Slimme technologie in de zorg

Afgelopen week las ik dat de Universiteit van Tokio een slimme luier heeft ontwikkeld. Sensoren die vocht, druk en temperatuur meten, sturen een signaal naar een app, die vervolgens papa en mama waarschuwt dat het de hoogste tijd is voor een schoon exemplaar. Ik moest meteen denken aan de ophef over mensen in verzorgingstehuizen die te lang in vieze luiers zitten. Daar zou zo’n slimme luier ook perfect voor zijn.

De potentie van deze Japanse topluier

Nu is de Universiteit van Tokio zeker niet de eerste die experimenteert met slimme luiers. Al in 2013 werkte Huggies aan de ‘Nappy Notifier’ en de ‘Tweet Pee’. De 1e gaf via bluetooth een signaal bij een volle luier, de 2e stuurde paps en mams een tweet. Gelukkig biedt de Japanse slimme luier wel echt iets nieuws. Hij werkt via Wi-Fi, wat ervoor zorgt het luiersignaal een veel groter bereik heeft. Daarnaast zijn de productiekosten relatief laag. Je hoeft een besmeurde sensor daardoor niet af te wassen, maar pakt gewoon een nieuwe luier met sensor. Dat maakt de luiers niet alleen heel geschikt voor jonge ouders, maar ook om op grote schaal in verzorgingstehuizen in te zetten.

Polsbandjes met locatiebepaling

Je zou zo’n slimme luier ook heel goed aan andere innovaties kunnen koppelen. Denk bijvoorbeeld aan een detectiesysteem. Geef alle bewoners van een verzorgingstehuis een polsbandje dat hun locatie doorgeeft via Wi-Fi. Als mevrouw de Vries dan in de binnentuin zit met een vieze luier, kan een verzorger haar snel vinden en helpen. Locatiegegevens zijn ook handig voor bijvoorbeeld medicijnafgifte of als er bezoek komt. Het grote voordeel hiervan is dat bewoners veel meer vrijheid krijgen. Nu is het namelijk vaak zo dat bewoners veelal op hun kamers gehouden worden om het personeel – dat onder grote tijdsdruk werkt – zijn werk zo efficiënt mogelijk te laten doen.

Meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit

Je kunt dat soort polsbandjes ook voorzien van tags waarmee bewoners bepaalde deuren wel of niet open kunnen maken. Zo kun je ervoor zorgen dat demente mensen het pand niet verlaten, maar zelfstandigere senioren juist meer bewegingsvrijheid krijgen. Verzorgingstehuizen kunnen afdelingen zo vrijer indelen – ze hoeven niet per se alle demente mensen op 1 afdeling te plaatsen. Ik voorspel ook dat de technologie van activity trackers in rap tempo in de ouderenzorg toegepast gaat worden. Drukbezet personeel hoeft dan minder vaak bij bewoners langs voor een routinecontrole, en kan daardoor sneller handelen als de situatie erom vraagt. Dat verlicht hun werkdruk en zorgt voor meer efficiëntie.

Slimme tech voor thuiswonende ouderen

Een geavanceerde activity tracker is ook ideaal voor ouderen die nog thuis wonen. Door familie of buren een signaal te sturen als de activiteiten afwijken van het gebruikelijke patroon, creëer je een extra gevoel van veiligheid. Je kunt zo’n activiteitenvolgsysteem ook combineren met videobeveiliging. Stel, meneer Hannema gaat normaal 10 keer per dag naar het toilet. Hij staat meestal tussen 7 en 8 uur op en ontbijt sowieso voor 9 uur. Als hij dan ineens om 10 uur nog in bed ligt of om 2 uur de koelkast nog niet geopend heeft, kan er een signaal worden uitgestuurd naar zijn zoon. Die kan dan in eerste instantie opbellen, maar bij geen gehoor via het videosysteem live meekijken of er iets aan de hand is. Door alleen in noodsituaties toegang te geven, voorkom je privacy-issues. Al denk ik dat veel senioren het hoe dan ook fijn vinden als een familielid op afstand een oogje in het zeil kan houden.

Vergeet je pil niet!

Een beetje een andere richting, maar ik ben ook heel enthousiast over slimme medicijndoosjes. Veel senioren moeten ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds medicijnen innemen. Sommigen hebben moeite om alles uit elkaar te houden, of vinden het überhaupt lastig om te onthouden wanneer ze welk pilletje moeten pakken. Een pillendoos met vakjes die op vaste tijdstippen open gaan, is voor die mensen ideaal. De apotheek of een familielid kan het doosje aan het begin van de week goed vullen. En met slimme sensoren kun je een signaal versturen naar een verzorger als iemand een dosis pillen vergeet. Ook weer een manier waardoor mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.

Laat de zaken meer samenkomen

Ik vind het super dat er op allerlei fronten slimme oplossingen worden bedacht voor ouderen. Wat me wel opvalt, is dat de zaken vaak niet op de juiste manier samenkomen. Een senior heeft geen zin om 2 polsbandjes en een ketting aan te moeten, en dan ook nog zijn badkamer te voorzien van een slim valdetectiesysteem. Net als een mantelzorger geen zin heeft om in 5 verschillende apps te moeten kijken. Dat is niet alleen duur, maar ook onhandig. Vanuit Cisco en KPN denken we dan ook volop mee met innovatieve startups in de e-health. Ik vind dat heel interessant, maar zie het ook als onze maatschappelijke plicht. Met ons netwerk kunnen we de juiste dingen met elkaar verbinden, letterlijk en figuurlijk!

Over Eric van den Berg

Binnen Cisco Partner is Eric werkzaam als Business Development Architect en is hij een drijvende kracht achter de technische Cisco Partner evenementen. Hij heeft een breed zicht op ICT, en hoe ICT zou kunnen bijdragen aan de alsmaar veranderende business eisen van bedrijven.

- Auteur: Eric van den Berg

Gerelateerde artikelen