Zo bescherm je je data tegen ransomware

Ransomware-aanvallen komen steeds vaker voor. Daarmee groeit ook de kans dat iemand jouw data gijzelt en je bedrijf daardoor dagenlang niet functioneert. Hoe bescherm je je data zo, dat bedrijfscontinuïteit niet in gevaar komt?

1. Denk na over wat je waar bewaart

Via communicatieplatforms als WhatsApp en opslagomgevingen als iCloud en Dropbox kun je informatie snel delen en bewaren. Maar het kan ook eerder in handen komen van kwaadwillenden. Ook op smartphone of een tablet zijn data kwetsbaarder. Zorg dat je mobiele apparaten versleutelt met een toegangscode. Maak geen gebruik van openbare Wifi-netwerken.

2. Denk na over wat je digitaal vastlegt

Wees je bewust dat elk computersysteem kwetsbaar is voor cybercrime en dat het opslaan van data al een risico op zich is. Bedenk dus of het wel handig of nodig is om bepaalde kwetsbare gegevens vast te leggen of online te delen.

3. Back-up, back-up, back-up!

Het is tegenwoordig niet meer de vraag of, maar wanneer je slachtoffer wordt van cybercrime. De kans is dan ook groot dan jouw bedrijf op een dag aan de beurt is. Neem daarom je voorzorgsmaatregelen en zorg dat je regelmatig een back-up maakt van je belangrijkste data. Dat kun je natuurlijk handmatig doen, maar beter is het om dit proces te automatiseren. Door bijvoorbeeld al jouw bestanden automatisch in een beveiligde cloud-omgeving te bewaren. KPN biedt hiervoor een handige dienst: Back-up Online.

Gerelateerde artikelen