Phishing: zo herken je het

Phishing betekent zoveel als vissen naar persoonsgegevens via e-mail. Een bekende, maar hardnekkige vorm van e-mailcriminaliteit. Denk aan de Afrikaanse prins die je vertelt dat je geld hebt gewonnen. Of je krijgt een bedelbrief van iemand die graag geld wil lenen. Het enige dat jij hoeft te doen is je gegevens door te sturen. Daar trapt waarschijnlijk niemand meer in. Maar zoals het gaat bij alle vormen van criminaliteit, worden ook online fraudeurs steeds gewiekster en geavanceerder. En ze richten zich niet alleen op particulieren. Ook jij en jouw medewerkers zijn doelwit.

Hoe werkt phishing?

Fraudeurs spelen altijd in op de argeloosheid van de ontvanger. Vooral in bedrijven waar veel en routineus gemaild wordt, ligt onoplettendheid op de loer. Ze proberen je te laten klikken op een link in een e-mail. Die link gaat vervolgens naar een pagina die lijkt op de website van bijvoorbeeld je bank. Daar vragen ze om je inloggegevens of pincode. Met die gegevens plunderen ze je rekening.

Tips voor het herkennen van e-mailfraude

Soms zie je het direct. Een mail vol spelfouten en slechte vormgeving. Maar tegenwoordig zijn de mails en de websites waarnaar ze linken steeds geavanceerder en professioneler.

 1. Aanhef

  In phishingmails is de aanhef bijna nooit persoonlijk. Terwijl instellingen je over het algemeen altijd bij naam zullen aanspreken en ook vaak je rekening- of relatienummer noemen. Begint de mail met ‘Beste klant’? Wees dan extra alert.

 2. Persoonlijke gegevens

  Banken of bedrijven vragen bijna nooit om persoonlijke gegevens, wachtwoorden of pincodes. Twijfel je, omdat een bank bijvoorbeeld de kopie van je paspoort vraagt? Check het dan telefonisch, online of per e-mail bij je bank.

 3. Niet klikken

  Het doel van een phishingmail is jou naar een look-a-like-website te sturen waarop je jouw gegevens invult. Neem het zekere voor het onzekere en klik niet op de link. Je kunt er wel met je muis op gaan hangen. Zo zie je het daadwerkelijke adres.

 4. Niet downloaden

  Bestanden downloaden is echt uit den boze. Zo installeer je namelijk malware op je computer. En daarmee kunnen criminelen wachtwoorden en andere persoonlijke informatie achterhalen.

 5. Gezond verstand

  Gebruik je gezonde verstand. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook. Twijfel je? Neem dan (telefonisch) contact op met de bank of de dienstverlener waar de mail van afkomstig leek.

Denk niet dat het jou niet kan overkomen. Luister deze podcast, waarin de maker in een experiment uitzoekt wie van haar collega’s in het phishingnet verstrikt raakt. Hulp nodig bij veilig internetten? Met het internetveiligheidspakket van KPN beveilig je programma’s en bescherm je jezelf tegen spyware.

Gerelateerde artikelen