Wat voelt u van de cloud?

In 2020 halen we alles uit de cloud, voorspelt Gartner. Dat betekent dat we nu wel eens heel kritisch mogen gaan kijken naar de impact van cloud op ons ICT-team of -afdeling. Wat voor mensen hebben we de komende jaren eigenlijk nodig? En wie is er straks verantwoordelijk voor de financiering van alle ICT? Bent u goed voorbereid, dan doet de cloud u geen pijn. Dan helpt het u zelfs vooruit.

Met de onstuimige groei aan mogelijkheden wordt clouddienstverlening in een hoog tempo volwassen. Steeds meer organisaties ondernemen de reis naar de cloud. Voor sommige organisaties is het een eerste stap, andere hebben al een reis achter de rug – zij worstelen nu met het vormgeven van ‘de’ hybride cloud. En daarmee ontstaat een nieuwe uitdaging: de organisatie van de cloud binnen uw ICT-afdeling. Want de cloud heeft hoe dan ook impact – zowel op de functies, de financiering als de aansturing in uw ICT-organisatie. Bovendien geldt: hoe meer cloud, hoe groter de impact. Grofweg zijn er 3 gradaties of stadia van cloudinzet. Onderstaand overzicht (en de uitgebreidere uitwerking daarvan in onze whitepaper) helpt u uzelf goed voor te bereiden.

Stadium 1: Een handvol SaaS

Dit is voor de meeste organisaties het startpunt van de reis naar de cloud. In dit stadium is er vaak een handvol SaaS-applicaties. Een belangrijk aandachtspunt voor ICT is nu de architectuur: met name de koppelingen tussen cloudapplicaties onderling en met de traditionele on-premise applicaties. Houd daar dus rekening bij met de samenstelling van uw team.

Stadium 2: Veel SaaS, aangevuld met IaaS

In dit stadium zetten organisaties veel SaaS-applicaties in, in combinatie met eigen applicaties op IaaS. Belangrijk is het aanpassen van bestaande werkprocessen op standaard SaaS-diensten en de regie over cloudleveranciers. Dat betekent: verandermanagement. En dat heeft de traditionele ICT-afdelingen niet standaard in huis. Voor sommige organisaties is dit stadium (voorlopig) het eindstation.

Stadium 3: Alles in de cloud 

In dit stadium zijn organisaties helemaal over op fullservice clouddienstverlening. Nu misschien nog maar voor een aantal organisaties realiteit, over een paar jaar al gemeengoed. ICT is in dit stadium een basisvoorziening die u volledig buiten de deur belegt. Nieuwe rollen als cloudservice-integrators en identitymanagers markeren dit stadium.

Bereid u goed voor

Cloud heeft hoe dan ook impact op uw organisatie. Oók een klein beetje cloud. Weet u goed wat u te wachten staat? En hebt u de juiste mensen, aansturing en financiering geregeld? Dan bent u goed voorbereid op 2020 – of eerder. En dan helpt de cloud u echt vooruit.

Gerelateerde artikelen