Zo houd je het tempo erin bij digitalisering

Wat organisaties nu groot maakt, is zoveel meer dan alleen het aantal fte of de omvang van de vestigingen. Sterker nog, dat doet er steeds minder toe. Impact wordt bepaald door wendbaarheid en adaptief vermogen. De snelheid om klantbehoeftes te volgen. Ze zelfs te voorspellen.


Webinar multicloud

Aan de slag met digitalisering? Volg dan het webinar multicloud

De cloud is één van de grote drijvende krachten bij digitalisering van bedrijven. Wat zijn de belangrijkste uitdagingen en learnings tot nu toe?

Webinar terugkijken

Tempo maken

Tempo kunnen maken om aan de veranderende klantbehoeftes te voldoen is een belangrijke succesfactor voor organisaties. Zeker nu vrijwel elke organisatie digitaliseert, of een digitale transformatie doorgaat. Welk verandertempo past bij een organisatie of onderdeel? En hoe stem je die veranderingen en het tempo van die veranderingen goed op elkaar af?

Gartner signaleerde een paar jaar terug al het verschil tussen sprinters en marathonlopers. Waar de ene in korte sprintjes focust op innovatie en nieuwe technologie, zorgt de andere voor de langetermijn ICT. Beide maken snelheid, maar doen dat alle twee op een andere manier. Belangrijk is de onderlinge connectie te bewaken. Door de twee typen naast elkaar te laten bestaan, los van elkaar maar niet gescheiden, houd je het tempo er goed in.

Corporates versus cloudnatives

De verschillende tempo’s in digitalisering zien wij ook in onze markt. Tussen organisaties, maar ook binnen organisaties.

Aan de ene kant zijn er grote corporates die al decennialang hun producten en diensten leveren: de marathonlopers. Aan de andere kant de (vaak jonge) digitale grootverbruikers: de sprinters. De marathonlopers transformeren naar ‘mission critical becomes digital’. Zij torsen veel verouderde infrastructuur met zich mee. Naast beheersbaarheid is vernieuwing noodzakelijk voor ze.

De sprinters – bedrijven of bedrijfsonderdelen die als digital natives of born in the cloud de markt of hun bedrijf veroverden – groeien naar ‘digital is mission critical’. Zij gingen vaak in korte tijd van 10 naar 10.000 of zelfs naar een miljoen klanten. Voor hen is de vraag hoe in die onstuimige groei een constante kwaliteit, serviceniveau en performance vast te houden.

Zo verenigen wij beide tempo’s

Net als een aantal van onze klanten, zijn wij een grote corporate met een lang en imposant verleden. En dat geldt ook voor de systemen die we tot voor kort gebruikten – en deels nog steeds gebruiken. Onze legacy. Waarvan een handvol systemen zelfs meerdere decennia teruggaat.

De afgelopen jaren hebben we een grote transformatie doorgemaakt. Bij onze klanten veranderde de behoefte aan ICT-dienstverlening namelijk enorm. Zo werden infrastructuur en netwerken een hygiënefactor. Wij focussen ons daarom meer op een rol als serviceprovider op het gebied van data en applicaties.

Los én gekoppeld

Voor die rol als serviceprovider moesten we wel tempo kunnen maken – los van onze bestaande systemen. In onze organisatie hebben wij onze sprinters daarom fysiek losgemaakt van de marathonlopers. Zo werkten we de afgelopen jaren in agile teams in Amsterdam aan de transformatie van onze front-endsystemen: de applicaties die onze klanten gebruiken.

Door de complexiteit van de oude systemen te verbergen achter een digitale ontkoppelingslaag wilden we zo snel mogelijk een doorbraak in klantervaring realiseren. De functionaliteit uit de oude systemen stelden we via API’s, een soort digitale stekkers, ter beschikking aan de front-endontwikkelaars. Zij kregen de vrijheid om de hele front-end vanuit klantreizen opnieuw in te richten. Zo werkten sprinter en marathonloper los van elkaar, zonder echt gescheiden te zijn. Waardoor we maximaal tempo konden maken én de gewenste transformatie inzetten.

Meer weten over de uitdagingen en learnings van ondernemingen met de cloud? Neem dan op 21 juni deel aan ons webinar ‘Multicloud.'

Webinar terugkijken


Visiepaper: 'Cloud & Digitale Transformatie'

Digitale Transformatie is de omslag die organisaties moeten maken om te kunnen voortbestaan in een wereld die steeds sneller en digitaler wordt. Ontdek in dit whitepaper de mogelijkheden die de cloud biedt.

Download

 

Gerelateerde artikelen