Quantified worker

We noemen het niet voor niets human capital: medewerkers zijn ongelooflijk waardevol voor een organisatie. Inclusief hun gezondheid en welzijn. Hoe beter het daarmee gesteld is, hoe gezonder de organisatie is. Met wearables verbeteren medewerkers zichzelf. Ze vergroten hun gezondheid én hun productiviteit.

Corporate wellness heet het ook wel, de zorg om medewerkers. Die zorg is niet geheel uit barmhartigheid – een organisatie heeft er belang bij dat een medewerker gezond blijft. Dat het verzuimpercentage laag en de productiviteit hoog is. Maar medewerkers zelf willen ook productief zijn, zich goed voelen. Zeker nu arbeidsverhoudingen losser worden en vaste contracten een uitzondering zijn. Zij willen zichzelf onderscheiden, duurzaam inzetbaar zijn. Tot hun 67e (of langer nog) gezond en productief blijven.

Corporate wellness heet het ook wel: de zorg om medewerkers

Real time bijsturen

Tot voor kort was het verband tussen corporatewellness-programma’s en individuele productiviteit wat schimmig. Op basis van de jaarlijkse tevredenheidsmonitor of de beoordelingscyclus was bijsturen bovendien nauwelijks mogelijk. Hooguit terugkijken en daarvan leren. Dat verandert vandaag met de Quantified Worker. Dat is een medewerker die de eigen gesteldheid real time monitort, analyseert én bijstuurt. Privé zijn medewerkers vaak al gewend aan wearables als stappentellers of hartslagmeters, inclusief apps waarop zij vorderingen bijhouden. Waarom dan niet op de zaak het stressniveau meten? Of de concentratie? Zakt die in, dan kunnen zij zelf hun gedrag bijsturen. Voordat gevaarlijke situaties ontstaan. En is de energie weer op peil, dan werken ze stevig door. Een Quantified Worker heeft zelf de touwtjes in handen.

Effect op strategie

Alle data van Quantified Workers bij elkaar bieden bijzondere nieuwe inzichten. Denk aan real time én gedetailleerde informatie over de impact van tilinstructies. Of het effect van een reorganisatie op het stressniveau. Er is wel 1 belangrijke randvoorwaarde: dat de Quantified Worker zelf de eigenaar is van de data. Wanneer hij of zij vrijwillig, en anoniem, meewerkt, wordt de gewenste productiviteitsboost pas echt realiteit.

Whitepaper: Quantified Worker

Mensen willen steeds meer meten, zetten hun gedrag om in data: hoe zwaar ze tillen, hoeveel stappen ze zetten of hoe gefocust ze zijn. Medewerkers die data gebruiken om hun prestaties te verbeteren, noemen we een Quantified Worker.

Download whitepaper


Meer over Daan Rottinghuis

Daan is consultant bij KPN Consulting. Hij houdt zich bezig met de meetbare werk-omgeving van de toekomst. Daan maakt het onbekende inzichtelijk en helpt organisaties de waarde hiervan te benutten.

- Auteur: Daan Rottinghuis

Gerelateerde artikelen