Veilige communicatie via de Zorg Messenger

Als je op je 95e praat over je leven, dan hoop je dat je meer kunt vertellen dan ‘de wijkverpleegkundige was vanochtend op tijd’ of ‘het aantrekken van mijn steunkousen is goed gegaan’. Wat ík zou willen vertellen is dat ik met mijn kleinzoon naar een voetbalwedstrijd ben gegaan, dat ik een concert heb bezocht of heb getuinierd.

Over Thebe

Thebe levert wijkverpleging, specialistische zorg, thuisbegeleiding en dagbesteding in 22 gemeenten in West- en Midden-Brabant. Daarnaast bieden we zorg in 23 woonzorgcentra in de regio. Met aandacht en toewijding verlenen onze zorgprofessionals en vrijwilligers menslievende zorg, waarbij de nadruk ligt op zelf, eigen en waardig. Het gaat erover wat je nog doet met je leven en hoeveel regie je daar nog op hebt. ‘We noemen dat ook wel ‘leefplezier’, een groot woord, maar het gaat vaak om kleine dingen.

Leefplezier van cliënten

Onze intra- en extramurale zorgverleners zijn erop gericht om bij te dragen aan het leefplezier van onze cliënten. Ze luisteren naar het verhaal van cliënten om te bepalen wat ze voor hen kunnen betekenen. Het is mooi om samen met cliënten na te denken over hoe geluk aan hun dag kan worden toegevoegd. Hoe ziet je ideale dag eruit? Dat gaat soms over Studio Sport kijken met het bord op schoot.

Digitale innovatie

Digitale innovatie staat hoog op de agenda bij Thebe, denk aan big data, robotica, mobiele apparaten en de cloud. Daar hoort zeker óók een persoonlijke online leer- en werkomgeving bij voor onze zorgprofessionals. Onze persoonlijke werk- en leeromgeving heet ‘Jet’ (‘Jij en Thebe’) en biedt online toegang tot informatie om het werk bij de cliënt optimaal te kunnen uitvoeren; van documenten, contacten, protocollen tot agenda’s.

Het belang van informatieveiligheid

Bij een persoonlijke leer- en werkomgeving is de grootste uitdaging de informatieveiligheid, zeker wanneer zorgmedewerkers onderling informatie over cliënten uitwisselen. Standaard Instant Messaging oplossingen voldoen niet aan de wet- en regelgeving in de zorg. We gingen dus op zoek naar een alternatief en zijn uitgekomen bij Zorg Messenger van KPN.


Erwin van Boxtel

- Erwin van Boxtel, Informatiemanager, Thebe -

‘ICT biedt onze zorgprofessionals een steuntje in de rug om menslievende zorg te kunnen verlenen’

De keuze voor Zorg Messenger

Met Zorg Messenger delen onze zorgprofessionals vertrouwelijke en privacygevoelige informatie via hun tablet en smartphone. Ze bereiken in één keer een hele groep en dat schakelt snel en makkelijk. Als een wijkverpleegkundige bijvoorbeeld langer dan gepland bij een cliënt moet blijven, dan is er zó een collega gevonden die kan inspringen en hoeft een andere cliënt niet te wachten. Het vergroot de betrokkenheid van collega’s onderling enorm, iedereen weet wat er speelt en helpt elkaar om de cliënt de beste zorg te bieden. Omdat niemand meer aan het bellen is, is er meer aandacht voor de cliënt. Naast veiligheid, overtuigden ook het gebruiksgemak, de kwaliteit van dienstverlening, het eenvoudige beheer en de innovatiemogelijkheden ons van Zorg Messenger. ‘Zorg Messenger is een intuïtieve oplossing, de overgang verliep naadloos.’ We hebben geen cursussen hoeven geven, medewerkers snapten het meteen. We hebben 1800 unieke gebruikers en we zien het aantal berichten maandelijks toenemen. De dienstverlening hangt en staat natuurlijk met de stabiliteit, kwaliteit en veiligheid van een netwerk, ook dat is bij KPN goed belegd.

Gerelateerde artikelen