Surface met e-sim ideale device voor zorgmedewerkers

In een gezamenlijke, succesvolle proef met Microsoft heeft KPN onderzocht hoe de e-sim kan worden uitgerold op 4G-compatibele Microsoft Surface-apparaten met Windows 10. In één van de drie subproeven is onderzocht hoe mensen die veel op pad zijn en enkele applicaties moeten draaien - zoals zorgmedewerkers - kunnen werken via Windows Virtual Desktop op een Surface Go 2.

Het bijzondere aan de drie Surface-apparaten die in de proef zijn gebruikt is dat ze allemaal geschikt zijn voor 4G-connectiviteit en de e-sim. Met deze digitale simkaart kan mobiele connectiviteit eenvoudig worden gerealiseerd. Dat is een groot voordeel bij Surface-apparaten die binnen KPN Modern Workplace worden gebruikt, legt Business Group Lead Devices bij Microsoft Paul Honout uit: “Waar ter wereld je ook bent, je kunt altijd relatief eenvoudig online de e-sim activeren zonder gepriegel met plastic simkaartjes. En dus kun je overal inloggen met je werkplekaccount en zo toegang krijgen tot je werkplek en je bedrijfsapplicaties.”

Testscenario’s voor drie types gebruikers

Het doel van de proef was om het gebruik van de e-sim op Surface-apparaten te testen. Tegen welke problemen liep KPN aan? Konden gebruikers ongestoord gebruikmaken van alle zakelijke applicaties binnen KPN Modern Workplace?

Daarbij zijn drie verschillende scenario’s getest:

  1. De algemene kantoorwerker die lokaal geïnstalleerde applicaties gebruikt op een Surface Pro 7+. (Lees meer over dit scenario.)

  2. Modernere kantoorgebruikers met een energiezuinige Surface Pro X met ARM-processor die gebruikmaken van progressive web applications. (Lees meer over dit scenario.)

  3. Zorgmedewerkers met een Surface Go 2 die remote applicaties draaien via Windows Virtual Desktop.

Surface Go 2 voor medewerkers die veel onderweg zijn

De Surface Go 2 is een compacte versie van een 2-in-1 laptop en tablet. Het is een echt mobiel apparaat dat voornamelijk bedoeld is voor mensen die slechts enkele applicaties gebruiken.

De variant met 4G is vooral populair onder mensen die veel onderweg zijn en geen vaste werkplek met wifi hebben, zoals medewerkers in de (ambulante) zorg of de buitendienst.

Windows Virtual Desktop en remote apps

Binnen subproef 3 zijn de applicaties remote gedraaid via Windows Virtual Desktop (WVD). Dat is een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) waarmee gebruikers via een Windows 10-ervaring toegang hebben tot hun desktop en (bedrijfs)applicaties, met welk apparaat ze ook werken. De apps draaien dus niet op het apparaat zelf, maar op een Azure-server en worden gevirtualiseerd aangeboden.

Robbert Kelder, Chief Product Owner End User Services bij KPN: “Een groot voordeel van WVD is dat je veel rekenkracht ter beschikking hebt, ook op apparaten die zelf niet krachtig zijn. In de zorg zie je dat medewerkers veel mobiel zijn en dus een klein en handzaam apparaat als de Surface Go 2 nodig hebben. Met WVD kun je traditionele zorgapplicaties zoals elektronische patiëntendossiers of legacy-software beschikbaar stellen op betaalbare apparaten zoals de Go 2. Ook al loopt je sessie door als je geen verbinding meer hebt waardoor je geen data of instellingen verliest, connectiviteit is bij WVD wel belangrijk.”

Connectiviteit en veiligheid

De mix van KPN Modern Workplace, Microsoft Surface-apparaten, e-sim en WVD zorgt voor connectiviteit en veiligheid. Dankzij de 4G-connectiviteit zijn zorgmedewerkers altijd verbonden en kunnen zware zorgapplicaties veilig en betrouwbaar beschikbaar worden gesteld op de plek waar de zorgmedewerker werkt.

De patiëntendata verlaat de gecontroleerde en beveiligde WVD-omgeving nooit. Biometrische authenticatie zorgt er bovendien voor dat medewerkers snel en veilig kunnen inloggen als ze bij een andere patiënt komen.

Hele krachtige use case

Ook deze subproef is geslaagd. Werken met remote apps binnen KPN Modern Workplace op basis van WVD was al een beproefd concept, de mobiele connectiviteit blijkt feilloos op afstand geactiveerd te kunnen worden via e-sim.

Daarmee ontstaat volgens Kelder een nieuwe, hele krachtige use case: “Dankzij de e-sim kunnen medewerkers overal, altijd en naadloos beschikken over een mobiele werkplek. De e-sim is nu nog een noviteit, maar we staan aan de vooravond van een brede adoptie.”

Gerelateerde artikelen