Waarom Internet of Things ook u raakt

Slimme lantaarnpalen, Smart Cities en de schoonmaakkar die luchtkwaliteit meet. Om ons heen worden objecten en systemen zelfstandiger en slimmer. Ver van uw bed of business? Daar kunt u zich wel eens lelijk in vergissen. Internet of Things (IoT) geeft een nieuwe dimensie aan zakendoen. En komt steeds dichterbij.

In onze samenleving vindt een fundamentele verschuiving plaats, de digitale transformatie. Waar ICT kort geleden slechts een handig hulpmiddel was, is het nu – in maatschappij en bedrijfsleven – een bepalende en sturende factor voor de manier waarop we leven en werken. In technologie hebben we een rotsvast vertrouwen.

De techniek is beschikbaar

Een tweede groeiversneller voor Internet of Things is de technologie zelf. Want die is beschikbaar. Sensoren en actuatoren (de chips en apparaatjes die signalen opvangen en omzetten naar handelingen) zijn steeds kleiner, krachtiger en betaalbaarder. Ze zijn toegankelijk voor iedereen en kunnen overal worden toegepast. Niet alleen in thermostaten, maar ook in lantaarnpalen, koffieautomaten, voetbalstadions, winkels, postpakketten, zeecontainers en ga zo maar door. Ook voor data-uitwisseling is lean-and-mean technologie voorhanden. Bijvoorbeeld LoRa, een mobiel netwerk dat objecten die weinig stroom en data gebruiken kostenefficiënt verbindt met internet. Of iBeacons, die informatie doorgeven zodra devices in de buurt komen.

Drang tot innovatie

De markt staat ervoor open en de techniek is beschikbaar. Tel daarbij op dat het bedrijfsleven een enorme drang tot innovatie heeft – iedereen wil zich onderscheiden van de concurrent – en het plaatje is compleet. De echte vernieuwers hebben al tastbare resultaten opgeleverd, bijvoorbeeld de thermostaat die van afstand is te bedienen met een app. Bij anderen zitten de IoT-plannen nog in de pijplijn. Dat loopt uiteen van crowdcontrol tot het monitoren van de exacte locatie van ziekenhuisbedden binnen het pand. Het is maar net wat u – of uw concurrent – bedenkt. De enige beperking is uw eigen inventiviteit, creativiteit en wendbaarheid. IoT ver van uw bed? Denk daar nog maar eens een nachtje over na.


Over Douwe van de Ruit

Douwe is lead consultant IoT bij KPN Consulting. Hij beschouwt zichzelf als een soldaat in de digitale revolutie, waarbij zijn expertise ligt in Internet of Things, Enterprise Mobility en Mobile Mindshift. De afgelopen 10 jaar voerde hij projecten uit om een bijdrage te leveren aan de digitale revolutie.

- Auteur: Douwe van de Ruit


Gerelateerde artikelen