Op weg naar een federatie rond veilig appen

Zorgverleners moeten op zoek naar veilige alternatieven voor consumenten messaging oplossingen, zoals WhatsApp.

Dat vinden minister Schippers en de Autoriteit Persoonsgegevens in reactie op het onderzoek van KNMG naar het gebruik van WhatsApp onder artsen. Het belang van bescherming van patiëntgegevens dwingt zorgverleners tot een alternatief. Bovendien moet een arts er zeker van zijn dat een app wel de juiste accreditatie heeft voor klinisch en diagnostisch gebruik. Meer en meer alternatieven voor WhatsApp dienen zich inmiddels aan. KPN staat open voor een federatie met andere partijen in de markt.

Appen is populair. Net als iedereen gebruiken ook zorgverleners hun smartphone wel eens tijdens hun werk. Huisartsen vaker dan een specialist en meestal voor privé doeleinden (94 tegenover 89 procent). Maar ook werkgelateerde zaken worden op de smartphone opgezocht. Als het gaat om e-mails gebruiken specialisten weer vaker de smartphone dan huisartsen (77 tegenover 55 procent). Messenger Apps worden ook gebruikt voor werkgerelateerde zaken. Dat bleek uit onderzoek van KNMG van eind november 2015. Eén van de problemen heeft te maken met het feit dat foto’s vanuit de WhatsApp automatisch worden opgeslagen op de telefoon van de gebruiker.

Ook zijn er meestal geen waarborgen binnen de bewerkersovereenkomst om te voldoen aan de Nederlandse/Europese privacy-regulering.

Van fax naar app

Uit privacy- en veiligheidsoverwegingen is het dus aan te raden te zoeken naar een alternatief. André van de Kasteele, Productmanager Zorg-op-Afstand bij KPN ziet het gebruik van WhatssApp vooral als een overgang. In de zorg wordt gebruik gemaakt van mail. En in bepaalde processen zelfs nog van faxen, waarbij de inhoud letterlijk wordt overgetypt. ‘Dat komt niet doordat die artsen geen andere technologie willen gebruiken, maar omdat de systemen en/of processen nu eenmaal zo zijn ingericht. Dit gebruik is een logisch gevolg van het privégebruik van messaging en de behoefte om snel en laagdrempelig informatie uit te wisselen op elke plaats en tijd’, aldus Van de Kasteele.

KPN Zorg Messenger met messaging functie

KPN introduceert in september a.s. Zorg Messenger, een e-mail en messenger oplossing voor de zorg. Nieuw in het product is dat de zorgverlener de keuze heeft tussen mail of messaging functionaliteit. André van de Kasteele: ‘Nu gebruiken klanten Secure Mail in combinatie met de ZorgCloud. Dat verkeer verloopt niet via het internet, maar via een beveiligde verbinding in onze Zorgcloud. Waarbij data altijd wordt opgeslagen op servers die zich in Nederland bevinden. Informatie-uitwisseling vindt op veilige wijze via zogenaamde ‘reguliere’ Mail Relay plaats (traditionele mailafhandeling). Mailverkeer tussen partijen buiten de ZorgCloud, bijvoorbeeld van zorgverlener naar patiënt/cliënt, handelen we af met KPN Zorg Messenger. Voor de gebruikers is het een gebruikersinterface, die benaderbaar is vanaf verschillende apparaten (Smartphone, PC/Mac of tablet). Daarnaast kan de zorgverlener de messaging functionaliteit ook volledig standalone vanaf allerlei apparaten gebruiken voor communicatie met collega’s en patiënten/cliënten, waarbij conversaties eenvoudig gearchiveerd kunnen worden in EPD systemen.

Lees hieronder het complete artikel uit het ICT & Health Magazine:

Gerelateerde artikelen