Zo zorg je voor grip op bedrijfsapplicaties in de cloud

De cloud levert u veel keuzevrijheid op. Dankzij een groeiend aantal diensten en platforms, van allerlei providers, kunt u uw bedrijfsprocessen steeds slimmer en geavanceerder inrichten. Maar die groeiende keuzevrijheid brengt ook risico’s mee, zoals verlies van controle. In dit artikel leert u hoe die risico's kunt ondervangen.

Bedrijven gebruiken steeds meer diensten uit de cloud. Niet vreemd, want het biedt veel voordelen. Dankzij gestandaardiseerde diensten is het niet meer nodig om zelf updates en patches te verzorgen. Meer opslag of rekenkracht kan met een muisklik online bijbesteld worden. Kosten zijn voorspelbaarder en via praktische dashboards is monitoring een fluitje van een cent.

Massive multi-cloudomgeving

Maar terwijl clouddiensten breder worden ingezet, ontstaat ook beetje bij beetje verlies aan overzicht. Zo draaien functionaliteiten van uw applicaties wellicht op platforms in – bijvoorbeeld – AWS of VMWare, terwijl u uw bedrijfsdata uit Azure haalt. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Massive multi-cloud omgevingen noemen we dat ook wel: de omvangrijke multi-cloudomgeving waar steeds meer bedrijven verschillende workloads in onderbrengen. Inclusief de bedrijfskritische.

En in die massive multi-cloud omgevingen zwelt het verkeer aan – het verkeer dat continu heen en weer gaat om alle data en functionaliteiten vanuit al die verschillende cloudlocaties op te halen. Is deze interconnectiviteit niet goed geregeld, dan kan dat impact hebben op de performance van uw applicaties.

Controle over bedrijfskritische applicaties

De keuzevrijheid die cloud u biedt is prachtig, maar de controle wilt u niet verliezen. Zeker niet over uw bedrijfskritische applicaties. Wanneer u het netwerk blijft inrichten zoals dat traditioneel altijd is gedaan, riskeert u wel dat controleverlies. Niet langer leiden alle wegen naar dat ene datacenter waar u alles uithaalt – de wegen leiden nu naar een bonte schakering aan cloudomgevingen. En dat stelt andere eisen aan de inrichting van het netwerk.

Investeer daarom in een goed zicht op die interconnectiviteit. Breng goed in beeld hoe uw bedrijfskritische verkeer loopt. En dat het altijd voldoende bandbreedte krijgt. Zodat de performance van uw applicaties, ook in de massive multi-cloud, blijft zoals u mag verwachten.

Meer weten?

Lees de whitepaper over slimme netwerken 'Vandaag een idee, morgen een nieuwe stap.'

Download nu

Gerelateerde artikelen