Securitymonitoring: zo verhoogt u de digitale weerbaarheid

Het Internet of Things, de cloud, machine learning: technologische innovaties kunnen uw business naar nieuwe hoogten stuwen. In die kermis van kansen en mogelijkheden zien we securityrisico’s al snel over het hoofd, terwijl cyberdreigingen alleen maar in complexiteit toenemen. Een permanente bewaking door externe experts is wellicht geen gek idee. Drie argumenten voor 24/7-bewaking van uw bedrijfsnetwerk.

1. Nieuwe kwetsbaarheden voor zijn

Een dynamische, innovatieve IT-omgeving verandert continu. Dat betekent ook dat het aanvalsoppervlak continu meeverandert. Nieuwe software en systemen introduceren immers nieuwe kwetsbaarheden.


De cybermaffia zoekt 24 uur per dag naar kwetsbaarheden in IT-systemen met als doel deze te misbruiken. De slagkracht van cybercriminelen is enorm, en bovendien wisselen ze efficiënt kennis en exploits uit via het ‘dark net’.


Met pro-actieve monitoring speurt u continu naar deze kwetsbaarheden. Zodat u maatregelen kunt nemen nog voordat hackers deze kunnen misbruiken. Op die manier verkleint u de kans dat een cyberaanvaller succes heeft.

2. Aanvallen beter onderscheppen

Het is niet meer de vraag of u gehackt wordt, maar wanneer. Dan kunt u maar beter zorgen dat u maximaal bent voorbereid. Een belangrijk deel van die voorbereiding bestaat uit kennis over de vijand en de gebruikte aanvalsmethoden. Via welke systemen zijn hackers binnengekomen? Welke data liggen onder vuur? Via welke schijven is de aanval verlopen?


Wie de vijand en zijn aanvalsplan kent, kan die aanval effectiever afslaan. En mocht na een aanval forensisch onderzoek nodig zijn, dan helpen de inzichten die netwerkmonitoring oplevert.

3. Profiteren van externe expertise

Een cyberaanval kan al snel leiden tot paniek in de organisatie. Terwijl dat niet altijd nodig is. Toch is die reactie niet vreemd: uitgebreide en actuele securitykennis is lang niet altijd in-house aanwezig.

Die kennis bezit een extern Security Operations Center (SOC) wel. SOC-specialisten kunnen als geen ander beoordelen of een aanval serieuze aandacht behoeft. Zij krijgen training om bepaald gedrag te herkennen en weten ook direct welke maatregelen er genomen moeten worden. Ze kunnen daardoor niet alleen sneller, maar ook op de juiste manier reageren. En dat kan veel ellende voorkomen.

Securitymonitoring een onmisbare schakel in de digitale transformatie? In deze video leggen onze experts en partners u graag uit hoe zij tegen dit fenomeen aankijken.

Gerelateerde artikelen