Zijn we al klaar voor slimme voertuigen?

Sinds ICT is toegetreden in de wereld van de mobiliteit, volgen de ontwikkelingen op het gebied van slimme voertuigen elkaar in een rap tempo op. Parkeerassistentie, Wi-Fi in je auto, navigatie.

Wat begon als een verzameling opzichzelfstaande snufjes, groeit steeds meer uit tot een ingenieus samenspel van techniek. Hierdoor worden voertuigen steeds slimmer en autonomer. Dat brengt voordelen met zich mee, maar ook een paar belangrijke aandachtspunten.

Risico’s en voordelen van slimme voertuigen

De veiligheid van slimme voertuigen heeft 2 kanten. Enerzijds zijn er risico’s, want verbonden voertuigen en interactieve verkeerssystemen zijn kwetsbaar voor hackers. Maar er is ook een positieve kant, namelijk de verhoogde verkeersveiligheid die slimme voertuigen met zich meebrengen.

Daar weet Laurens Schrijnen, directeur van De Innovatiecentrale in Helmond alles van: ‘Autonome voertuigen minimaliseren de risico’s van menselijk falen. Een slimme auto remt altijd als je te dicht op een voorganger zit, terwijl de aandacht en het reactievermogen van mensen aan allerlei factoren onderhevig zijn. Je krijgt een appje binnen, je bent moe na een lange dag werken of je moet even iets uit je tas pakken. Daardoor maakt elke slimme auto ons verkeer een stukje veiliger.’

Vertrouwen in de privacy van auto-data

‘Slimme auto’s kunnen ook op andere manieren een bijdrage leven aan de verkeersveiligheid. Zo kunnen ze data aanleveren over de infrastructuur. Bijvoorbeeld de verharding van de weg, de zichtbaarheid van markeringen of de stroefheid in bochten. Daar speelt privacy natuurlijk een belangrijke rol. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de data van hun voertuig anoniem en veilig wordt behandeld,’ vindt Laurens. Dit blijkt ook uit My car, my data, een onderzoek van de ANWB. Hieruit kwam naar voren dat 88% van de Nederlanders bezorgd is dat hun gegevens commercieel gebruikt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om gereden routes en bestemmingen, je snelheid en remgedrag of de contactgegevens uit het adressenbestand van je telefoon, als die verbonden is met de auto. 84% is bang voor hacking en bijna alle ondervraagden (94%) wil beschermd worden via wetgeving.

Stap voor stap acceptatie

Bart van Arem, hoogleraar vervoersmodellering aan de TU Delft, ziet ook dat de acceptatie en adoptie van slimme voertuigen heel wat voeten in de aarde heeft: ‘Technisch gezien is er al heel veel mogelijk, maar mensen zijn er nog niet echt klaar voor. Na de Tesla-Autopilot-update zag je dat mensen veel te veel gingen experimenteren. YouTube staat vol met filmpjes van stunts, waarbij de Autopilot-functie onverantwoord werd gebruikt. Zelf testen wij automatische voertuigen op kleine schaal. Bijvoorbeeld de WePods in Ede-Wageningen. Deze minibusjes zonder stuur pikken bezoekers aan de Universiteit van Wageningen op vanaf het station. Ze rijden met maximaal 25 kilometer per uur over het fietspad. Dat klinkt niet heel spannend, maar juist dit soort proeven zijn heel belangrijk voor ons leerproces. En ook voor de weggebruikers, die beetje bij beetje leren hoe ze de weg kunnen delen met automatische voertuigen.’

Op weg naar autonome voertuigen

Whitepaper: Op weg naar autonome voertuigen

Slimme voertuigen maken deel uit van Intelligent Transport Systems (ITS), een verzamelbegrip voor de toepassing van ICT in voertuigen en transportinfrastructuur om het verkeer veiliger, efficiënter, betrouwbaarder en milieuvriendelijker te maken.

Download de whitepaper

Gerelateerde artikelen