Zo plukt u de vruchten van mobile security

Mobiele apparaten maken ons werk makkelijker, maar ze brengen ook nieuwe risico’s met zich mee. Want ook op uw smartphone of tablet staan data die niet gestolen mogen worden. Hoe beveiligt u dan al die apparaten?

Data onbeschermd

Voor veel werknemers is de smartphone of tablet uitgegroeid tot een volwaardige vervanger voor de pc. Mobiele apparaten slaan dan ook steeds meer gevoelige bedrijfsgegevens op. Daarnaast bieden de devices toegang tot steeds meer vertrouwelijke data. Denk hierbij aan informatie die we halen uit e-mails en financiële rapportages. Maar die data kunnen bijvoorbeeld door verlies van het apparaat of door een malware-infectie in verkeerde handen vallen.

Zo’n besmetting kan grote (financiële) gevolgen hebben. Zo blijkt uit het onderzoek ‘The Economic Risk of Confidential Data on Mobile Devices’ van het Ponemon Institute dat malware op een mobiel apparaat van een medewerker een bedrijf gemiddeld 9.485 euro kost. Vreemd genoeg beschermt slechts een derde van de ondervraagde bedrijven data op mobiele telefoons actief.

Mobiele spionage

Ook mobiele spionage is een reële dreiging. Door misbruik te maken van zwakheden in besturingssystemen als iOS en Android kunnen cybercriminelen onder andere WhatsApp-berichten en telefoongesprekken onderscheppen. Een hacker kan zelfs de volledige controle over een smartphone overnemen. Hij krijgt hiermee onbeperkte toegang tot de persoonlijke of bedrijfsdata die erop staan.

Elke smartphone of tablet is een potentieel doelwit. Veel organisaties controleren nog wel of alle bedrijfsapparaten zijn voorzien van de juiste beveiligingssoftware. En ze nemen maatregelen om devices op afstand te kunnen ‘wipen’, bijvoorbeeld bij diefstal. Maar daar houdt het vaak op. De gebruikers, de applicaties en de data op het apparaat zijn hiermee niet optimaal beschermd.

Voordelen van EMM

Een allesomvattende Enterprise Mobility Management (EMM)-oplossingen kijkt wél naar deze belangrijke aspecten. Een goed beveiligde ‘mobile workspace’ is een voorwaarde voor succes in het digitale tijdperk. Alleen met een EMM-oplossing kunnen uw medewerkers echt altijd en overal veilig werken. Dit maakt ze efficiënter, productiever en klantgerichter.

Gerelateerde artikelen