Versterk de beleving van je evenement met wifi en een app

In de kerstvakantie ging ik met mijn gezin naar de Winter Efteling. Het park is inmiddels zo groot dat je vooraf min of meer een planning moet maken, anders mis je de attracties waar je eigenlijk voor komt. Dat heeft de Efteling goed begrepen. Ze hebben het park uitgerust met wifi. En ze hebben een leuke app ontwikkeld die je van attractie naar attractie loodst, compleet met plattegrond waar duidelijk op staat aangegeven waar jij staat en waar je naar toe moet. De app laat ondertussen zien waar je langs loopt, zodat je ideeën opdoet voor de rest van de dag. Het was zeker niet super innovatief of bijzonder, maar toch gaf die app een enorme impuls aan onze beleving. En de kinderen waren uiteraard blij met gratis wifi.

Beleving op je eigen manier via app

Ik dacht er een week later aan toen we naar ‘Soldaat van Oranje De Musical’ gingen. De theaterhangaar in Katwijk hangt, onder meer ten behoeve van de draaiende tribune, vol met techniek. Maar niet met wifi. Er is in de foyer een kleine tentoonstellingsruimte ingericht met spullen en informatie uit de oorlog. Wil je daar langsheen lopen, dan moet je geduld hebben, want het aantal bezoekers is veel te groot voor zo’n kleine tentoonstelling. Waarom vul je dit niet aan met digitale informatie middels een app? Wedden dat je op die manier meer jonge mensen én kinderen zult aantrekken om deze musical te bezoeken?

Mijn puberzoon en dochter vinden het oorlogsverhaal best boeiend, maar vinden de alsmaar draaiende tribune nog veel gaver. Zij zouden in een app wel meer willen lezen over de techniek die tijdens de voorstelling wordt gebruikt. Digitaal zou je alle onderdelen van de beleving – het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, de oorlogsgeschiedenis in het algemeen, de theatertechniek – kunnen uitlichten en een eigen plek kunnen geven. Zo kunnen alle bezoekers de musical op hun eigen manier beleven.

Tijdelijke wifi voor kortdurende evenementen

Ik denk dat hier een kans ligt voor vele evenementen en attracties, van groot tot klein en van blijvend tot tijdelijk. Immers, door de achterliggende techniek als dienst af te nemen kunnen ook tijdelijke exposities wifi aanbieden aan hun gasten. En als er wifi is, dan kun je eenvoudig tijdens het bezoek allerlei extra diensten aanbieden zoals een app. En via push berichten kun je de verkoop van het restaurant of de museumwinkel verhogen.

Ik had het erover met een vriendin, die in de kerstvakantie het IJsbeeldenfestival in Zwolle had bezocht. Het festival was fantastisch. Maar de digitale beleving was als de temperatuur in de hal: beneden het vriespunt. Mijn vriendin had schitterende foto’s gemaakt met haar mobiele telefoon, maar wilde in het fotoalbum dat ze aan het samenstellen was ook een écht mooi belichte foto opnemen. Dus ging ze naar de site van het evenement, die weliswaar heel informatief is, maar nauwelijks foto’s bevat en helemaal niet past bij de sfeer van het event. De mooiste foto’s vond ze op de sites van RTV Oost en De Stentor, maar die hadden weer een lage resolutie. In haar album staat dus nu geen professionele foto, alleen haar eigen kiekjes. Tja, als je het hebt over ‘onze klanten zijn onze beste ambassadeurs’ dan laat je hier dus wel een kans liggen!

Het IJsbeeldenfestival deed ter plekke ook niets om bezoekers te enthousiasmeren. Wat is er nu makkelijker dan een push bericht op je telefoon zodra je de hal uit loopt dat je kunt opwarmen in het restaurant met warme chocolademelk en appelgebak of een oliebol?

Verrijk je eigen event

Ik ben benieuwd welk evenement of attractie de handschoen in navolging van de Efteling oppakt. Laat het me weten, dan ben ik de eerste die er op deze plek over schrijft. En wilt u inspiratie opdoen voor uw eigen feest of evenement? Ga dan naar kpn.com/zakelijk en lees welke netwerkoplossingen er voorhanden zijn om snel high density wifi uit te rollen.


Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg


Gerelateerde artikelen