Trends in de zorg: welke technologische ontwikkelingen spelen er?

Digitalisering in de zorg heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Nu is hét moment om daar op door te pakken. Welke ontwikkelingen gaan de sector de komende tijd wezenlijk beïnvloeden?

Nieuwe technologie zoals slimme medische apparaten, cloudapplicaties, toepassingen voor zorg op afstand en datagedreven werken hebben hun meerwaarde in de zorg al lang en breed bewezen. Deze nieuwe technologieën in de zorg maken de zorg beter, veiliger en efficiënter. Dit is belangrijk vanwege de vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel.

Toch zijn er ook uitdagingen. Bijvoorbeeld een gebrek aan medewerkers met de juiste technische kennis en vaardigheden. Dat data niet versnipperd raakt en op losse eilandjes belandt. Dat je ICT-infrastructuur 24/7 goed beschermd en beveiligd is. En dat medewerkers de digitale werkplek hebben die ze makkelijker en efficiënter laat werken. In dit artikel zetten we deze en andere belangrijke trends en ontwikkelingen in de zorg voor je op een rij.

1. Kies voor een nieuwe infrastructuur om zorgdata veilig te gebruiken en delen

Om de beste zorg te kunnen verlenen, kun je niet meer zonder snel en makkelijk beschikbare patiënt- en cliëntinformatie. Daarnaast is er steeds meer patiënt- en cliëntdata nodig om toekomstbestendige zorg te bieden. Om die veilige en naadloze data-uitwisseling en beschikbaarheid in de zorg mogelijk te maken, ontwikkelden wij KPN Health Exchange. Een nieuwe infrastructuur waarmee je zorgdata veilig kunt gebruiken en delen.

KPN Health Exchange bestaat uit verschillende modules, die je elk op eigen wijze helpen om de thema’s uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) in je zorgorganisatie te realiseren. KPN Health Exchange werkt met cloud oplossingen waarmee patiënt- en cliëntdata binnen Nederland blijven, terwijl je wel gewoon gebruik kunt maken van internationale zorgtoepassingen. Sowieso blijft je zorgorganisatie eigenaar van de eigen data.

Meer weten over KPN Health Exchange? Download dan onze factsheet over dit onderwerp.

Naar een nieuwe infrastructuur voor zorgdata

In dit eBook lees je alles over onze oplossing: een veilige infrastructuur om zorgdata beschikbaar te maken en te delen, zónder dat die data van eigenaar wisselen. Zodat elke betrokken zorgprofessional, medewerker en onderzoeker veilig, compliant én snel kan werken met de benodigde patiënt- en cliëntdata.

Download

2. Begrijp de mogelijkheden van AI in de zorg

Het komend jaar zal AI in de zorg een steeds grotere rol gaan spelen. Bijvoorbeeld bij de interpretatie van data of het opsporen van afwijkingen. AI zal nooit de rol van mensen kunnen overnemen als het gaat om aandacht, zorg en improvisatie. Maar het kan de mens wel ondersteunen. Denk aan het doen van voorspellingen of aanbevelingen, historische voorbeelden verzamelen, beslisregels formuleren of suggesties en informatie aanbieden.

Een goed voorbeeld is het beoordelen en classificeren van röntgenfoto’s of MRI-scans. Door heel veel van dit soort foto’s te scannen kunnen patronen worden ontdekt en sommige aandoeningen sneller worden opgespoord. Het vele-ogen-licht-werk principe is hier van kracht.

3. Ontdek de mogelijkheden van Microsoft CoPilot

Ook binnen zorginstellingen is Microsoft 365 een veelgebruikte werkplekapplicatie. Dit softwarepakket is nu ook verrijkt met een nieuwe AI-functionaliteit: Microsoft CoPilot. Microsoft heeft hiermee als doel om zorgprofessionals een virtuele assistent aan te bieden.

Zo kun je CoPilot vragen om teksten op te stellen, Excel data te importeren of automatisch een PowerPoint presentatie op te stellen op basis van een korte briefing. De tijd die zorgbestuurders of ICT-medewerkers besparen met behulp van een AI-assistent kan zeer waardevol zijn.

