproep mislukt’? Dit heeft niets met de SIM-kaart te maken. Het is een minder fraaie vertaling van het Engelse ‘failed call’ of ‘call failed’ en betekent dat u om de 1 of andere reden zojuist geen gesprek kon starten of een verbroken verbinding hebt.

Veel BlackBerry gebruikers denken na het lezen van deze melding dat er iets mis is met hun SIM-kaart. Een begrijpelijke gedachte, maar niet juist. Nu weet u wat er écht aan de hand is.

Dat u de (systeem-)software van uw smartphone zoveel mogelijk up-to-date moet houden, wist u natuurlijk al. Maar wist u ook dat dit bij veel smartphones tegenwoordig al draadloos kan? Bij voorkeur doet u dit natuurlijk terwijl uw smartphone via Wi-Fi aan het internet verbonden is. Dit gaat doorgaans sneller en de MB’s gaan niet van uw databundel af. Via het mobiele netwerk kan dit doorgaans ook (afhankelijk van het aantal MB’s), maar dat gaat dan wel uit uw databundel. Kijk in het instellingenmenu van uw telefoon en zoek hier naar het menu voor een software-upgrade van uw telefoon. De nieuwste versie van de software voor uw telefoon (of tablet) zorgt er ook voor dat u beschikt over de meest recente veiligheidsvoorzieningen in de software, mits deze er zijn.
livechat