Zo zorgt u voor een goede back-up

“Mensen hebben te veel vertrouwen in de kwaliteit en levensduur van harde schijven – die conclusie kan ik wel trekken na bijna 10 jaar recoverywerk.” Alwin Daams, eigenaar en oprichter van DDRecovery in Amsterdam heeft er dagelijks mee te maken: harde schijven uit servers, computers en back-up units die niet meer toegankelijk zijn.

Kun je de gegevens nog redden

“Van een kop thee over het toetsenbord, gevallen laptops, computers die geblokkeerd zijn door ransomware tot alle ‘zomaar ineens’-gevallen komen naar ons bedrijf. De oorzaak verschilt, de vraag is altijd dezelfde: kun je de gegevens nog redden. Daarbij gaat het om data op harde schijven, netwerkschijven (NAS) en RAID’s, USB-sticks, smartphones en ga zo maar door. En de data varieert van foto’s (9 jaar kinderfoto’s) tot complete bedrijfsadministraties.

Toen ik in 2008 begon als recovery-expert had ik niet gedacht een decennium later nog in business te zijn. Nu is het drukker dan ooit. Omdat we ICT zowel privé als zakelijk voor alles gebruiken en omdat het goed opslaan van data toch mensenwerk blijft. Iedereen weet dat je een back-up moet maken, maar het merendeel van mijn klanten is in paniek omdat er geen back-up is. En als die er wel is, roepen ze onze hulp in omdat ook de back-up niet meer werkt.

In 84% van de klussen die we aannemen lukt het ons gelukkig om de data weer beschikbaar te stellen. Maar soms dus niet en sommige klussen nemen we niet aan als we vooraf weten dat de data verloren is. Bij ransomware is het maar net de vraag hoe het versleuteld is en of er een programma beschikbaar is om de blokkade op te heffen.

Van alle tips op het gebied van cybercrime denk ik dat de back-up het allerbelangrijkste is. Met cybercrime, maar ook bij crashes, kun je de pech hebben dat er geen oplossing is. Als je een back-up hebt, kun je in ieder geval verder.”

8 tips voor een goede back-up!

1. Meerdere back-ups

Maak altijd meerdere back-ups:
Een onsite en een offsite kopie. Offsite kan in de cloud, maar ook op een extra externe schijf thuis, op kantoor of bij familie bijvoorbeeld. Een online en een offline back-up, waarbij online 'een draaiende’ en offline een 'statische’, in de kluis liggende, back-up is.

2. Kies de juiste harde schijf

Laat de prijs van een harde schijf niet bepalend zijn. De kosten van een schijf wegen niet op tegen de kosten van dataverlies en het verschil in kwaliteit is groot.

3. Scan uw back-up

Houd de back-up schoon door deze regelmatig te scannen op virussen. Doe dit sowieso altijd voordat u een deel of de hele (systeem)back-up terugzet. Stel een automatische back-up in, zodat u dagelijks de nieuwe data toevoegt.

4. Niet te groot

Koop de schijf ruim, maar niet te ruim. Hoe groter de schijf, hoe meer kans op problemen. Had u de laatste 7 jaar 200Gb aan data, dan is een 1TB-schijf waarschijnlijk genoeg.

5. Vervang op tijd

Houd er rekening mee dat harde schijven een beperkte levensduur hebben. Bij continu gebruik gaan ze gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar mee. Bij incidentele back-ups het dubbele. Vervang ze daarom op tijd. 

6. Versleutel de back-up

Hierdoor is deze alleen voor uzelf toegankelijk en nuttig. Zorg wel voor betrouwbare encryptiesoftware én een sterke sleutel (uw wachtwoord).

7. Een sterk wachtwoord

Kies ook, maar eigenlijk vooral, een bijzonder sterk wachtwoord voor uw back-up. Want als dat wachtwoord gekraakt wordt, heeft iemand toegang tot al uw data.

8. Elke dag een back-up

Stel een automatische back-up in, zodat u dagelijks de nieuwe data toevoegt.

Gerelateerde artikelen