Risico's cybercrime worden overdreven. Toch?

U maakt zich niet zo’n zorgen over cybercriminaliteit. Of het nu gaat om (activistische) hackers, criminelen die op uw geld uit zijn of economische spionage… Uw organisatie loopt geen risico, want uw digitale beveiliging is op orde. Weet u dit echt zeker?

Grote Nederlandse bedrijven als KPN, Rabobank en Eneco sloegen eind maart groot alarm over het gevaar van cybercriminaliteit. Digitale aanvallen kosten het bedrijfsleven nu al zo’n 10 miljard euro per jaar, een bedrag dat zonder concrete maatregelen alleen maar verder dreigt op te lopen. Neem de actuele dreiging van cybercriminaliteit dus serieus. Wist u bijvoorbeeld dat:

… we vaak niet eens weten dat we slachtoffer zijn?

Het World Economic Forum zegt dat de cyberincidenten die naar boven komen, slechts het topje van de ijsberg zijn. Cybercriminelen slagen er steeds beter in om onzichtbaar te blijven. En stel u voor dat een hacker uw chemische formules, biologische en wetenschappelijke onderzoeksresultaten, ontwerpen van nieuwe producten of financiële gegevens verkoopt aan een van uw concurrenten. Dan hebben beide partijen er belang bij om de transactie stil te houden en is de kans groot dat u er nooit achter komt.

… datalekken 2 triljoen dollar gaan kosten?

Althans, dat is de voorspelling van Juniper Research voor het jaar 2019. Ter vergelijking: dat is bijna 3 keer zoveel als de kosten in 2016.

de mens de zwakste schakel is?

Hackers verstaan de kunst van het misleiden als geen ander. Ze buiten niet alleen technische kwetsbaarheden uit, maar vooral ook menselijke eigenschappen als nieuwsgierigheid en onoplettendheid. Een effectieve strategie. Volgens Verizon DBIR openen computergebruikers 30 procent van de phishingmails. 12 procent hiervan klikt ook daadwerkelijk op de geïnfecteerde link of bijlage.

… ransomware een groot commercieel succes is?

Maar dan wel voor de cybercrimineel. Ransomware, kwaadaardige software die een computer of bestanden versleutelt, bracht in 2016 een slordige 1 miljard dollar op. Er komen dan ook in rap tempo nieuwe ransomwarevarianten bij. De Nederlandse politie werkt samen met ICT-beveiligingsbedrijven, waaronder KPN, om dit verdienmodel onderuit te halen. Een lastige klus, aangezien cybercriminelen erg geraffineerd te werk gaan. Desondanks heeft de politie al 75.000 slachtoffers van ransomware kunnen helpen.

… cybercriminelen de hoogte van losgeld gericht kunnen vaststellen?

In januari 2017 werd bekend dat er een nieuwe, zeer geavanceerde ransomwarevariant is ontdekt. Met het zogeheten Spora kunnen cybercriminelen beoordelen of de slachtoffers consumenten zijn of zakelijke gebruikers. Aan de hand van deze informatie kunnen zij de hoogte van het losgeld bepalen. Een bedrijf moet dan dus dieper in de buidel tasten.

Iedereen weet inmiddels wel dat het internet de nodige gevaren met zich meebrengt. Toch hebben veel Nederlandse bedrijven hun cybersecurity nog steeds niet op orde. De recente Petya uitbraak waarbij enkele toonaangevende bedrijven dagenlang hun productie moesten staken staat velen nog wel op het netvlies. Een van de redenen is dat organisaties vaak niet de kennis in huis hebben om de juiste keuzes te maken.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor uw organisatie de beste keuzes zijn? En wilt u wegwijs worden in het enorme aanbod aan securityproducten en -diensten? Bij KPN helpen we u graag tijdens het gehele traject naar een optimale verdediging tegen cybercriminelen.

Neem contact op

Gerelateerde artikelen