Samsung DeX maakt de werkplek mobiel

De nieuwe generatie Galaxy-smartphones van Samsung biedt zakelijke gebruikers een intuïtieve pc-achtige ervaring, dankzij de DeX-software. De Samsung Galaxy S20, S20+ en S20 Ultra die dinsdagavond tijdens het evenement Samsung Unpacked werden onthuld, kunnen via een USB-kabel met een groter scherm, keyboard en muis worden verbonden. Het verschil in gebruikerservaring tussen mobiel en desktop wordt minimaal.

Wat is Samsung DeX?

Met DeX is de telefoon nog steeds als telefoon te gebruiken, terwijl je op de desktop productief kunt zijn. Deze software geeft een Android-apparaat meer een ervaring zoals bij Windows. Apps openen zich als een venster. Een aantal apps komt onderin de taakbalk, terwijl de rest van de applicaties onder de startknop zit. De apps zijn vast te pinnen aan het bureaublad. Word je gebeld dan verschijnt er rechts onderin een notificatie. Van het bellen kun je naadloos overgaan naar de desktop, want als je klaar bent met een gesprek gaat het proces verder waar je bent geëindigd. Het is niet nodig de sessie opnieuw op te starten. 

Niet meer naar kantoor

Samsung ziet diverse usecases. Politieagenten kunnen tijdens het werk hun Galaxy combineren met een display in de auto. Met de smartphone is snel een proces-verbaal op te maken en ook kan zo op het grotere scherm snel belangrijke informatie worden bekeken. Monteurs in de buitendienst hoeven niet meer naar kantoor om hun dagelijkse rapportages te maken. Ook werknemers die flexibel werken op verschillende locaties kunnen er hun voordeel mee doen, zeker als ze vaak op kantoren komen waar meerdere werknemers in een bepaalde periode hetzelfde werkstation gebruiken.

Deze mobiele werkers gaan zitten, sluiten hun smartphone zoals bijvoorbeeld de Galaxy S20+ of de Galaxy S20 Ultra aan en kunnen in een paar tellen aan de slag. Vroeger had je voor de aansluiting dure hardware nodig. Begin 2018 kwam er voor de Galaxy S9 een DeX Pad, even later gevolgd door een HDMI-adapter voor de Galaxy Note8 en Tab S4. Aan de laatste fase, een draadloze DeX-oplossing, wordt gewerkt. De verwachting is dan ook dat steeds meer medewerkers de apparatuur die ze privé gebruiken, ook zakelijk gaan inzetten.

De voordelen: meer doen met minder

Mobiele werkers willen naadloos kunnen switchen van werkplek, overal en op elke moment moet de werkervaring dezelfde zijn. De mogelijkheden die ze op de ene locatie hebben moeten ook op de andere locatie aanwezig zijn. Op één apparaat moeten zowel mobiele als desktop-apps kunnen zitten. Ze willen meer met minder doen. Het gebruik van minder apparaten verhoogt de productiviteit en reduceert de kosten, want een smartphone is op maat naar de behoeften van mobiele werkers in te richten.

Samsung DeX kan met meerdere apps tegelijk werken. Deze software is compatibel met de meeste Android-apps die al op je smartphone zitten. DeX is geschikt voor onder meer messaging, het maken van documenten, browsen en bestandsbeheer. Je kunt er goed telefoon- of videogesprekken mee voeren. Bovendien biedt DeX toegang tot veel zakelijke applicaties, onder meer Microsoft Office 365, de Chrome-browser, Acrobat Reader, OfficeSuite, Skype, Zoom, Outlook, Gmail, Photoshop Express, OneDrive en Google Drive zijn voor DeX geoptimaliseerd.

Ook de meeste moderne webgebaseerde applicaties zijn toegankelijk, maar sommige applicaties kunnen problemen geven. Moeilijker ligt het met Windows Native Applications. Voor ondernemingen die echt mobile only willen werken, biedt een Virtual Desktop Infrastructure (VDI) de beste oplossing. Via een VDI heb je naadloos toegang tot Windows-desktops. Voorbeelden van zo’n VDI-omgeving zijn Citrix Receiver, Amazon Workspace en VMware Horizon. Ondernemingen die nog geen VDI hebben uitgerold, kunnen ook een op de cloud gebaseerde VDI overwegen zoals Amazon WorkSpaces. Een alternatief is MS Remote Desktop.

Mobile only bespaart kosten

In veel organisaties is het motto ‘mobiel, tenzij…’ De verschuiving naar de Next Mobile Economy is volop bezig, dus personeel wordt steeds mobieler. Bovendien geven werknemers de voorkeur aan hun smartphone. Uit onderzoek van GfK blijkt dat 62 procent van de mobiele werkers bereid is hun pc volledig op te geven. Verder hebben veel bedrijven al aardig wat geïnvesteerd in enterprise mobility. Mobile only brengt kostenbesparingen met zich mee: het ondersteunen van zowel pc’s als smartphones is volgens Samsung duurder. Volgens de fabrikant heeft de mobiele technologie het kantelpunt bereikt waarbij een smartphone een volledige desktopervaring kan geven. Bovendien is veel innovatie gericht op mobiele platforms, steeds meer zakelijke apps worden op de cloud gebaseerd.

Tenslotte vinden gebruikers het prettig als ze niet allerlei verschillende apparaten met uiteenlopende gebruikerservaring, applicaties en data hoeven mee te nemen. Mobile only draagt bij tot de transformatie van een gesloten naar een open onderneming. De bedrijfscultuur wordt er wendbaarder door, flexibiliteit en productiviteit nemen toe. Samsung adviseert een geleidelijke uitrol. Begin met groepen gebruikers die het meest mobiel zijn, veel samenwerken, veelvuldig contact met klanten hebben, veel informatie uit applicaties en databases halen en meestal buiten hun kantoor werken.

Gerelateerde artikelen