Vermijd deze 3 flexibel-werken-valkuilen

Flexibel werken levert u efficiëntere, effectievere en productievere medewerkers op. Mensen die bovendien meer plezier aan hun werk beleven. Toch heeft flexibel werken ook zijn valkuilen. Zorg dat flexibel werken leuk blijft door ze te vermijden.

Valkuil #1: altijd werken

Flexibele medewerkers zijn productiever, en dat is voor u als werkgever prettig. Maar onderzoek geeft ook aan dat telewerkers vaak de neiging hebben om te lang en te veel te werken. Ze zijn altijd bereikbaar en werken maar door. Ook omdat werk en privé bij telewerkers vaak in elkaar overlopen. Hier komt uw zorgplicht in beeld. Maak met telewerkers heldere afspraken over de werkduur en werktijden en zorg dat ze deze nakomen. Uiteindelijk is niemand gebaat bij een medewerker die zichzelf over de kop werkt. Werkt een medewerker te veel? Grijp dan in.

Valkuil #2: onvoldoende voorbereiding

Flexibel werken heeft veel voordelen, maar het blijft belangrijk u goed voor te bereiden. Start de discussie: wat levert het u, uw medewerkers en klanten eigenlijk op? Wat moet u ervoor regelen? Verken allereerst de mogelijkheden binnen uw organisatie. Breng met uw medewerkers in kaart welke functiegroepen flexibel kunnen werken, hoe lang mensen nu reizen en hoeveel tijd mensen nu kwijt zijn aan vergaderingen. Welke invloed heeft flexibel werken hierop? Bedenk ook wat flexibel werken vraagt van uw ICT-omgeving en faciliteiten. Geeft deze discussie een positief beeld? Dan kunt u flexibel werken in gang zetten.

Valkuil #3: flexibel werken is niet voor iedereen

Niet iedereen staat te springen bij het idee flexibel te mogen werken. Sommige mensen voelen zich het prettigst bij gangbare werktijden, in een normale kantooromgeving. Waarom zou u daarin verandering brengen, als de medewerker goed functioneert? Vraag hoe zij hierover denken. Hierna kunt u bekijken of flexibel werken voor deze medewerkers de beste oplossing is.

Gerelateerde artikelen