Er is geen enkel bedrijf dat wil pretenderen achter de feiten aan te lopen. Er is geen enkel bedrijf dat nooit wil vernieuwen, zeker niet binnen de IT. We willen dus allemaal innovatief zijn, omdat dit ons concurrentievoordeel en uiteindelijk groei oplevert. En net als alle anderen vroegen wij ons af: hoe doe je dat, echt innovatief zijn? Binnen StartReady hebben we bij wijze van experiment een Innovation Booster gehouden.

Het begint met de wens om een innovatieve speler in de markt te zijn. De ambitie om voorop te lopen is er een die we binnen StartReady altijd al hebben. Met Skype for Business bieden we bedrijven de kans om medewerkers slimmer, beter en meer tijd- en plaatsonafhankelijk samen te laten werken. Zo ontwikkelen we momenteel een serious game om de adoptie van Microsoft Lync en Skype for Business te verbeteren, iets totaal nieuws in ons vakgebied. En daarnaast zijn we natuurlijk continu bezig met het innoveren van ons portfolio.

We zijn dus innovatief in onze oplossingen voor klanten, maar ook in onze werkprocessen en de dagelijkse praktijk. Om die reden hebben we de Innovation Booster georganiseerd. De beste mensen om tot deze innovaties te komen zijn de medewerkers. Of zoals innovatieprofessor Jeff Gaspersz vorig jaar zei: “De betrokkenheid die we bij innovatie vragen, ligt in essentie niet bij het innoveren zelf, maar bij het te bereiken ambitieuze doel. Wanneer medewerkers zich willen inzetten met al hun kennis en creativiteit voor het bereiken van dat doel, dan ontstaan dagelijks innovatiekansen.” Maar lang niet iedereen met goede ideeën ziet zichzelf als innovator. We moeten die mensen met goede ideeën dus een beetje op weg helpen.
 

Het innovatieproces

Er bestaan talloze methodes die innovatieprocessen ondersteunen. Een daarvan is de Kickbox van Adobe. Dit is een fysieke box waarin hulpmiddelen zitten die gebruikt kunnen worden om innovaties effectief te ontwikkelen. Adobe ontwikkelde de Kickbox voor de eigen organisatie en heeft deze later beschikbaar gemaakt voor iedereen. Hij is ontworpen om individuen in een bedrijf te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Het maakt het ontwikkelproces effectiever en sneller en zorgt voor meetbare uitkomsten.

Eén van die hulpmiddelen in de box is een stappenplan waarmee je door het innovatieproces geloodst wordt. We kunnen iemand natuurlijk niet vertellen welk idee hij of zij moet ontwikkelen, maar wel hoe je ideeën kunt opwekken en je de geest kunt prikkelen. Kijk bijvoorbeeld eens naar je dagelijkse werkzaamheden zoals een kind daarnaar zou kijken. Wat zou hem of haar opvallen? Dit vormt een goede manier van afstand nemen van je dagelijkse realiteit, die kan helpen om processen te versimpelen. Naast het stappenplan vinden medewerkers ook een notitieboekje voor ‘slechte’ ideeën, tegoedbonnen voor koffie, chocoladerepen en duizend dollar in hun Kickbox. Volgens Adobe hét volledige starterspakket voor een innovator.

Natuurlijk is deze Kickbox niet één op één over te nemen binnen een kleiner bedrijf. Iedere medewerker duizend dollar en meerdere dagen aan werktijd geven is niet voor iedereen weggelegd. Maar met kleine aanpassingen en creatieve invulling kun je wel een heel eind komen. Binnen StartReady hebben we besloten een 24-uur durende Innovation Booster te houden. Van twaalf tot twaalf gingen bijna alle medewerkers aan de slag met hun persoonlijke innovatieproject. Na de 24 uur werden de ideeën gepresenteerd. Met tijd worden slechte ideeën goed

Nu zijn we nuchtere Hollanders. Toen we het idee van de Innovation Booster bekendmaakten, zagen we best wel een geschrokken gezicht. Niet iedereen ziet zichzelf als voorloper of als innovator. Het is daarom goed om de waarde van ‘slechte’ ideeën te benadrukken. Alle goede ideeën lijken eerst op slechte ideeën. Pas als je het idee met anderen gaat bespreken, feedback krijgt, je idee aanpast en verder uitwerkt en nogmaals toetst maar dan bij klanten, dan wordt een idee een goed idee. Het slechte ideeënboek is daarom bedoeld voor alle ideeën, hoe gek of slecht ze ook lijken. Het slechte ideeënboek is tijdens de 24 uur dan ook goed gebruikt door onze medewerkers. Daarnaast hebben we benadrukt dat mensen de tijd moesten en mochten nemen om eens wat verder van hun eigen werkzaamheden af te gaan staan. Praat eens met een collega van een hele andere afdeling, houd een brainstormsessie of juist een sessie om zoveel mogelijk vragen op te roepen in plaats van antwoorden te zoeken. En ontspan. Met alle collega’s werd er als onderbreking een potje tafelvoetbal gespeeld en gebarbecued, om zich vervolgens weer met frisse moed en heldere blik op de ideeën te richten.
 

Innovatiekracht

Als je mensen de vrijheid geeft om hun eigen plan uit te werken, is het mooi om te zien dat zij zich uit zichzelf richten op onze klanten. Oplossingen om onze dienstverlening nog sneller, nog inzichtelijker en nog beter te maken voor onze klanten zijn voorbeelden van uitkomsten. Prachtige ideeën die op dit moment nog verder uitgewerkt worden. Want hoewel 24 uur een mooi startpunt is voor innovaties, vereisen uitvoerbare plannen wat meer tijd. Ik ben er echter van overtuigd dat je de innovaties die in deze snelkookpan geboren zijn, terug gaat zien bij StartReady. Om terug te komen op de vraag die ik mijzelf aan het begin stelde, kan ik concluderen dat je innovatief bent door de innovatiekracht binnen je eigen team. Soms is een beetje tijd en een klein opstapje alles wat je mensen nodig hebben om te bewijzen dat zij het meest waardevolle onderdeel van elke onderneming zijn.

Gerelateerde artikelen