Zijn uw servers bestand tegen stroomuitval?

70 procent van de bedrijven in Nederland heeft nog altijd zijn servers op hun bedrijfslocatie staan. Hoe verstandig is dat nu bedrijven steeds meer ICT-gedreven zijn, en dus ook veel meer data beheren? Welke rol kan colocatie spelen om data te beveiligen en wat zijn daarbij de aandachtspunten? Paul Driessen, productmanager Datacenters bij KPN, vertelt.

Data van levensbelang voor elk bedrijf

‘Ieder bedrijf is tegenwoordig een ICT-bedrijf’, schetst Driessen. “Bedrijven hebben hun volledige bedrijfsvoering en administratie gedigitaliseerd. Veel verdienmodellen zijn tegenwoordig natuurlijk gericht op internet en een online aanwezigheid. Data en systemen zijn dus van levenslang voor veel ondernemers. Des te opmerkelijker dat veel ondernemers hun servers in hun eigen bedrijfspand onderbrengen, met alle risico’s van dien.” Want hoe brandveilig is het serverhok? Hoe goed is het beveiligd tegen inbraak? Kan het werk doorgaan bij stroomuitval? “De ijzel op Groningse hoogspanningskabels laat zien dat de stroomvoorziening ook in Nederland lang niet altijd even zeker is. Helaas moeten veel ondernemers dit soort scenario’s eerst aan den lijve ondervinden, voordat ze actie ondernemen.”

Meest betrouwbare datacenter van Nederland

KPN Colocation neemt veel van deze risico’s weg. “Onze datacenters hebben bijvoorbeeld hun eigen noodstroomvoorziening. Zo blijven ze operationeel bij stroomuitval. Datacenters van KPN hebben mede daardoor een uptime van 99,982%. Het datacenter in Oude Meer is zelfs al 15 jaar in bedrijf met een uptime van 100%. Gebruikers hebben dus altijd toegang tot hun bedrijfs- en klantomgeving, serverpark en data.” Er is altijd een datacenter bij u in de buurt. KPN beschikt in vrijwel iedere provincie over een locatie waar servers en gegevens beveiligd zijn volgens de hoogste standaarden. Met het zogenoemde Tier IV (99,995%) datacentrum in Eindhoven heeft KPN zelfs het aantoonbaar meest betrouwbare datacenter van Nederland.

Kosten van een extern datacenter

En de kosten? “Natuurlijk zijn er aanloopkosten. Maar die vallen in het niet bij de kosten van dataverlies zelf: gemiddeld kost dat een bedrijf 6,6 miljoen dollar. En wat ondernemers vaak uit het oog verliezen, zijn de energiekosten die ze besparen wanneer ze hun servers ergens anders onderbrengen. Die besparing kan soms wel tot 50% oplopen. Onderaan de streep kunnen de kosten dus erg meevallen.”

Gerelateerde artikelen