18 oktober 2017 2 min Auteur: Redactie

Vragen en antwoorden over de beveiliging van WiFi

Naar aanleiding van de eerder ontdekte kwetsbaarheden in het WiFi-protocol WPA2 houden we u met onderstaande Q&A graag op de hoogte. U leest wat er precies aan de hand is en welke maatregelen u eventueel kunt nemen.

Wat is er aan de hand?

Het wereldwijd gestandaardiseerde protocol (WPA2) zorgt ervoor dat WiFi-verkeer veilig wordt verstuurd zonder dat het onderschept kan worden. Dit protocol is gekraakt. Meer hierover leest u ook in ons nieuwsbericht van 16 oktober. Extra achtergrondinformatie vindt u op de website van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC).

Wat kan dit betekenen voor u als organisatie?

Iedereen die een WiFi-verbinding gebruikt, loopt potentieel risico. Kwaadwillenden kunnen de gegevens die u via het WiFi protocol verstuurt onderscheppen en bekijken. Dat kan alleen als zo iemand binnen het bereik van uw WiFi-netwerk is. Dit gevaar speelt dus ook bij uw medewerkers die thuis of onderweg via WiFi werken. Maar ook bij bedrijfsnetwerken, waarbij uw medewerkers met elkaar via WiFi communiceren of gegevens uitwisselen.

Geldt dit alleen voor KPN diensten?

Het WPA2-protocol is een wereldwijde standaard. Iedereen die WiFi gebruikt, ongeacht de leverancier, loopt potentieel risico.

Om welke KPN diensten gaat het?

Naast de WiFi-oplossingen voor consumenten (voor bijvoorbeeld thuiswerken) gaat het om onze Managed LAN en Flexlan diensten. Daarbij gebruikt u het WiFi protocol via access points. Wij zijn hier verantwoordelijk voor en zorgen er dus ook voor dat deze diensten over de laatste updates beschikken.

Betekent het dat uw organisatie dan weer veilig WiFi kan gebruiken?

Als u veilig WiFi wilt gebruiken, hebt u een veilige router én een veilig apparaat (smartphone, tablet, laptop, etc.) nodig. De router van KPN is weliswaar veilig, maar het versturen van gegevens via WiFi kan nog steeds onveilig zijn. Dat is zo als de apparaten die het WiFi-netwerk gebruiken nog geen beveiligingsupdate hebben gekregen.

Om dit probleem te verhelpen, moeten alle fabrikanten de beveiliging van WiFi-producten updaten. En consumenten moeten deze updates dan ook installeren.

Wat kunt u als organisatie zelf doen?

  • Zorg dat altijd de laatste beveiligingsupdates geïnstalleerd zijn op laptop, computer, tablet en smartphone.
  • Gebruik bij een laptop of computer een bekabelde aansluiting als dat mogelijk is.
  • Gebruik het mobiele 3G of 4G-netwerk in plaats van WiFi.
  • Gebruik waar mogelijk https-versies van websites, herkenbaar aan het groene slotje in de browser. Dit versleutelt het webverkeer, zodat eventueel onderschepte informatie onleesbaar is voor aanvallers.
  • Gebruik een versleutelde verbinding via VPN als u WiFi gebruikt. Zo’n netwerk zorgt als het ware voor een tunnel tussen bijvoorbeeld een thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk zodat gegevens veilig over het internet kunnen worden verstuurd.

Vragen

Hebt u nog andere specifieke vragen of behoefte aan contact over uw situatie? Kijk dan eens op het speciale topic op het Zakelijk Forum. Of neem contact met ons op via een van de mogelijkheden op onze Zakelijk Contact pagina. Wij zijn 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.


Gerelateerde artikelen