Veilig appen in de zorg

Tijdens de Zorg & ICT beurs van 14-16 maart wordt de nieuwe functionaliteit videobellen geïntroduceerd binnen de KPN Zorg Messenger.

Als huisarts veilig en laagdrempelig een videoconsult starten met een patiënt of als wijkverpleger eenvoudig meekijken met een collega? Vanaf deze week is het mogelijk met KPN Zorg Messenger.

Zorg via een beeldscherm

De minister en staatssecretaris van VWS hebben als doel gesteld dat in 2019 iedereen die thuiszorg en ondersteuning ontvangt de mogelijkheid moet hebben om via een beeldscherm met een zorgverlener te communiceren. Op dit moment heeft slechts 5% toegang tot dergelijke beeldzorg.

KPN Zorg Messenger, een dienst die geleverd en beheerd wordt door dochter E-Zorg, biedt naast veilig mailen en chatten, vanaf nu de mogelijkheid om videogesprekken te voeren of te starten vanuit een chat. Zorgmessenger kan gebruikt worden via een smartphone, tablet of pc. Zorgverleners kunnen collega’s of hun patiënten / cliënten in enkele muisklikken uitnodigen voor een live gesprek met beelden.

Videobellen kan op verschillende manieren een bijdrage leveren aan het optimaliseren van de zorg. Bijvoorbeeld in de thuiszorg, waar door middel van videogesprekken zorgverleners en mantelzorgers zorg op afstand kunnen verlenen, als alternatief voor een bezoek aan huis. Er zijn tal van voordelen: denk aan frequenter persoonlijk contact en de mogelijkheid om assistentie te verlenen bij het innemen van medicatie.

Of ter ondersteuning van spreekuren, waarbij een arts, afhankelijk van de situatie, een (vervolg)consult, op afstand kan doen om bijvoorbeeld resultaten van een onderzoek en de vervolgbehandeling te bespreken. Het scheelt beide partijen tijd, de patiënt / cliënt hoeft niet te reizen voor een gesprek van 5 à 10 minuten én het biedt de arts de mogelijkheid om meer tijd- en plaats onafhankelijk te werken.

Om de veiligheid te borgen vind de communicatie plaats, via servers in de besloten ZorgCloud. Dit maakt een betrouwbare informatie uitwisseling en dus integratie met diverse Zorg systemen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het archiveren van een videogesprek in het EPD of ECD.

Over E-Zorg: E-Zorg, 100% dochter van KPN, beheert de veilige en besloten ZorgCloud voor de zorg in Nederland, dat door een groot deel van de huisartsen en apotheken in Nederland wordt gebruikt voor veilige communicatie. De zorg is een van de belangrijke sectoren voor KPN en heeft al jaren bijzondere aandacht voor veilige samenwerking, het verhogen van de efficiency en het verhogen van de autonomie voor zorgbehoevenden met behulp van ICT.

Verbeteren van de gezondheidszorg

De KPN Zorg Messenger, gelanceerd in september 2016, is een veilig en laagdrempelig alternatief voor communicatie via mail en chat in de zorg, waarbij het waarborgen van de veiligheid van patiëntgegevens cruciaal is. Minister Schippers heeft de noodzaak tot betere bescherming van gegevens in de zorg onderstreept met een oproep aan zorgverleners om snel over te stappen op een veilig en betrouwbaar alternatief.

KPN wil met de Zorg Messenger een bijdrage leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg in Nederland: 'Professionals in de zorg hebben, net als werknemers in andere sectoren, behoefte aan moderne communicatieoplossingen die hen helpen om effectiever en productiever te werken. Zeker als het gaat om het uitwisselen van informatie. Specifiek voor de zorg geldt dat organisaties de verantwoordelijkheid hebben om de privacy van de patiënt altijd te waarborgen. Zij moeten er dus op toezien dat informatie op een veilige manier wordt gedeeld', stelt Robin Scholten, die als VP Products Grootzakelijk bij KPN verantwoordelijk is voor de ICT dienstverlening in de Grootzakelijke markt. 'Met de KPN Zorg Messenger bieden wij niet alleen een veilige oplossing voor de zorg, maar dragen wij ook bij aan een verbetering van de productiviteit, door de gebruiksvriendelijkheid van de app. De app kan vanaf diverse apparaten gebruikt worden, zoals pc’s, tablets en smartphones. Daarnaast biedt de app de mogelijkheid om te integreren met zorginformatiesystemen.'

Veilig appen in de zorg

Versleuteld berichtenverkeer

De Zorg Messenger helpt organisaties met het beveiligen van hun interne en externe communicatie. Voor maximale veiligheid wordt het berichtenverkeer versleuteld en afgehandeld via de besloten en GZN (GoedBeheerd ZorgNetwerk) gecertificeerde netwerkinfrastructuur van de KPN ZorgCloud. Data wordt verwerkt in Nederlandse datacenters en verlaat de landsgrenzen niet.

Meer weten

KPN levert uiteenlopende ICT-diensten die bijdragen aan toegankelijke en kwalitatieve zorg in Nederland. Deze diensten die specifiek ontworpen zijn voor de zorgsector ontlasten zorgaanbieders en ondersteunen een betere zorgverlening.

Gerelateerde artikelen