Net als bij andere AI-toepassingen is de gevoeligheid van medische gegevens en de noodzaak om te voldoen aan wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming en patiëntveiligheid een uiterst belangrijk onderwerp. Hou privacy en dataveiligheid daarom altijd in het achterhoofd wanneer je gebruik maakt van AI-toepassingen.

4. Bereid jezelf voor op de introductie van NIS2

Veilig kunnen werken blijft met stip op 1 het belangrijkste ICT-onderwerp. Ook in de zorg. Voor ICT-managers en Zorgbestuurders speelt de introductie van NIS2 een belangrijke rol. NIS2, ofwel de Network and Information Security Directive, is een nieuwe richtlijn die is vastgesteld door de Europese Unie. Het is bedoeld om de cyberveiligheid en de weerbaarheid van essentiële diensten in de EU-lidstaten te verbeteren.

De zorg valt daar natuurlijk onder. Alhoewel de Europese richtlijn op dit moment nog door moet worden vertaald naar landelijke wetgeving, is het verstandig dat zorginstellingen zich nu al voorbereiden op deze nieuwe regels. NIS2 bestaat grofweg uit 3 nieuwe verplichtingen:

  1. Zorgplicht: als zorginstelling ben je straks verplicht om zelf een risicobeoordeling te doen en passende maatregelen te nemen om continuïteit te kunnen garanderen.

  2. Meldplicht: in het geval van een incident zijn zorgverleners straks verplicht om binnen 24 uur melding te doen bij een toezichthouder en het CSIRT (Computer Security Incident Response Team) die daarna kan ondersteunen met hulp en bijstand.

  3. Toezicht: Zorgorganisaties komen zelf ook onder toezicht te staan. Er wordt dan bijvoorbeeld gekeken naar het naleven van de zorg- en meldplicht, maar ook naar alle digitale veiligheidsmaatregelen die genomen worden.

Het is dus belangrijk om je goed voor te bereiden op NIS2, bijvoorbeeld door in kaart te (laten) brengen hoe jouw ICT- en cybersecurity-infrastructuur er nu en in de toekomst uit ziet.

Meer weten over NIS2?

NIS2: een pragmatisch eBook voor compliance in de zorg

Wat zijn de kernprincipes van NIS2 en is NIS2 voor jouw organisatie van toepassing? Je leest het allemaal in het eBook.

Download

5. Zorg dat je ketenregie hebt (en houdt) met zorgdomotica

(Keten)regie is en blijft een hot topic in de zorg. Simpel gezegd: het gaat hier om het beheren en coördineren van zorgtechnologie die voor een client wordt ingezet in de zorg. Dwars over alle lijnen en domeinen heen.

Denk bijvoorbeeld aan een alarmmelding, die niet bij de juiste persoon aankomt, of zelfs helemaal niet geregistreerd wordt. De veiligheid en het welzijn van je cliënten zijn dan in het gedrang. Het zorgdomotica-apparaat, de firmware, applicatie, configuratie, je internetverbinding en ICT-infrastructuur: de oorzaak van een storing kan overal liggen. Een service integrator, iemand die van kop tot staart meekijkt- én denkt over deze keten, kan je hierbij helpen.

Van verpleegoproepsystemen, tot halszenders met spreek/luisterverbinding, slimme sensoren, cameratoezicht tot leefcirkels: met slimme hardware en data kunnen zorgprofessionals adequate zorg bieden en cliënten van maximale vrijheid en zelfstandigheid genieten.

De grote hoeveelheid data die dankzij zorgdomotica worden geleverd, moet goed worden geïntegreerd om van waarde te kunnen zijn in de dagelijkse workflow. Dashboarding, maar ook de koppeling met systemen en uitwisseling met andere zorgorganisaties is hierbij cruciaal. Deze veilige en naadloze dataoverdracht is één van de belangrijkste uitdagingen in de zorg voor de komende jaren.

Gerelateerde artikelen