Verander, voordat de concurrentie je dwingt

De vraag is niet of, maar wanneer alles om ons heen gedigitaliseerd is. We voorzien steeds meer dingen van sensoren – van schoonmaaktrolleys tot koeien. En verzamelen meer data dan ooit. Toch zijn maar relatief weinig bedrijven echt actief bezig met de digitale transformatie. Misschien investeren ze wel in digitalisering, maar dan zonder goed onderbouwde strategie.

Het gebrek aan het hebben van een digitale strategie is enerzijds een kwestie van onbekendheid. Anderzijds ontbreekt het gevoel voor urgentie bij bedrijven. Ze denken hun zaken op orde te hebben, maar een nieuwe concurrent kan de status quo razendsnel op zijn kop zetten. In dat geval is wat vandaag nog goed werkt simpelweg niet meer genoeg om morgen te overleven. En sta je op haast onoverbrugbare achterstand te opzichte van nieuwe, frisse concurrenten die niet stil hebben gezeten. Het is daarom dan ook essentieel om te veranderen vóórdat concurrenten je daartoe dwingen.

Definieer de noodzaak

Een digitale transformatie is voor vrijwel alle organisaties een must. Alle sectoren digitaliseren, al gaat het bij de ene harder dan bij de andere. De achterliggende reden is voor elke organisatie weer anders. Bepaal waar de kracht van je organisatie of de grootste noodzaak tot verandering ligt en wat je wilt bereiken. Wil je betere dienstverlening aan klanten leveren? Interne processen efficiënter maken met behulp van ICT? Een nieuw, innovatief product lanceren? Of misschien wel een combinatie van deze 3?

Behoud eigenheid

Elk doel vraagt om zijn eigen strategie en middelen. Daarnaast is het zaak om te kijken wat wél hetzelfde kan blijven. Transformeren betekent namelijk niet dat uw organisatie zijn eigenheid moet opgeven. Bekijk goed wat het onderscheidend vermogen van jouw organisatie is en gebruik dit als startpunt.

Het belang van een centrale aansturing

Een digitale transformatie mag best bestaan uit een brede waaier aan verschillende initiatieven. Sterker nog: vaak is het ontzettend zinvol om mensen in verschillende hoeken van de organisatie uit te dagen met ideeën te komen. Dat maakt een organisatie innovatiever en slagvaardiger. Het zorgt bovendien voor meer draagvlak bij de medewerkers. Maar centrale aansturing vanuit de directie blijft hierbij wel uitermate belangrijk.

Stel een CDO of kernteam aan

Uiteindelijk moeten de verschillende initiatieven samenkomen en elkaar versterken: een strategie-ondersteunende mix van de juiste technologieën, processen en mensen. Steeds meer organisaties stellen een Chief Digital Officer (CDO) aan om de digitale strategie te bewaken en verandering te stimuleren. Voor kleinere organisaties is het slim om een kernteam samen te stellen dat de digitale transformatie kan ondersteunen. ‘De krankzinnigheden van vandaag zijn de conventionele wijsheden van morgen’ is een uitspraak die steeds meer lijkt te kloppen. Dat maakt het belangrijker dan ooit om open te staan voor nieuwe mogelijkheden en ideeën, voordat de concurrentie je dwingt te veranderen.

Whitepaper : Digitaal Meesterschap

Wil je meer weten over hoe je de digitale transformatie voor jouw organisatie vorm kunt geven? Lees onze whitepaper ‘Digitaal Meesterschap: pak de kansen van de digitale transformatie’.

Download whitepaper


Puya Maghami

Puya is Digital Transformation Consultant bij KPN Consulting. Hij helpt organisaties hun digitale visie en strategie voor de toekomst te formuleren.

- Auteur: Puya Maghami


Gerelateerde artikelen